Donera pengar till välgörenhet – så här funkar det

Donera pengar till välgörenhet – så här funkar det

  • Ekonomi
  • 8 Mar
    2022

Det är kris i världen. Många är vi som vill hjälpa till, så även Sveriges företagare. I supporten på Wint får vi därför just nu många frågor kring hur det funkar. Får ett aktiebolag donera pengar till välgörenhet, och hur ska det i så fall redovisas?

Det enkla svaret är att ja, aktiebolag får donera pengar till välgörenhet. Det ses i Skatteverkets ögon som en gåva som inte är skattemässigt avdragsgill, vilket innebär att du får ta upp kostnaden i företaget men inte göra avdrag för skatten. 

För att föra in donationen i bokföringen behöver du ett kvitto, mail, orderbekräftelse eller liknande, som du sedan skickar in som ett bokföringsunderlag till din bokföringstjänst.

Det enklaste är att ge till en etablerad välgörenhetsorganisation i Sverige, eller till en internationell organisation som även har insamling i Sverige. Även om det är möjligt att ge till en utländsk organisation på plats så ökar risken för problem med Skatteverket eller banken då det inte är lika lätt att följa transaktionen och visa vart pengarna verkligen går. Så för att vara på den säkra sidan att pengarna kommer fram i närtid och att det inte kommer frågor i efterhand rekommenderar vi att donera till just svenska organisationer.

Anmäl dig till Wints mailutskick!