Nya kvittolagen 2024 - allt du behöver veta

Nya kvittolagen 2024 - allt du behöver veta

  • Entreprenörskap
  • 1 Jun
    2024

“Bye, bye papperskvitton”, äntligen blir dessa ord verklighet. Som Wint alltid har sagt, det ska vara enkelt att bokföra sina kvitton och den svenska regeringen verkar ha fattat galoppen. Här är allt du behöver veta om den nya bokföringslagen för 2024.

[text publicerad jan 2024, uppdaterad 1 juli 2024]

Det ska vara enkelt att driva företag. Och det tycks även regeringen har fattat, i början av året la de nämligen fram ett förslag om att bokföringslagen ska förändras, vilket innebär att kravet på att spara papperskvitton ska tas bort.

Fram tills nu har bokföringslagen sagt att när ett företag gör ett inköp och får ett papperskvitto måste detta sparas. Det gäller även om kvittot fotats eller skannats av. Enligt regeringen kostar detta Sveriges företagare inte mindre än omkring 4 miljarder (!) kronor per år. Men nu kan Wint berätta att den omoderna lagen snart är ett minne blott. Ett litet steg för människan, ett stort steg för alla företagare.

Reglerna för den nya kvittolagen 

Den nya lagen innebär - på ren svenska - att papperskvitton endast behöver sparas till dess att det finns en digital kopia. Eller som det så fint heter på myndighetsspråk “avskaffa kravet på bevarande av räkenskapsinformation i original”. Med andra ord, fota papperskvittot, ladda upp det och släng det. Helt plötsligt blev alltså Wint, automatiserad bokföringstjänst, ännu bättre. 

Och nu har det lagen blivit sann. Från och med 1 juli 2024 är papperskvitton ett minne blott!

Är det fritt fram att slänga gamla papperskvitton?

Kanske funderar du: Är det alltså dags att rensa ut alla de gamla pärmarna? Om dina gamla papperskvitton är korrekt överförda till ett digitalt format (dvs. du har inte fotat av ett skrynkligt kvitto där inte allt syns) och lagars på ett organiserat sätt, dvs. i bokföringen, så är det fritt fram att slänga dem. Men (!) tänk på att det är vad bokföringslagen säger. Däremot har Bokföringsnämnden inte kommit med sin vägledning ännu utan den är ute på remiss och ny vägledning kommer under hösten.

Läs också: Rätt lön för 2024 

Digitala underlag – fortfarande viktigt att spara

Det är viktigt att notera att den nya lagen endast gäller pappersformat. Digitala underlag måste fortfarande sparas i minst sju år efter räkenskapsårets slut. Men tack vare bokföringstjänster så som Wint, är detta dock betydligt enklare och mindre tidskrävande än att hantera fysiska kvitton. Med Wint får du nämligen ett företagskort vilket innebär att du inte ens behöver oroa dig för att glömma skicka in dina kvitton. Varje köp du gör registreras nämligen automatisk i Wint på direkten. Du slipper till och med ligga ute med egna utlägg.

Dags att automatisera hela din bokföring!

Är du en företagare som bara väntar på att få slippa hålla på med bokföring, lönehantering och momsdeklarationer? Då är Wint ett alternativ för dig.

Wint är en av de mest automatiserade bokföringstjänsterna på marknaden, med integrationer mot de flesta stora banker och Skatteverket. När du väljer att automatisera ditt bolags bokföring med Wint, automatiserar du även hela din administration. Du sparar inte bara tid och pengar, du får också förbättrad kontroll och risken för bokföringsfel minimeras. Dessutom, du får allt till en en fast månadskostnad, där även bokslut ingår! Dessutom, eftersom vi är helt automatiserade, så sparas alla dina digitala underlag, så att du kan slänga papperskvitton med gott samvete när den nya lagen träder i kraft.

Anmäl dig till Wints mailutskick!