Visste du det här om friskvårdsbidrag och naturaförmån?

Visste du det här om friskvårdsbidrag och naturaförmån?

  • Ekonomi
  • 9 Apr
    2024

Friskvårdsbidrag har du säkert koll på. Men har du hört talas om naturaförmån? Det är en förmån du som arbetsgivare kan erbjuda alla anställda mot förutsättning att det ni gör innefattar samtliga på bolaget. I den här delen av Experten tipsar berättar vi allt du behöver veta.

Det är vanligt att företag erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag som en schysst förmån. Skatteverkets regler säger att friskvård är skattefritt om beloppet understiger 5 000 kr per anställd. Men vad är då en naturaförmån, och vad är egentligen skillnaden mellan friskvårdsbidrag och naturaförmån? 

Det här gäller kring friskvård

Ett friskvårdsbidrag är precis som det låter ett bidrag som låter de anställda själva bestämma motions- och friskvårdsaktivitet. Det är alltså ett angivet belopp som arbetsgivaren bestämmer, som den anställde disponerar över och får välja vad hen vill göra. Friskvårdsbidraget är skattefritt om beloppet understiger 5 000 kr. Om bidraget är större ska hela beloppet tas upp till beskattning – inte bara det överskjutande beloppet. 

Bra att veta: Om en aktivitet kostar mer än 1 000 kr inklusive moms för ett enskilt tillfälle så uppfyller det inte kraven för att vara skattefritt enligt Skatteverket. 

Det här gäller för friskvård 2024
Friskvård är avgörande för att främja både fysisk och mental hälsa, vilket i sin tur ökar produktiviteten, minskar sjukfrånvaron och skapar en trivsam arbetsmiljö.


Vill du ta del av mer visdom från Wints experter?

Kolla här!

Så vad är en naturaförmån?

En naturaförmån är när arbetsgivaren väljer och betalar för en eller flera friskvårdsaktiviteter åt sina anställda. Det kan vara ett gymkort för alla på ett specifikt gym, ett klippkort för simning, massage på arbetsplatsen eller liknande. Det finns ingen exakt beloppsgräns, men generellt sett bör det vara av mindre värde och av enklare slag. En viktig regel är att alla anställda måste erbjudas samma typ av förmån för att den ska räknas som en naturaförmån. Det är inte möjligt för anställda att byta ut en erbjuden förmån, till exempel ett gymkort, mot en annan aktivitet.

Mer läsning: Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?

Hur mycket får en arbetsgivare sammanlagt bjuda på i form av fri motion och friskvård?

Hur mycket en arbetsgivare kan bjuda på i form av fri motion och friskvård är en fråga utan ett enkelt svar, då det inte finns något exakt belopp att ange. Men en sak är säker: Det är fullt möjligt att kombinera naturaförmåner med friskvårdsbidrag, under förutsättning att alla anställda får tillgång till båda förmånerna. Som arbetsgivare kan du erbjuda hela personalen ett gymkort på ett specifikt gym och dessutom erbjuda friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr. Det är dock viktigt att notera att inte alla gym omfattas av naturaförmånen – en mer exklusiv anläggning betraktas inte som av enklare slag.

Du missar väl inte att kolla upp så att det du vill använda friskvårdsbidraget till faktiskt är okej enligt Skatteverket? Hela listan med vad Skatteverket anser är en godkänd friskvårdsaktivitet hittar du här!

Mer läsning: Så räknar du ut dina avdrag vid representation

Vill du att någon håller koll på sånt här åt dig?

Som kund hos Wint hjälper vi dig att hålla koll på vilka lagar och regler som gäller när det kommer till ekonomi och bokföring. Det är även fritt fram att ställa frågor och få ekonomisk rådgivning när det behövs. Det ska vara enkelt att driva bolag – därför är vi en helhetstjänst som tar hand om bokföring, betalningar, moms och årsbokslut till ett fast månadspris. Ska vi höras och se hur vi kan hjälpa dig?

Mer läsning på samma tema:

Kickoff och personalfest - allt du behöver tänka på för 2024
Allt du behöver veta innan du skaffar företagsbil

Donera pengar till välgörenhet - så här funkar det

Få hjälp med att starta ett AB. Gratis.

Berätta mer!

Anmäl dig till Wints mailutskick!