När det lackar mot utdelning i ditt aktiebolag- 3 saker att tänka på

När det lackar mot utdelning i ditt aktiebolag- 3 saker att tänka på

  • Ekonomi
  • 18 Oct
    2023

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, vår skatteexpert, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över din inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst.
2023 är den maximala årslönen 613 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 51 150 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt.

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 51 150 kr, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som vi skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Räkna själv

på K10.nu

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng.

Tar du ut 525 000 kr under 2023 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. Om du dessutom blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 599 250 kronor under 2023. Det kanske kan vara bra att tänka på.

TIPS: Funderar du på hur man egentligen gör bokslut? Se här!

Ta rätt lön - planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp beskattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön.

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har vi byggt k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

TIPS TVÅ!: Du har väl inte missat vår lönekalkylator? Här kan du räkna ut hur mycket lön du bör ta ut

Anmäl dig till Wints mailutskick!