3 goda skäl att driva aktiebolag istället för enskild firma

3 goda skäl att driva aktiebolag istället för enskild firma

  • Entreprenörskap
  • 26 Feb
    2024

Det är många beslut som ska fattas vid starten av ett företag. Ett av de viktigaste handlar om vilken bolagsform du ska välja. Men frågar du oss är valet enkelt. Om du väljer mellan Enskild firma eller Aktiebolag bör du i stort sett alltid välja aktiebolag. Vi har därför listat 3 goda skäl till varför du ska välja aktiebolag.

När beslutet är fattat för att starta eget företag är den enskilda firman ofta en bolagsform som ligger nära till hands. Det är ju trots allt bara du i företaget, så varför inte bara driva den i eget namn? Det känns enklast så. Då slipper du dessutom investera 25 000 kr i aktiekapital vilket du behöver i ett aktiebolag.

Och ja, det resonemanget ser ju logiskt ut vid första anblick, men vi kan på rak arm ge dig minst 3 goda skäl till varför du som står redo att starta bolag bör satsa på ett aktiebolag istället – och varför du som redan driver enskild firma bör överväga att uppgradera till aktiebolag. Här kommer våra 3 goda skäl till varför du ska välja aktiebolag.

1. Större säkerhet med aktiebolag

Du har säkert hört det flera gånger, men det kan aldrig betonas nog ofta. Den som driver en enskild firma är personligt ansvarig för alla företagets eventuella skulder. Om firman skulle krascha, med skulder som följd, kan dessa förfölja dig resten av livet och i värsta fall försätta dig i personlig konkurs.

Ett aktiebolag räknas däremot som en juridisk person, vilken per definition är skild från dig. Därför har du som ägare inget ansvar att betala företagets eventuella skulder utan riskerar bara att på sin höjd förlora ditt satsade aktiekapital och eventuella egna insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter – då kan du som vd eller styrelseledamot bli personligt betalningsskyldig).

Ansvarsfrågan kan vara extra viktig att ta hänsyn till om du till exempel ska binda upp dig på långvariga hyresavtal för kontorslokaler eller om du behöver göra stora inköp för lagervaror eller liknande, vilket innebär att du ligger ute med mycket pengar innan eventuella inkomster. Då är det alltid säkrare att driva aktiebolag.

2. Du har möjlighet att ta utdelning

Ett andra skäl till varför du ska välja aktiebolag är att det finns många skattemässiga fördelar med att driva aktiebolag. En av de största är att du, utöver din vanliga lön, har möjlighet att plocka ut en utdelning som beskattas lägre än själva lönen. Om du har ett överskott i verksamheten förstås.

Den skattemässiga fördelen är alltid störst om du som privatperson har inkomster över brytpunkten för statlig skatt. För 2023 är denna brytpunkt 613 900 kr om året.

Om du vill ha en högre inkomst än så kan det alltså vara fördelaktigt att begränsa löneuttaget till brytpunkten och komplettera med en vinstutdelning när året är slut. Detta gäller oavsett om bolaget är din enda inkomstkälla eller om du har en anställning och driver bolaget vid sidan av.

Du som driver enskild firma har dock inga möjligheter till den här typen av skatteplanering utan får förhålla dig till de skatteregler som gäller för privatpersoner.

Läs vår artikel "Jag kommer gå med positivt resultat" för mer fakta om utdelningsmöjligheterna.

Det finns många vinster med att driva aktiebolag istället för enskild firma
En vinst med att driva aktiebolag är att du, förutom att ta ut lön, har möjlighet att plocka ut en utdelning som beskattas lägre än lönen. Mer klirr i kassan helt enkelt.


3. Säkrare när du ska anställa

Tredje skälet till varför du ska välja aktiebolag är att även om det bara är du i bolaget just nu kan du aldrig veta vad som händer om ett halvår, ett år eller tre. Förhoppningsvis kanske din verksamhet går så bra att du behöver anställa?

När du går från enmansföretag till att ha anställda ökar omedelbart dina risker. De fasta utgifterna ökar och du som ägare har ansvar för inte bara din egen utan även dina anställdas privatekonomi.

Det är visserligen möjligt att anställa folk även i en enskild firma, men de flesta experter är eniga om att aktiebolaget är att rekommendera – framför allt på grund av riskerna. Om du vet med dig att du har som mål att bolaget ska växa i framtiden kan det alltså vara en god idé att satsa på ett aktiebolag redan nu.

Det finns fler fördelar med aktiebolag:

  • Det är enkla att skilja på den egna och företagets ekonomi
  • Du kan erbjuda dig själv skattefria löneförmåner (Läs vår artikel om skattefria förmåner i aktiebolag här)
  • Bra för den som tar ut utdelning och lön efter pensionering
  • Bolaget kan placera i aktier och aktiefonder
  • Bättre skatteregler vid försäljning av bolaget.

Vill du ha hjälp att starta upp ditt aktiebolag?

Gör det själv genom att använda vår guide: "Så registrerar du ett aktiebolag – steg för steg"

Eller ta en smidig genväg och låt Wint starta upp bolaget åt dig. Vi ger dig ett färdigt aktiebolag, inklusive bankkonto och kopplingar till såväl Skatteverket som vår automatiserad bokföringstjänst – helt kostnadsfritt! Läs mer och ta del av erbjudandet här, så kan du vara igång med ditt bolag redan idag.

Aktiebolag möjliggör automatiserad bokföring

En annan fördel med att driva aktiebolag är att du i många fall passar in klockrent i Wints processer, vilket gör att du kan automatisera din bokföring och slippa lägga tid på tråkig administration. Vi tar även hand om bolagsdeklaration, årsredovisning och bokslut samt hjälper dig när det är dags att besluta om utdelning.

Om du vill bli kund hos Wint och behöver hjälp att starta upp, eller vill omvandla din enskilda firma till ett aktiebolag hjälper vi gärna till med stöttning. Klicka bara här och fyll i formuläret.

Anmäl dig till Wints mailutskick!