Hur mycket moms ska jag som konsult lägga på min tjänst?

Hur mycket moms ska jag som konsult lägga på min tjänst?

  • Ekonomi
  • 6 Nov
    2023

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som är till försäljning. Men hur vet man egentligen hur mycket moms man ska lägga på priset för sin tjänst? Här förklarar vi hur det funkar.

Det korta svaret på frågan vi ställer i rubriken är att du med allra största sannolikhet ska lägga 25 % moms på ditt timpris om du jobbar som konsult. Men inga regler utan undantag, eller hur? Häng med så förklarar vi varför det finns olika momssatser och vilka de är.

Olika momssatser för olika varor och tjänster

När du som företagare säljer en vara eller tjänst – vare sig kunderna är företag eller privatpersoner – ska en del av priset utgöras av moms, som går till staten. Hur stor del av priset beror dock på vad det är du säljer. I Sverige har vi nämligen olika momssatser för olika varor och tjänster. 

Allra vanligast är 25 % moms, vilket innebär att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris exklusive moms (eller att 20 % av totalsumman utgörs av moms). Men en vara eller tjänst kan också beläggas med 12 % eller 6 % moms, och vissa kan till och med vara helt momsbefriade, dvs 0 %.

Anledningen till att vi i Sverige har olika momssatser är för att man anser att viss konsumtion är mer nödvändig än annan – och därför bör vara mer tillgänglig för allmänheten.

Mat är till exempel mer nödvändigt än nöjesshopping, varför livsmedel, restaurangbesök, etc. beläggs med enbart 12 % moms istället för normala 25 %. Man anser också att det är viktigt för befolkningen att kunna hålla sig informerad och påläst och att man ska kunna förflytta sig. Därför läggs bara 6 % moms på böcker, tidningar, taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige, m.m.

Helt undantagna från momsplikt är de branscher som är nödvändiga för medborgarnas hälsa och samhällets funktion. Därför betalar vi ingen moms alls på exempelvis sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Läs också: IT-konsult, så sätter du rätt timpris

Vill du slippa tänka på din ekonomi?

Lär dig mer om Wint

Vilken moms ska du lägga på din tjänst nu då?

Okej, så det finns alltså olika momssatser och staten reglerar hur mycket moms som läggs på respektive vara eller tjänst. Hur ska då du som konsult tänka när du säljer dina tjänster?

Grundregeln är som sagt att det med största sannolikhet är 25 % moms som gäller för dina tjänster om du är konsult. Det finns dock vissa tjänster med lägre momssatser som exempelvis catering, livsmedel, egen konst, m.m., så det gäller att vara lite vaksam.

Låt säga att du är skådespelare eller artist och den tjänst du säljer är skådespeleri till teaterföreställningar och musikaler. Då är dina tjänster helt momsbefriade – du ska alltså inte lägga på någon moms alls på din faktura.

Om du istället är frilansskribent och säljer din tid i form av texter till företag, förlag eller nyhetsredaktioner så ska du lägga olika moms på fakturan beroende på vad du levererat. För redaktionella texter eller noveller är det 6 % moms som gäller och vid exempelvis (webb)redaktörskap eller reklamtexter ska du fakturera med 25 % moms.

Så även om grundregeln säger 25 % moms är det aldrig fel att kolla en extra gång på Skatteverkets hemsida, för att försäkra dig om att du lägger rätt moms på din faktura.

Med Wint slipper du undra

Tycker du, liksom många andra konsulter, att det där med moms är en riktig djungel? Vi fattar. Därför behöver våra kunder knappt tänka på sånt. När de ska fakturera sina kunder har vi sett till att det ska vara så enkelt som möjligt att välja rätt momssats – och om man har några frågor har vi full koll på vilken moms som gäller för vilken tjänst.

Dessutom tar vi hand om både momsdeklarationer och momsinbetalningar automatiskt, så våra kunder kan fokusera på det de gör bäst, dvs sin business. Sugen på att höra mer om hur Wint kan underlätta ditt företagande? Anmäl intresse så bjuder vi på en kostnadsfri konsultation.

Anmäl dig till Wints mailutskick!