Tänk på det här när du gör köp från utlandet

Tänk på det här när du gör köp från utlandet

  • Ekonomi
  • 27 Oct
    2020

För att inte bli debiterad utländsk moms vid köp av tjänster och produkter utanför Sverige är det viktigt att du anger företagets VAT-nummer. Dessutom bör du se till att kvittot eller fakturan är ställd mot företaget och inte till dig som privatperson, förklarar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint. Det senare kan nämligen ställa till problem.

Att göra köp från utländska leverantörer är vanligt. Det kan gälla allt från prenumerationer på programvaror eller utlägg för Facebook-annonsering till inköp av teknisk utrustning eller annat material. Det är köp som är helt okej för företag att göra, men det är viktigt att se till att kvittot eller fakturan är ställd mot företaget och inte mot dig som privatperson. Häng med så förklarar jag varför!

Snävare regler i utlandet

Skatteverket tillåter inte att privata utlandsköp tas in i bokföringen – åtminstone inte om man ska kunna dra av moms från kostnaden. I utlandet finns nämligen inte samma regler som vi har när det gäller privata utlägg.

I Sverige kan man göra privata utlägg för kostnader upp till 4 000 kr och fortfarande dra av momsen, medan allt över 4 000 ska faktureras till företaget. I utlandet ska dock alla företagsköp registreras av bolaget. Punkt slut, enligt Skatteverket. Lite mindre flexibilitet när det gäller reglerna med andra ord.

Läs också: Experten tipsar: Visste du det här om friskvårdsbidrag och naturaförmån?

Vill du ta del av mer visdom från Wints experter?

Kolla här!

Handla genom bolaget så slipper du momsen

Därför är det extra viktigt att du ser till att registrera företaget som köpare när ni handlar över nätet i utlandet. Om bolagsnamn och VAT-nr registreras hos säljaren slipper ni dessutom betala moms. Bra va?

Det viktiga är alltså att bolaget står som köpare och att VAT-numret registreras hos säljaren för att man ska följa reglerna. Så länge de uppgifterna är angivna är det helt okej att genomföra köpet med ett privat betal- eller kreditkort. Ta därför gärna en extra titt och dubbelkolla så att det är företaget som står som köpare på era återkommande köp från utlandet, till exempel prenumerationer eller annonseringskostnader.

Lycka till med företagandet!

Anmäl dig till Wints mailutskick!