5 saker att tänka över innan du startar aktiebolag

5 saker att tänka över innan du startar aktiebolag

  • Entreprenörskap
  • 21 Mar
    2024

Har du kommit fram till beslutet att, ja, nu är det dags att starta aktiebolag? Men kanske brottas du med negativa tankar om hur du faktiskt ska lyckas? Då har du hamnat helt rätt. Vi har nämligen tagit fram ett hett webinar just på temat - de 5 viktigaste stegen att tänka på när du startar eget aktiebolag. Här följer en sammanfattning om allt du kommer att lära dig.

Hårt jobb, långa timmar och rejäl uppförsbacke – eller fria arbetstider, vara sin egen chef och ha möjlighet att bli ekonomiskt oberoende. Det finns flera sätt att se på att vara egenföretagare, och faktum är att 10 % av Sveriges yrkesverksamma personer redan gjort resan och lämnat en anställning bakom sig. Men för att bli en av de lyckade måste man göra sin hemläxa. Ju tidigare desto bättre. Därför borde du lyssna på vårt kompletta webinar för dig som ska starta eget aktiebolag. Häng med så tar vi en kort sammanfattning:

1. Planering är A och O

För att lyckas med ditt aktiebolag så börjar resan långt innan din första försäljning. För att lyckas krävs en gedigen planering och sedan ett noggrant genomförande av denna plan. Oavsett om din idé är något helt nytt på marknaden eller om du förfinar något som någon annan redan gör är det smart att skriva ner vad du har tänkt dig. När du skriver ner din idé, fundera på det här:

  • Vilket behov fyller affärsidén?
  • och/eller vilket problem löser den?
  • Vem är din målgrupp och vad har de för utmaningar?
  • Vilka är dina konkurrenter eller samarbetspartners?

När du löst svaret på dessa frågor är det dags att ta tag i din affärsplan. Fram med papper och penna (läs dator) och börja med att kartlägga hur du ska gå tillväga, vad för resurser krävs, fundera på en marknadsstrategi och givetvis en tidsplan.

Läs också: Så kan du med aktiebolag göra din bokföring smartare

Vill du digitalisera din administration?

Se hur Wint kan hjälpa dig

2. Så blir ditt AB lönsamt

I nästa steg är det dags att faktiskt redan börja fundera på hur du ska bli lönsam. Pengar ska inte bara ut, utan även in. Börja med att noga räkna på kostnaderna för att driva ditt företag och i nästa steg tänka över prissättningen för dina tjänster eller produkter. Här gäller det även att ta en kik på dina konkurrenter. Du vill inte lägga dig för högt men inte heller för lågt. Du behöver skapa dig en förståelse för hur du sätter priser på ett sätt som lockar kunder samtidigt som de säkerställer lönsamhet.

En viktigt del för att bli lönsam handlar om skapa en strategisk och effektiv försäljnings- och marknadsföringsstrategi som både kan locka och behålla kunder. Glöm inte heller att kontinuerligt mäta och analysera resultat för din försäljning- och marknadsföringsstrategi för att kunna optimera dem över tid.

För att maximera ditt aktiebolags lönsamhet bör du kontinuerligt se över dina interna processer och kostnadsstrukturer. Exempelvis kan det handla om att automatisera vissa delar av din verksamhet, förhandla fram bättre avtal med leverantörer, eller hitta mer kostnadseffektiva sätt att producera dina varor eller tjänster. Ett tjänst som Wint kan exempelvis automatisera din bokföringen och ekonomihanteringen, vilket minskar de administrativa kostnaderna och frigör tid för dig att fokusera på kärnverksamheten.

Att prissätta sin produkt eller sin tid är en sak i sig. I den här artikeln får du tips och räkneexempel på hur du sätter ett bra timpris.

Lönsamhet är kärnan i all verksamhet.
Lönsamhet är kärnan i all verksamhet. Det är viktigt att noggrant beräkna kostnaderna för att driva ditt företag och prissätta dina tjänster eller produkter därefter.
TIPS: Testa vår lönekalkylator och räkna på hur mycket du bör ta ut i lön

3. Så bildar du ett aktiebolag

Att bilda ett aktiebolag i Sverige är egentligen inte speciellt svårt, men det finns vissa juridiska steg att gå igenom och krav som måste uppfyllas. Bland annat behöver du fundera över bolagsordningen, betala in aktiekapitalet som ligger på 25.000 kr, registrera ditt AB hos bolagsverket, koppling till bank, lösa moms och F-skatt samt registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Det är en del administrativa uppgifter i början men vill du göra det enkelt för dig kan du alltid få hjälp av oss på Wint. Vi är grymma på att starta upp aktiebolag och hjälper till med hela processen gratis. På Wint hjälper vi varje dag tusentals aktiebolag till ett enklare företagande. Genom automatiserad bokföring gör vi det enkelt för dig som starta upp med att hålla koll på finanserna, vilket så klart är extra viktigt när du bygger upp något från scratch. Läs gärna mer om hur du kan starta upp ett AB med oss här.

Här kan du även läsa mer om fördelarna att välja aktiebolag som bolagsform istället för enskild firma

4. Tänk på dina ansvarsområden

När du kommer igång med ditt aktiebolag behöver du se över dina ansvarsområden. När du gått från att vara anställd i ett företag kommer du märka att det är stor skillnad när nu du när istället är ägare. Du bär nämligen ett ansvar gentemot inte vara ditt företag utan kunder, styrelse, samhället och kanske även anställda (om du tänkt att ha några). Detta innebär allt från att följa bokföringslagen till att betala skatter och avgifter i tid.

Som aktiebolagsägare har du många ansvarsområden
Som ägare och styrelsemedlem i ett aktiebolag har du flera ansvarsområden som inte bara påverkar din verksamhet utan allt runt omkring.

5. Fördelar med att vara entreprenör

Trots att det finns en del utmaningar med att starta eget aktiebolag (kanske mest i början), finns det en mängd fördelar. Den största och kanske mest givna är ju att du kommer att kunna styra över din tid precis som du själv vill. Men det finns många fler allt från mer klirr i kassan tack vare en eventuell grym utdelning, möjlighet till att jobba hemifrån och samtidigt ta ut hyra från ditt eget AB eller andra privata kostnader du faktiskt kan låta ditt bolag stå för.

Dags att ladda ner webinaret

Ja, men du hör, det finns ett och annat att gå igenom innan uppstart av eget aktiebolag. I denna artikel har du endast fått en liten smakbit av allt vi går igenom under webinaret "De 5 viktigaste stegen att tänka på innan du startar AB". Så fyll i formuläret nedan så kommer det till din inkorg på studs.

Sist men inte minst. Lycka till med uppstarten av ditt alldeles egna aktiebolag!

Ytterligare läsning på samma tema:

8 steg för att få ditt aktiebolag att växa
Bokslut - hur gör man?
Nystart? 9 heta affärsidéer att satsa på under 2024

Fyll i formuläret och få webinaret direkt i din inkorg

Anmäl dig till Wints mailutskick!