Det här gäller vid kickoff och personalfest

Det här gäller vid kickoff och personalfest

  • Ekonomi
  • 8 Sep
    2020

Den trendande frågan i Wints support just nu gäller kickoffer och personalfester. Men vad gäller egentligen när man vill bjuda sina anställda? Vilka får man bjuda och vad för avdrag kan man göra? Det och lite till benar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, ut.

Planerar ni en kickoff eller personalfest? Då finns det några lagar och regler att hålla koll på för att undvika att du eller dina anställda blir förmånsbeskattade. Personalfester ses som en intern representation, och för dig som arbetsgivare är det två personalfester per år som är avdragsgilla.

När det kommer till just avdrag är det här vad som gäller:Berätta mer!

Berätta mer!

Skulle ni däremot förlägga er kickoff över en eller flera heldagar gäller andra regler. Då ses det som en konferens och om den är i syfte att driva verksamheten framåt så är den avdragsgill i sin helhet. 

Kickoffen eller konferensen måste då omfatta ett visst antal timmar som ni faktiskt gör något som är till nytta för företaget. Är det över en dag så ska minst 6 timmar vara förlagda med jobb, utbildning, föreläsningar eller liknande. Det som räknas som nöje får inte vara en för omfattande del av dagen – då riskerar nämligen kickoffen/konferensen att bli helt eller delvis skattepliktig.

Detta är vad som gäller vid en konferens:

  • Varar minst en dag och högst en vecka
  • Minst 6 timmar per dag ska ägnas åt arbete
  • Konferensen är till nytta för verksamheten
  • Måltider är gemensamma
  • Nöje är inte en omfattande del av dagen
  • Resan är obligatorisk för alla anställda

Om Skatteverket skulle granska er kickoff är det viktigt att det finns dokumentation som visar vad ni har haft för er. Har ni haft föreläsning? Spara anteckningar. Du kan även ta bilder eller filma för att bevisa att det ni gjorde som var till nytta för företaget har ägt rum.

Vill du ha någon att fråga om sånt här?

Som kund hos Wint är det fritt fram att ställa frågor som den här. Det ingår och vårt supportteam är alltid på tårna för att hjälpa våra kunder med frågor som rör bolagets ekonomi. Dessutom sköter vi allt från bokföring och betalningar till moms och löner för våra kunder. När du väljer Wint ingår allt – till en fast månadskostnad. Kan vi hjälpa dig också?

Anmäl dig till Wints mailutskick!