Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag

Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag

  • Ekonomi
  • 21 Aug
    2023

Driver du ditt aktiebolag hemifrån? Du vet väl om att du kan låta företaget betala hyra för arbetsplatsen. Men inte hur som helst. Det finns några förutsättningar att ta hänsyn till för att Skatteverket ska godkänna det – i den här artikeln berättar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, allt du behöver veta för att hyra ut en del av din bostad som kontor.

Sitter du hemifrån och arbetar och funderar på att börja ta ut hyra från ditt aktiebolag? Det har du all rätt att göra, men inte till vilket pris som helst. Hyran som du tar ut får nämligen inte överstiga marknadsmässig hyra – gör den det kallas det för överhyra och det betyder att den överskjutande delen kommer att beskattas som lön. Det finns med andra ord ingen vinning för dig att ta ut en hyra som inte är skälig.

Så vad är då en skälig och marknadsmässig hyra? Eftersom priserna skiljer sig åt beroende på var du bor är det en bra idé att börja med att googla prisnivån för lokalhyra i ditt område. Ha dock i åtanke att marknadsvärdet för att hyra ett rum i någons bostad sannolikt är lägre än att hyra en plats på ett kontorshotell. 

Punkter som är bra för dig att ha koll på om du hyr ut lokal till ditt eget bolag:

  • Det är viktigt att du upprättar ett hyresavtal mellan dig och bolaget där hyresvillkoren framgår
  • Ditt bolag måste ha behov av utrymmet, det vill säga att bolaget inte redan har någon annan liknande lokal för sin verksamhet 
  • Det är viktigt att utrymmet som du hyr ut är särskilt avgränsat, till exempel ett visst rum, förråd eller garage
  • Du behöver kunna ange rummets läge och storlek när du hyr ut det. Det är samma regler som gäller som om du skulle hyra ut till en extern aktör

Sugen på att automatisera din ekonomi?

Ta reda på hur Wint funkar

Så här beskattas du och ditt bolag

Ditt bolag får göra avdrag för hela hyreskostnaden – precis som vid vanlig lokalhyra. Du som privatperson räknas nu också som hyresvärd och kommer att kapitalbeskattas för hyran med 30 %. Du måste även redovisa hyresintäkterna i din privata deklaration, men du får inte dra av schablonavdraget om 40 000 kr som är normalt vid uthyrning till en privatperson. Istället får du göra avdrag för ökade kostnader såsom el, vatten, uppvärmning och sophämtning.

Vill du läsa fler smarta tips från experterna på Wint?

Experten tipsar: Tänk på det här när du gör köp från utlandet

Visste du det här om friskvård och naturaförmån? 

Utgående och ingående moms - vad är skillnaden?

Anmäl dig till Wints mailutskick!