Experten tipsar: Därför bör du starta ditt nya aktiebolag innan årsskiftet

Experten tipsar: Därför bör du starta ditt nya aktiebolag innan årsskiftet

  • Ekonomi
  • 18 Oct
    2023

Går du i tankarna om att starta aktiebolag? Då är det skattemässigt smart att göra det innan året är slut. För om du har registrerat ditt nya aktiebolag innan årsskiftet får du nämligen tillgodoräkna dig två års schablonbelopp i utdelningsutrymme istället för ett enligt förenklingsregeln. Häng med så berättar vi mer!

På hösten är det många som tar klivet att bli egna och satsar på sin dröm genom att starta eget AB. Coolt tycker vi på Wint!

I och med att man tar steget att bli egen finns det mycket att tänka på, och en fundering många har är just kring det här med utdelning. 

Då kan du ta din första utdelning

Det är efter det första räkenskapsårets slut som ditt aktiebolag kan besluta om utdelning. Det är den så kallade lågbeskattade utdelningen man som företagare är ute efter – den innebär att du kan plocka ut pengar ur aktiebolaget och endast betala 20 % skatt på summan. Men här finns det något som styr hur stort belopp du kan ta ut: ditt utdelningsutrymme. Och det är här som schablonbeloppen som vi skrev om i inledningen kommer in i bilden, för ditt utdelningsutrymme ackumuleras tills den dag som du väljer att ta utdelning ur bolaget.

Så säg att du startar ditt aktiebolag i december 2023, då avslutas ditt första räkenskapsår i december 2024. Det innebär att du kan besluta om utdelning först 2025 – men med bonusen att du då har samlat ihop två kalenderår som du kan tillgodoräkna dig utdelningsutrymme för enligt förenklingsregeln. 

Skulle du däremot starta ditt nya aktiebolag i januari 2024, så har du bara ägt aktierna vid ingången av ett kalenderår när det blir dags för utdelning och får därmed bara ett års schablonbelopp att tillgodoräkna dig. Och du kan inte besluta om utdelning tidigare än 2025 ändå.

Missa inte: 5 saker att tänka över innan du startat aktiebolag

Det är efter det första räkenskapsårets slut som du kan besluta om utdelning. Men det finns några saker som styr hur stort belopp du kan ta ut.
Det är efter det första räkenskapsårets slut som du kan besluta om utdelning. Men det finns några saker som styr hur stort belopp du kan ta ut.


Vill du ha hjälp att starta bolag?

Vill du ha hjälp att starta bolag?

Så funkar det med utdelning

I ett aktiebolag är det ägarna av aktiebolaget som beslutar om utdelning på årsstämman. Årsstämman, eller bolagsstämman som det även heter, måste enligt lag hållas en gång per år och det är då man beslutar hur aktiebolagets vinst eller förlust ska disponeras. Missar man att besluta om utdelning på den ordinarie stämman så går det även bra att besluta om saken under en extra bolagsstämma.

Årsstämman måste man hålla inom sex månader efter räkenskapsårets slut.

TIPS: Funderar på hur mycket lön du bör ta ut nästa år? Testa vår lönekalkylator

Starta bolag med Wint!

Har du hört talas om lagerbolag? Det är aktiebolag som är registrerade och klara och som bara väntar på att någon med en bra idé ska ta över dem. Det som är smart med lagerbolag är att du slipper vänta på att Bolagsverket ska registrera ditt nya aktiebolag – det är redan klart, med organisationsnummer och allt. 

På Wint har vi ett gäng lagerbolag som vi ger iväg helt kostnadsfritt till företagare, mot att man använder Wints bokföringstjänst med det nya bolaget i ett år. Men det skulle vi säga bara är en bonus – Wints bokföringstjänst tar nämligen bort det som är tråkigt med att driva aktiebolag: Bokföring och administration. Det ger dig tid till att istället helhjärtat bygga ditt bolag.

Läs mer om Wints erbjudande och anmäl ditt intresse här!

Anmäl dig till Wints mailutskick!