Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?

Förmåner för egenföretagare – hur funkar det egentligen?

  • Ekonomi
  • 2 Oct
    2018

Att erbjuda ett generöst förmånspaket är en klar konkurrensfördel vid rekrytering av nya talanger. Men hur funkar det för dig som egenföretagare? Vilka förmåner kan du erbjuda dig själv?

En förmån är en slags ersättning som medarbetarna i ett bolag kan få i annan form än i kontant lön. Vissa förmåner är skattefria för mottagaren, medan andra beläggs med en så kallad förmånsskatt.

I den här artikeln delar vi med oss av några tips på skattefria förmåner som du som företagare skulle kunna erbjuda dig själv för att spara pengar som privatperson. Värdet av skattefria förmåner kan nämligen uppgå till tiotusentals kronor per år om du väljer rätt.

Bara till den som är anställd

Först måste vi dock tydliggöra en sak. De flesta förmåner som kan ges ut skattefritt kan bara ges till anställda. Det innebär att du som driver aktiebolag har ditt på det torra – du räknas som anställd och omfattas av möjligheten att få skattefria förmåner.

Om du driver enskild firma eller handelsbolag räknas du dock inte som anställd och kan inte erbjuda dig själv förmåner. Detta är en av flera anledningar till varför aktiebolag är en bolagsform att föredra.

En annan sak som är viktig att känna till är att vissa anställningsförmåner måste erbjudas alla anställda i bolaget på lika villkor för att de ska vara skattefria för mottagaren. Detta gäller till exempel förmåner som friskvårdsbidrag eller personalrabatter.

Om du har anställda i bolaget och vill ge dig själv ett skattefritt friskvårdsbidrag måste du alltså erbjuda alla dina medarbetare samma möjlighet. Det betyder dock inte att alla måste utnyttja erbjudandet för att du ska kunna få det skattefritt.


Vill du ha hjälp att starta bolag?

Vill du ha hjälp att starta bolag?

Förmåner du kan erbjuda dig själv

Men så finns också ett gäng anställningsförmåner som kan ges skattefritt, även om de bara skulle erbjudas till vissa anställda – till exempel enbart till dig som ägare. I den här artikeln på foretagande.se kan du hitta ett helt gäng av dessa, men vi delar med oss av några redan här:

1. Fri grupplivförsäkring

Att låta företaget betala premierna för din grupplivförsäkring är inte bara en skattefri förmån för dig – kostnaden är dessutom avdragsgill för bolaget.

Kom bara ihåg att om du väljer en grupplivförsäkring som är “väsentligt förmånligare” än motsvarande försäkringar som gäller för statligt anställda så kan du få betala skatt på den överstigande delen av värdet. Här kan du läsa mer om hur Skatteverket resonerar.

2. Tjänstereseförsäkring, m.m.

Även en rese- och olycksfallsförsäkring som gäller vid resor som du gör i tjänsten är skattefri för dig och avdragsgill för företaget. Och om du skulle vara i behov av vaccinationer inför din tjänsteresa kan de kostnaderna tas av bolaget och behandlas som avdragsgilla personalkostnader, vilka inte innebär någon skatteplikt för dig.

3. Privata telefonsamtal

Du kan alltid låta företaget stå för dina privata telefonkostnader så länge du har ett företagsabonnemang med en fast kostnad, oavsett hur många samtal som rings.

Abonnemanget ska alltså skrivas på företaget, men du har rätt att använda telefonen privat. Du måste även kunna visa att du har behov av telefonen i jobbet, vilket du som bolagsägare givetvis har.

Fler exempel på skattefria förmåner som du kan erbjuda dig själv hittar du i artikeln “Många skattefria förmåner i aktiebolag” på foretagande.se.

Läs också:

Om du tycker att det här med avdrag, förmåner, bokföring och ekonomiadminstration mest känns trist, jobbigt och övermäktigt kan vi på Wint automatisera bort hela paketet åt dig. Läs gärna mer om vår kund Oddworks upplevelse av att använda Wint.

Anmäl dig till Wints mailutskick!