Visste du det här om friskvårdsbidrag och naturaförmån?

Visste du det här om friskvårdsbidrag och naturaförmån?

  • Ekonomi
  • 22 Sep
    2020

Friskvårdsbidrag har du säkert koll på. Men har du hört talas om naturaförmån? Det är en förmån du som arbetsgivare kan erbjuda alla anställda mot förutsättning att det ni gör innefattar samtliga på bolaget. I den här delen av Experten tipsar berättar vi allt du behöver veta.

Det är vanligt att företag erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag som en schysst förmån. Skatteverkets regler säger att friskvård är skattefritt om beloppet understiger 5 000 kr per anställd. Men vad är då en naturaförmån, och vad är egentligen skillnaden mellan friskvårdsbidrag och naturaförmån? 

Det här gäller kring friskvård

Ett friskvårdsbidrag är precis som det låter ett bidrag som låter de anställda själva bestämma motions- och friskvårdsaktivitet. Det är alltså ett angivet belopp som arbetsgivaren bestämmer, som den anställde disponerar över och får välja vad hen vill göra. Friskvårdsbidraget är skattefritt om beloppet understiger 5 000 kr. Om bidraget är större ska hela beloppet tas upp till beskattning – inte bara det överskjutande beloppet. 

Bra att veta: Om en aktivitet kostar mer än 1 000 kr inklusive moms för ett enskilt tillfälle så uppfyller det inte kraven för att vara skattefritt enligt Skatteverket. 

Vill du ta del av mer visdom från Wints experter?

Kolla här!

Så vad är en naturaförmån?

En naturaförmån däremot är en förmån där arbetsgivaren bestämmer och betalar en eller flera friskvårdsaktiviteter. Till exempel ett gymkort åt samtliga anställda på ett särskilt gym, ett klippkort på en simhall, massage på arbetsplatsen eller liknande. Här finns ingen exakt beloppsgräns, men huvudregeln är att det ska vara av enklare slag och mindre värde. Viktigt att veta är att för att man ska kunna nyttja naturaförmåner ska samtliga anställda erbjudas samma typ av förmån. De anställda kan heller inte välja att byta till exempel ett erbjudet gymkort mot en annan aktivitet.

Mer läsning: Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?

Hur mycket får en arbetsgivare sammanlagt bjuda på i form av fri motion och friskvård?

Det är en fråga utan ett enkelt svar, då det inte finns ett exakt belopp att ange. Men ett är säkert: Det är fullt möjligt att kombinera naturaförmåner med friskvårdsbidrag – under förutsättning att alla anställda får tillgång till båda förmånerna. Du som arbetsgivare kan alltså erbjuda hela personalen ett gymkort på ett specifikt gym och utöver det erbjuda friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr. Ha i åtanke dock att inte alla gym innefattas av naturaförmånen – en mer exklusiv anläggning anses inte vara av enklare slag.

Du missar väl inte att kolla upp så att det du vill använda friskvårdsbidraget till faktiskt är okej enligt Skatteverket? Hela listan med vad Skatteverket anser är en godkänd friskvårdsaktivitet hittar du här!

Mer läsning: Så räknar du ut dina avdrag vid representation

Vill du att någon håller koll på sånt här åt dig?

Som kund hos Wint hjälper vi dig att hålla koll på vilka lagar och regler som gäller när det kommer till ekonomi och bokföring. Det är även fritt fram att ställa frågor och få ekonomisk rådgivning när det behövs. Det ska vara enkelt att driva bolag – därför är vi en helhetstjänst som tar hand om bokföring, betalningar, moms och årsbokslut till ett fast månadspris. Ska vi höras och se hur vi kan hjälpa dig?

Anmäl dig till Wints mailutskick!