Guide: För dig som ska bli företagare 2024

Guide: För dig som ska bli företagare 2024

  • Guide
  • 13 Feb
    2024

Du ska bli företagare – grattis! Bestämma över dina egna arbetstider, göra det du brinner för, bygga upp ditt eget varumärke – allt det där kommer att vara din vardag från och med nu. Men det kommer också innebära mycket jobb och många nya saker att sätta sig in i. I den här guiden går vi därför igenom ett gäng viktiga saker du behöver veta under ditt första år som företagare.

Tanken på att driva aktiebolag kan vara både kittlande och skrämmande. För hur funkar det egentligen med löneuttag? När vill Skatteverket ha sina pengar? Och hur mycket behöver du egentligen kunna om bokföring? 

Lugn, bara lugn. Vi har alla svar du behöver. Som en extra bonus har vi dessutom skapat en kalenderfil med viktiga datum för dig som tycker att det är lite väl mycket att hålla koll på. Bara att ladda ner! Redo? Då kör vi.

Ta ut lön – så här funkar det

Det kan låta lite lustigt. Att du är både arbetsgivare och anställd samtidigt. Men för att ta ut lön ur ditt aktiebolag måste du faktiskt vara anställd i, just det, ditt eget aktiebolag! Se därför till att arbetsgivarregistera dig – ett måste för att kunna betala ut lön ur bolaget. Det gör du via Skatteverkets sida.

Sedan finns det några smarta saker att tänka på innan du börjar ta ut lön. Till exempel bestäms ditt kommande utdelningsutrymme utifrån hur mycket lön du har tagit ut – så att ta ut en så låg lön som möjligt för att istället ta ut pengarna som utdelning är en formel som inte riktigt går ihop. Såvida du inte nöjer dig med att använda det så kallade schablonbeloppet för utdelning – då kan du, om du äger 100 % av aktierna tillgodoräkna dig ett utdelningsutrymme på 204 325 kr för 2024. Men att ta ut en högre lön ger dig sociala förmåner, såsom SGI (sjukdomsgrundande inkomst), pension och föräldrapeng.

För att maximera din SGI och föräldrapenning, behöver du under 2024 ta ut en årslön på 573 000 kr. Vill du maxa alla sociala förmåner, inklusive pensionen, bör du ta ut en månadslön på 51 245 kr (brytgränsen för statlig inkomstskatt är 51 275 kr).

Att planera din inkomst kan vara smart ur många vinklar, och kan ge dig möjligheter att få ut mer, oavsett hur du planerar.

Om du som företagare vill plocka ut lön från ditt bolag måste du vara arbetsgivarregistrerad. Det gör du hos Skatteverket.

I början av året höll Wints skatteexpert Anders Nilsson ett webinar inom ämnet lön och utdelning. Vill du få stenkoll på din lön och pension kan du se en inspelning av webinariet här!

Och så här räknar du som företagare ut din lön

Att räkna ut vad du behöver fakturera för att få ut en lön du klarar dig på kan kännas klurigt. Det finns många aspekter att ta i beaktning, inte bara vad du vill få ut i handen utan även vilka fasta kostnader du har i aktiebolaget som behöver täckas.

Ett tips är att börja bakifrån, och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader, har jag i firman (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)?

I den här artikeln har vi tagit fram ett räkneexempel hur du kan räkna när du ska komma fram till ditt timpris.

I startgroparna? Gratis starta-eget-webinar!

Ja vad kul!

Skatteverket, moms och preliminärskatt

Moms ska redovisas till Skatteverket varje månad, varje kvartal eller en gång per år, beroende på vad du valde när du registrerade aktiebolaget för F-skatt. 

Har du en beräknad omsättning på högst 1 miljon kronor kan du välja att redovisa momsen till Skatteverket en gång per år. Har du en omsättning på upp till 40 miljoner kronor kan du välja om du vill redovisa momsen per kvartal eller månad, medan om du har en omsättning över 40 miljoner måste du ha månadsmoms. 

En bra tumregel är att ju större inköp du gör och ju större försäljning du har, desto oftare bör du rapportera in din moms. Du behöver nämligen tänka på att ha tillräckligt med pengar på kontot när du väl ska betala in momsen, och har du då stora summor som ska betalas till Skatteverket är det enklare att hålla koll om du betalar in moms oftare än en gång per år.

Svårt att hålla koll på alla viktiga datum? Vi hör dig – ladda ner den här kalenderfilen som vi har skapat för att hjälpa dig hålla koll!

Så här funkar preliminärskatt

Du kommer att betala skatt på det som aktiebolaget tjänar in under året. Den slutliga skatten är den exakta summan du får fram när du stänger böckerna efter ditt första år som företagare, men Skatteverket vill att du betalar in en preliminär skatt varje månad, baserad på vad din slutliga skatt kommer att bli. En tolftedel av din förväntade slutliga skatt, helt enkelt. 

Preliminärskatten kan du ändra fram och tillbaka under året och Skatteverket råder dig att göra så. För om summan inte stämmer någotsånär mot din slutliga skatt, d.v.s. om du tjänat mer pengar än vad din preliminära uträkning var, får du betala restskatt till Skatteverket. 

Preliminärskatten betalar du in den tolfte varje månad.

Vill du läsa mer om skatt och moms?

Bokföring i ditt nya företag

En sak alla nya företagare snabbt blir varse är att de måste sköta sin bokföring. Det är ett jobb som ofta tar mer tid i anspråk än de skulle önska, så många väljer att leja ut bokföringen på andra.

En rekommendation för dig som just ger dig ut på din spännande resa som företagare är att ta en titt på de bokföringsalternativ som finns och reda ut vilken lösning som passar bäst för just dig, vare sig det är att hantera allt själv, anlita en redovisningskonsult eller automatisera bokföringen med hjälp av en digital tjänst.

Wint - din bokföringstjänst!
Vi har skrivit en guide som kan hjälpa dig en bit på vägen när du ska välja bokföringstjänst, den guiden hittar du här!


Viktiga datum att hålla koll på som egenföretagare

En stor grej med att driva företag är att hålla koll på alla datum. Skatt ska in, moms ska betalas, deklarationer ska skickas. Använder du Wint kan du strunta i allt sånt, det sköter ju vi! 

Men om du väljer att göra din bokföring själv gäller det att ha koll. Därför har vi skapat den här kalenderfilen åt dig, så att du inte ska glömma helt enkelt, det är ju det minsta vi kan göra. Och så är du alltid välkommen till oss om du ändrar dig och vill slippa hålla koll och låta oss sköta allt. 

Här kan du ladda ner en kalenderfil med viktiga datum att hålla koll på (om du inte använder Wint då förstås, då behöver du inte hålla koll på dessa – det gör ju vi åt dig!)

Förmåner för dig som driver aktiebolag

Bra grej med att driva aktiebolag som vi nämnde ovan: du räknas som anställd i ditt aktiebolag. Det innebär att du kan erbjuda dig själv förmåner som du inte kan tillgodoräkna dig om du driver enskild firma eller handelsbolag till exempel, då du i de bolagsformerna inte räknas som anställd. 

Det finns skattefria förmåner och det finns sådana som du behöver förmånsbeskattas för. De skattefria förmånerna är:

  • Friskvård
  • Mobiltelefon
  • Teknikprodukter som du behöver i företaget
  • Terminalglasögon
  • Utbildning och arbetsredskap
  • Grupplivförsäkring & tjänstereseförsäkring
Det finns skattefria förmåner och det finns sådana som du behöver förmånsbeskattas för
Mobiltelefon är bara en av många skattefriaförmåner du kan dra nytta av som företagare.

Tänk på att inköpen du gör till ditt företag främst ska användas i företaget. Skatteverket är hårda med vad som är okej och inte. Ett krav för skattefrihet är att det du köper in “ska vara svår att särskilja från nyttan i anställningen.” Främsta användningsområdet är i företaget, alltså.

Gåvor och fester - tänk på detta

Eftersom du är anställd i ditt eget företag kan du ge dig själv en present. Några perks ska man så klart ha när man sliter för sitt eget bolag!

Beloppen för gåvor varierar lite år från år. Det du kan ha med dig är att summan för julgåvor är den samma. Du har alltid rätt att ge dig själv (och dina anställda!) en julgåva för max 500 kr inklusive moms. Överstiger gåvan det värdet behöver du förmånsbeskattas, så håll dig under femhundringen när du köper julklapp.

När det kommer till fester i ditt företag tillåter Skatteverket två fester per år som är skattefria. Till exempel får du göra avdrag för moms på måltider upp till 300 kr/person, och även räkna in kringkostnader (lokalhyra, musikunderhållning, etc) för 180 kr per/person. Planerar du en kickoff i samband med festen? Då kan det räknas som en konferens istället och hela kalaset blir avdragsgillt i sin helhet – om du ser till att ha 6 timmar planerad konferens per dag, vill säga.

Vet du - vi har faktiskt skrivit en hel artikel med tips om hur du ska tänka kring kickoff och personalfest. Den hittar du här!


Vad händer nu?

Nu ska du driva ditt nya företag  – vi önskar dig stort lycka till framåt! Undrar du något är Wint Academy en grym kunskapsbank för dig som driver aktiebolag. Och är du intresserad av att direkt automatisera bokföringen så att du slipper den biten av ditt företagande ser vi fram emot att höra från dig och hjälpa dig med den biten! Här kan du läsa mer hur Wints tjänst funkar för dig som driver AB.

Gillade du den här guiden?
Här hittar du fler guider från Wint

Se webinaret om de 5 viktigaste stegen att tänka på innan du startar AB som konsult

Anmäl dig till Wints mailutskick!