Donera pengar till välgörenhet – så här funkar det

Donera pengar till välgörenhet – så här funkar det

  • Ekonomi
  • 18 Apr
    2024

Det är kris i världen. Många är vi som vill hjälpa till, så även Sveriges företagare. I supporten på Wint får vi många frågor kring hur det funkar att donera pengar till välgörenhet. Får ett aktiebolag donera pengar till välgörenhet, och hur ska det i så fall redovisas?

Att donera pengar till välgörenhet som ett aktiebolag i Sverige kan vara ett utmärkt sätt att bidra till samhället och samtidigt visa företagets engagemang för socialt ansvarstagande. Många är det som vill hjälpa till, organisationer så som företag. Men hur går det till när ett aktiebolag vill engagera sig inom välgörenhet och är det ens möjligt? Det ska vi bena ut i den här artikeln!

Kan ett aktiebolag donera pengar? 

Vi går rätt på det, svar ja, aktiebolag får donera pengar till välgörenhet. Det ses i Skatteverkets ögon som en gåva som inte är skattemässigt avdragsgill, vilket innebär att du får ta upp kostnaden i företaget men inte göra avdrag för skatten. Faktum är att många företagare gör donationer som en del av sitt samhällsansvar, även kallat Corporate Social Responsibility (CSR). Och det tycker vi givetvis är bra!

Du som företagare kan donera pengar till välgörenhet. I Skatteverkets ögon ses det som en gåva som inte är skattemässigt avdragsgill.
Du som företagare kan donera pengar till välgörenhet. I Skatteverkets ögon ses det som en gåva som inte är skattemässigt avdragsgill.

En liten guide för dig som vill skänka pengar

Om du beslutat dig för att donera pengar till välgörenhet finns det några steg att tänka på: 

  • Välj en välgörenhetsorganisation: Inte helt enkelt, det finns ju så många välgörenhetsorganisationer, men välj en som matchar dina värderingar och fokuserar på de områden som företaget är mest intresserat av att stödja.
  • Bestäm en budget: Fastställ redan från början hur mycket pengar du har att röra dig med.
  • Kontrollera den valda organisationens legitimitet: Innan du donerar är det viktigt att kontrollera att välgörenhetsorganisationen är legitim och att dina pengar kommer att användas på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.
  • Bestäm donationens form: Donationer kan göras på olika sätt, välj den form som passar dig bäst.
  • Kommunicera donationen: Att kommunicera om företagets välgörenhetsarbete kan inte bara bidra till att öka medvetenheten om de frågor som företaget stödjer, utan också förbättra företagets image och varumärke.
  • Dokumentera donationen: Läs mer nedan om vad du definitivt inte får glömma när det kommer till dokumentation av donationen.
Läs också: Kostnad eller investering - vad är skillnaden? 

Är Wint grejen för er?

Jag är intresserad!

Detta behöver du som bokföringsunderlag

För att föra in donationen i bokföringen behöver du ett kvitto, mail, orderbekräftelse eller liknande, som du sedan skickar in som ett bokföringsunderlag till din bokföringstjänst.

Det enklaste sättet att bidra till välgörenhet är att donera till en etablerad välgörenhetsorganisation i Sverige eller till en internationell organisation som även har en närvaro i Sverige och genomför insamlingar här. Även om det är möjligt att ge till en utländsk organisation på plats så ökar risken för problem med Skatteverket eller banken, eftersom det inte är lika lätt att följa transaktionen och visa vart pengarna verkligen går. Så för att vara på den säkra sidan att pengarna kommer fram i närtid och att det inte kommer frågor i efterhand rekommenderar vi att donera till just svenska organisationer.

Ytterligare läsning från Wint

Villkorat eller ovillkorat aktieägartillskott - vad är skillnaden?
Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag
Bokslut - hur gör man? 

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

Anmäl dig till Wints mailutskick!