“Det här betalar väl bolaget?”

“Det här betalar väl bolaget?”

  • Ekonomi
  • 7 Mar
    2024

Många tror att den som driver företag kan göra avdrag för lite vad som helst. Men vilka privata kostnader kan du låta företaget stå för egentligen? Vi förklarar!

Som företagare har du säkert vid ett eller annat tillfälle fått höra någon version av "den här tar du väl på företaget" av dina icke-företagande vänner när det är dags att betala för någonting.

Många verkar nämligen tro att den som startar företag per automatik får obegränsat med pengar på företagskontot – och att man dessutom har en unik genväg att spara sina privata medel genom att göra alla inköp i bolaget.

Men som du vet är det inte riktigt så verkligheten ser ut. Skatteverket är ganska kinkiga med vilka inköp som är legitima att bokföra för företagets räkning och de flesta saker som du eventuellt skulle kunna unna dig räknas som en skattepliktig förmån. Men några privata kostnader kan du faktiskt ta på bolaget utan att förmånsbeskattas. Här kommer några exempel:

Gymkort

Friskvård och motion är avdragsgilla för bolaget, samt en skattefri förmån för dig som anställd, så det är helt okej att låta företaget stå för ditt gymkort i form av friskvårdsbidrag. Kom bara ihåg att samtliga anställda måste få samma erbjudande.

Kom också ihåg att detta bara gäller om du driver (och därmed är anställd i) ett aktiebolag. Förmånen gäller nämligen bara anställda och inte enskilda näringsidkare i dagsläget.

Det är helt okej att köpa gymkortet på aktiebolagets bekostnad – så länge alla medarbetare får samma erbjudande om friskvårdsbidrag.
Det är helt okej att köpa gymkortet på aktiebolagets bekostnad – så länge alla medarbetare får samma erbjudande om friskvårdsbidrag.

Vill du läsa mer vad som gäller kring friskvårdsbidrag?

Mobiltelefon

Om du använder en mobiltelefon i arbetet kan du låta bolaget stå för mobilräkningen även om du använder telefonen privat. Du bör dock ha ett företagsabonnemang med fast månadskostnad för att kunna ta kostnaden i bolaget.

Dator eller iPad

Om du har behov av teknikprodukter som dator eller iPad i bolagets verksamhet kan du köpa dem till företaget men även använda dem privat. Du får dock inte köpa en dator som enbart används för privat bruk eftersom den i så fall skulle räknas som en anställningsförmån som ska förmånsbeskattas.

TIPS: Funderar du på hur mycket lön du som företagare egentligen bör ta ut? Testa vår lönekalkylator!

Läs också: Så funkar Wint i företagarens vardag

Ta mig till artikeln!

Läs även: Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 - allt du behöver veta

Och hyra för din lägenhet

Nej du, så roligt ska vi inte ha det! Pengar för hyran får du faktiskt ta ur din privata plånbok.

Däremot kan du som har en enskild firma och arbetar minst 800 timmar om året hemifrån ta ut en skattefri ersättning om 4 000 kr om du bor i lägenhet eller 2 000 kr om du äger fastigheten. Det är en ersättning som ska täcka företagets del av hushållets kostnader för hyra, el, vatten och underhåll.

Om du har ett aktiebolag och har behov av att jobba hemifrån så kan du låta företaget hyra ett arbetsrum i ditt hem mot en marknadsmässig hyra. Den hyran tar du i så fall upp som en skattepliktig inkomst i din privata deklaration.

Mycket mer än så är det inte ...

Grundregeln när det gäller sånt här är ju att allt som betalas av företaget i huvudsak ska användas av och i företaget. Det går alltså inte att ta en helt privat kostnad på företaget, vad den än gäller. Åtminstone inte utan förmånsbeskattning.

Du kan till exempel köpa en bil till företaget och köra den hur mycket du vill privat, så länge du rapporterar den som en förmånsbil och ser till att du förmånsbeskattas därefter.

Men att – som vissa av dina kompisar kanske uppmuntrar dig till när ni köar till kassan i klädbutiken – “köpa festskjortan på företaget” är alltså inte okej. Såvida du inte trycker bolagets logga över bröstet, förstås. Enklare profilkläder är alltid okej att köpa med företagets pengar.

Lycka till med ditt företagande!

Läs också:
Allt du behöver veta innan du skaffar företagsbil
Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?
9 skattefria förmåner för dig som driver aktiebolag

Anmäl dig till Wints mailutskick!