3 vanliga fällor när du startar företag med en vän

3 vanliga fällor när du startar företag med en vän

  • Entreprenörskap
  • 9 Apr
    2019

Du och en kompis har kommit på en grym affärsidé och nu vill ni förverkliga den tillsammans. Det ultimata upplägget. Eller? Faktum är att det gäller att tänka efter både en och två gånger innan du startar företag med en vän. Det kan nämligen påverka både vänskapen och affärerna negativt. Vi listar 3 vanliga fällor -och hur du undviker dem.

Att starta och driva företag är inte alltid en dans på rosor utan kräver hårt jobb och en hel del kompromisser för att lyckas. Under sådana förutsättningar kan en tidigare väldigt stark vänskap sättas på prov. Det gäller därför att vara överens om förutsättningarna innan man startar bolag med sin bästis.

Här är några fällor många företagande kompisar riskerar att trilla i – och tips på hur ni kan göra för att undvika dem.

1. Arbetsbördan blir orättvis

I de flesta fall där två eller fler personer startar företag tillsammans gör de det eftersom de har kompetenser som kompletterar varandra. Ni kan olika saker och när ni sätter samman dem bildar ni en stark helhet.

Men med tiden finns en risk att era kunder efterfrågar en viss kompetens mer än en annan, eller att en av er delägare av annan anledning får mer att göra än den andre. Sådana situationer kan lätt göra att frustration och missnöje bubblar upp till ytan – både från den som tvingas jobba mycket och från den som plötsligt står utan uppgifter.

För att undvika denna problematik är det viktigt att ni redan på förhand kommer överens om hur sådana situationer ska hanteras. Ska den som får mindre att göra under en period lägga större fokus på sälj och marknadsföring eller administration, eller hur kan ni på annat sätt se till att arbetsbördan inte blir orättvis?

För att undvika ont blod är det också viktigt att på förhand komma överens om att alla delägares kompetenser bör värderas lika. Om den ena känner sig mer eller mindre behövd än den andra finns risk för obalans i relationen – såväl den yrkesmässiga som den privata.

Läs också:
Det här behöver du tänka på innan du startar bolag
8 steg för att få ditt bolag att växa
7 råd som maxar din ekonomi när du driver företag

Vill ni fokusera mer på er kärnverksamhet?

Se hur Wint kan automatisera er administration

2. Pengarna krånglar till det mellan er

När ni “bara” var vänner var pengar sällan ett viktigt samtalsämne – och ni var framförallt inte beroende av varandra rent ekonomiskt. De största transaktionerna er emellan handlade om att splitta en restaurangnota och löstes oftast med Swish. Men när ni startar bolag tillsammans blir det plötsligt en helt annan femma och risken för sprickor i vänskapen ökar markant.

Till en början är det inga konstigheter. Ni lägger in en summa vardera för att starta upp ert företag och allt är frid och fröjd. Men hur gör ni med eventuella investeringar? Hur ska vinstpengar fördelas? Och vad händer om ni skulle finna er i situationen ovan, där den ena av er har dubbelt så hög debiteringsgrad som den andra, eller jobbar dubbelt så mycket? Ska inte den få mer lön för sitt hårda arbete?  

När penga-diskussioner uppstår kan det lätt bli infekterat mellan delägarna. Samma sak gäller om det skulle börja gå dåligt för bolaget och ni behöver ett tillskott i ekonomin. Hur ska ni göra om den ena av er vill skjuta till extra pengar i bolaget medan den andra inte vill eller har möjlighet?

Det är alltid viktigt att ha tydliga avtal redan på förhand när det gäller pengar. Även om ni är bästa vänner just nu kan det vara en bra idé att ta hjälp av en jurist för att täcka upp alla eventuella scenarion som skulle kunna uppstå om ni hamnar i en konflikt. Det är också viktigt att ni alltid är öppna med varandra om hur saker och ting känns under resans gång. Kompanjonskap – liksom vänskap – fungerar inte utan öppenhet, ärlighet och förtroende.

3. Ni tror för mycket på idén

Att hålla fast för länge vid sin idé och sin affärsmodell trots att de inte fungerar är inte unikt just för företagande vänner, men konsekvenserna kan utan tvekan påverka en vänskap.

När bolaget går trögt kan det vara lätt att bli handlingsförlamad och irriterad. Ni har för lite att göra, pengarna sinar och frustrationen blir allt större. Då gäller det att inte låta frustrationen övergå i agg mot din vän och affärspartner. Använd den istället för att vända på skutan. För det är något ni behöver göra tillsammans.

Därför är det viktigt att vara överens om vad ni ska göra, hur ni ska göra – och ATT ni ska göra något. Många tenderar att sitta overksamma och bara vänta ut det stora breaket – för de “vet” ju att deras idé är bra.

Men det funkar väldigt sällan. Man måste jobba aktivt för att hitta rätt. Vrid på er affärsmodell, justera prissättningen, ändra er grundidé och gör vad ni kan för att få det att flyga. Och framförallt: sälj, sälj, sälj!

Skulle det inte göra saken bättre så är det kanske dags att helt enkelt släppa taget och acceptera att er idé inte fungerade lika bra som ni trodde. Låt inte ett misslyckat försök att förverkliga en dröm vara spiken i kistan för en förlorad vänskap – använd det istället för att göra vänskapen starkare. Och ge inte upp! Vem vet vad ni kan komma på för grym idé nästa gång?

Vän och affärspartner kan också vara en oslagbar kombination

Bara för att det finns fallgropar med att starta bolag med en vän bör du inte känna dig avskräckt. Många riktigt framgångsrika företag har nått sin framgång just tack vare att de startats av vänner som kompletterat varandra på ett bra sätt. Som framgår ovan gäller det bara att vara förberedd på att man kan stöta på eventuella hinder längs vägen – och vara överens om hur man ska tackla dem när de kommer.

Vissa av de hinder som kan uppstå skulle ni dessutom kunna undvika helt och hållet. Bokföring och administration är en typisk utmaning som alla företagare ställs inför, men som väldigt få känner sig bekväma med att utföra. Istället för att fightas med din partner om vem som ska – eller inte ska – ta hand om månadens bokföring kan ni använda Wint.

Vi automatiserar hela er ekonomiadministration, så att både du och din partner slipper sköta betalningar, hantera deklarationer och krångla med den löpande bokföringen. Istället kan ni fokusera helt och hållet på er kärnverksamhet och se till att förverkliga er dröm.

Anmäl ditt intresse så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa er.

Anmäl dig till Wints mailutskick!