Utgående och ingående moms – vad är vad?

Utgående och ingående moms – vad är vad?

  • Ekonomi
  • 19 Jan
    2021

Har du koll på hur du ska tänka när du kvittar ingående och utgående moms mot varandra? Och vad är egentligen vad? I det här avsnittet av Experten tipsar reder Sanja Skiljo ut begreppen.

Moms – eller mervärdesskatt – är en skatt som läggs på priset på i stort sett alla varor och tjänster som konsumeras i Sverige. 

Som privatperson behöver man inte tänka på momsen – det man köper har redan ett påslag inbakat i priset. Men som företagare är det annorlunda. Alla företag ska nämligen redovisa och betala moms till Skatteverket, och det är här den ingående och den utgående momsen spelar in.

Vill du ta del av mer visdom från Wints experter?

Kolla här!

Utgående moms – moms på det du fakturerar ut från företaget

När du fakturerar från ditt företag, oavsett om det är till ett annat företag eller till en privatperson, så lägger du på moms på priset för din vara eller tjänst. Hur mycket moms som ska adderas på priset beror på vad du säljer – olika varor och tjänster beskattas med olika stora momssatser.

Den moms dina kunder betalar till dig ska du sedan redovisa och betala till Skatteverket – antingen varje månad, en gång per kvartal eller en gång om året. Det är bolagets omsättning som styr hur ofta momsen ska redovisas. Har du hög omsättning vill Skatteverket att du redovisar momsen oftare än om du har en lägre omsättning. 

Läs mer: Vilken momssats ska jag lägga på min tjänst?

Ingående moms – moms på det du köper in till företaget

På de varor och tjänster som du köper in till företaget betalar du istället ingående moms. Den ingående momsen har du som företagare sedan rätt att få tillbaka. Det är därför priser mellan företag oftast presenteras exklusive moms, eftersom momsbeloppet för varan senare kan kvittas mot den utgående momsen. 

För att göra det riktigt enkelt att skilja mellan ingående och utgående moms kan du tänka vilken riktning exempelvis en faktura har: kommer fakturan in till ditt företag så är det ingående moms, är det något du skickar ut från ditt företag så är det utgående moms

Så funkar det när du kvittar momsen mot varandra

Momsen redovisas till Skatteverket via en momsdeklaration. Denna deklaration innehåller information om företagets försäljning, den ingående momsen och den utgående momsen.

Det är skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen som du antingen ska betala eller få tillbaka från Skatteverket. Om summan av den utgående momsen är högre än summan av den ingående momsen ska du betala in mellanskillnaden till Skatteverket, och tvärtom.

Vill du att någon håller koll på allt det här åt dig? 

Om momsdeklarationer och att hålla koll på ingående och utgående moms inte är din starkaste sida, kan vi glädja dig med att Wint finns. 

Som kund hos Wint kan du som företagare nämligen luta dig tillbaka och vara säker på att pengarna för momsen kommer Skatteverket tillhanda när de ska. Vi ser även till att din bokföring alltid är uppdaterad, vi sköter era löner och vi gör ert årsbokslut. Faktum är att hos Wint ingår all ekonomihantering företagare behöver – till ett fast pris. Du får kort och gott en komplett ekonomiavdelning direkt i mobilen.

Vill du veta mer? Anmäl intresse för Wint, så hör vi av oss!

Anmäl dig till Wints mailutskick!