Nu lider det mot julen som kommer snart. Det är sant, snart är den faktiskt här. Och nej vi pratar inte om att det är dags att tänka på klapparnas vara eller icke vara, glögg med eller utan alkohol eller huruvida det är i år ni beställer hem en gran istället för att hetsigt åka runt bland granförsäljare för att köpslå. Nej, nu pratar vi om företagets jul. Julfester, julgåvor, välgörenhetsdonationer, julluncher och allt sånt. Här är expertens råd inför julen 2023.
Årets givmildaste tid är här och många företagare vill göra någonting extra för sig själva och sina anställda. Anders Nilsson, Wints skatteexpert delar med sig av sina bästa tips, oavsett om du har anställda eller är ensam i ditt företag.
Ge bort en julklapp
Ja, men alla blir ändå glada över en tanke, en uppskattning. Du som företagare kan ge dina anställda en present till ett värde av 500 kronor inklusive moms utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde.
Det kan även vara härligt att veta att om du är ensam i ditt aktiebolag räknas du ändå som anställd. Det innebär att du fortfarande kan köpa en present till din anställda, alltså dig själv! Så ge dig själv något du önskat dig!
Bjud på jullunch
Jullunch är gott och härligt, mmm rödbetssallad, korv, vörtbröd! Sen några år tillbaka är det inte längre avdragsgillt med representationsmåltider, men du får lov att lyfta momsen för måltid och dryck som uppgår till 300 kr per person. Måltiden får kosta mer än så, men momsen på överstigande belopp är inte avdragsgill.
Julfest, perfekta slutet på året
Samma sak som för jullunch gäller för en julfest, intern representation är inte avdragsgillt. Men vad man kan fundera över är att göra julfesten eller jullunchen till en större grej, ni kanske ska passa på att ha lite träff, utbildning, någon föreläsning och på så sätt skapa en fortbildningsdag som avslutas med fest. Att ni helt enkelt skapar en konferens för era anställda, som både avslut på året som gått men också inför nästa. En konferens är avdragsgill i sin helhet. Viktigt att tänka på är att det måste vara 6 timmars aktivitet under dagen och att det är obligatorisk närvaro för de anställda.
Julen är för vissa den bästa tiden på året, för andra den sämsta. Varför inte ta tillfället i akt och tänk på andra denna jul och låt en del av er vinst gå till välgörenhet.
Ägna dig åt välgörenhet
Jul är en tid att tänka på andra. Och för dig som vill låta en del av er vinst gå till välgörande ändamål är det en ypperlig tid att göra så. Det finns många olika organisationer att välja bland och ni som företag har chans att hitta ett ändamål som verkligen passar er och er verksamhet. Kanske kan ni inleda ett längre samarbete med någon lokal organisation?
När företaget skänker pengar görs det på vinsten och går till såhär: bolaget betalar in pengar till en välgörenhetsorganisation och brukar då få en bekräftelse på gåvan som kan användas som underlag till bokföringen. Gåvan är tyvärr inte skattemässigt avdragsgill men är fortfarande ok i bolaget så länge det finns vinster i bolaget.
Om en anställd skulle be er skänka en peng i dess namn blir det istället så att den anställda måste beskattas, det blir som en löneutbetalning och arbetsgivaren får betala arbetsgivaravgift. Rekommendationen är därför att skänka gåvan i bolagets namn, även om du tänker säga att den kommer från dina anställda, så slipper dina anställda beskattas för gåvan.
Så, jul jul, bjussiga jul, och oavsett hur du och ditt företag väljer att göra kan ni som tjänstebolag ge er en julklapp som varar året runt, genom att automatisera bokföringen med Wint. Då ger du ditt företag en julklapp varje dag, och det är att du kan fokusera på ditt företag och dess utveckling istället för ekonomisk administration. Det är en verklig julklapp, som håller, år, efter år.
Få artiklar som denna i din inkorg!
Få de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap, direkt till din inkorg.