Nya kvittolagen 2024 - allt du behöver veta

Nya kvittolagen 2024 - allt du behöver veta

  • Entreprenörskap
  • 22 Jan
    2024

“Bye, bye papperskvitton”, äntligen kan dessa ord bli verklighet. Som Wint alltid har sagt, det ska vara enkelt att bokföra sina kvitton och regering verkar ha fattat galoppen. Här är allt du behöver veta om den uppdaterade bokföringslagen för 2024.

Det ska vara enkelt att driva företag. Och det tycks även regeringen har fattat, de har nämligen lagt fram ett förslag om att bokföringslagen ska förändras, vilket innebär att kravet på att spara papperskvitton ska tas bort.

Fram tills nu har bokföringslagen sagt att när ett företag gör ett inköp och får ett papperskvitto måste detta sparas. Det gäller även om kvittot fotats eller skannats av. Enligt regeringen kostar detta Sveriges företagare inte mindre än omkring 4 miljarder (!) kronor per år. Men nu kan den omoderna lagen alltså snart vara ett minne blott. Ett litet steg för människan, ett stort steg för företagare.

Reglerna för den nya kvittolagen 

Den nya lagen innebär - på ren svenska - att papperskvitton endast behöver sparas till dess att det finns en digital kopia. Eller som det så fint heter på myndighetsspråk “avskaffa kravet på bevarande av räkenskapsinformation i original”. Med andra ord, fota papperskvittot, ladda upp det och släng det. Helt plötsligt blev alltså Wint, automatiserad bokföringstjänst, ännu bättre. 

Mer läsning: Allt du behöver veta om milersättning för 2024

Hur påverkar den nya lagändringen ditt företag?

Kanske funderar du: Är det alltså dags att rensa ut alla de gamla pärmarna? Inte riktigt än. Ett beslut väntas från regeringen tidigt i mars, och vi håller ett öga på när den nya lagen träder i kraft. Men vi kan redan nu meddela att regering har föreslagit att den nya bokföringslagen ska komma att gälla från och med den 1 juli 2024. 

Men kom ihåg, än så länge är det bara ett lagförslag. Så, vänta med slänga dina kvitton. När den nya lagen har klubbats igenom kan du säga adjö till dina fysiska kvitton, förutsatt att de är säkert arkiverade digitalt.

Läs också: Rätt lön för 2024 

Dags att automatisera hela din bokföring!

Är du en företagare som bara väntar på att få slippa hålla på med bokföring, lönehantering och momsdeklarationer? Då är Wint ett alternativ för dig.

Wint är en av de mest automatiserade bokföringstjänsterna på marknaden, med integrationer mot de flesta stora banker och Skatteverket. När du väljer att automatisera ditt bolags bokföring med Wint, automatiserar du även hela din administration. Du sparar inte bara tid och pengar, du får också förbättrad kontroll och risken för bokföringsfel minimeras. Dessutom, du får allt till en en fast månadskostnad, där även bokslut ingår!

Anmäl dig till Wints mailutskick!