Kickoff och personalfest - allt du behöver tänka på för 2024

Kickoff och personalfest - allt du behöver tänka på för 2024

  • Ekonomi
  • 9 Feb
    2024

Den trendande frågan i Wints support just nu gäller kickoffer och personalfester. Men vad gäller egentligen när man vill bjuda sina anställda? Vilka får man bjuda och vad för avdrag kan man göra Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, berättar allt du behöver tänka på.

Planerar ni en kickoff eller personalfest? Då finns det några lagar och regler att hålla koll på för att undvika att du eller dina anställda blir förmånsbeskattade. Personalfester ses som en intern representation, och för dig som arbetsgivare är det två personalfester per år som är avdragsgilla.

När det kommer till just avdrag för kickoff och personalfest är det här vad som gäller för 2024

- Du får har två avdragsgilla personalfester per år

- Du får göra avdrag för kringkostnader med 180 kr per person. Kringkostnader är till exempel lokalhyra, musikunderhållning, nöjesaktivitet eller uppträdande

- Du får också bjuda med anställdas familjemedlemmar. Inte så tokigt det inte! Men även före detta anställda, inhyrda konsulter och styrelseledamöter

- Du kan inte göra några avdrag för måltider men du får göra avdrag för moms på måltider upp till 300 kr per person

- Du kan även bjuda på lättare förtäring och få avdrag med högst 60 kr (förtäringen får dock inte kosta mer än 60 kr per person, excel moms

Berätta mer!

Berätta mer!

Skulle ni däremot förlägga er kickoff över en eller flera heldagar gäller andra regler. Då ses det som en konferens och om den är i syfte att driva verksamheten framåt så är den avdragsgill i sin helhet. 

Kickoffen eller konferensen måste då omfatta ett visst antal timmar som ni faktiskt gör något som är till nytta för företaget. Är det över en dag så ska minst 6 timmar vara förlagda med jobb, utbildning, föreläsningar eller liknande. Det som räknas som nöje får inte vara en för omfattande del av dagen – då riskerar nämligen kickoffen/konferensen att bli helt eller delvis skattepliktig.

Vid en konferens gäller detta:

  • Varar minst en dag och högst en vecka
  • Minst 6 timmar per dag ska ägnas åt arbete
  • Konferensen är till nytta för verksamheten
  • Måltider är gemensamma
  • Nöje är inte en omfattande del av dagen
  • Resan är obligatorisk för alla anställda

TIPS: Om Skatteverket skulle granska er kickoff är det viktigt att det finns dokumentation som visar vad ni har haft för er. Har ni haft föreläsning? Spara anteckningar. Du kan även ta bilder eller filma för att bevisa att det ni gjorde som var till nytta för företaget har ägt rum.

Är du fortsatt fundersam?

Som kund hos Wint är det fritt fram att ställa frågor som den här. Det ingår och vårt supportteam är alltid på tårna för att hjälpa våra kunder med frågor som rör bolagets ekonomi. Dessutom sköter vi allt från bokföring och betalningar till moms och löner för våra kunder. När du väljer Wint ingår allt – till en fast månadskostnad. Kan vi hjälpa dig också?

Anmäl dig till Wints mailutskick!