Planer på att starta eget? Här är 10 nybörjarmisstag du bör undvika

Planer på att starta eget? Här är 10 nybörjarmisstag du bör undvika

  • Entreprenörskap
  • 30 Aug
    2023

Funderar du på att starta eget företag? Du är inte ensam. Att bygga upp en verksamhet från grunden är mångas dröm, men det finns en hel del fallgropar du som ny företagare kan ramla ned i. Men genom att undvika dessa 10 vanliga nybörjarmisstag har du kommit en lång väg mot att lyckas.

Ingen tid att spilla vi går direkt på sak, här är 10 vanliga misstag som många nya företagare begår, och tips på hur du kan undvika dem. 

1. Din affärsidé är inte tillräckligt genomtänkt

En riktigt bra affärsidé är den grund som ditt företag vilar på. Ett vanligt misstag många nya företagare gör är att bolla flera idéer samtidigt - vilket gör att det lätt kan börja spreta åt alla möjliga håll - istället för att fokusera på den där idén som startade allt. Så börja där. Håll fast vid din grundtanke och analysera den först. Din affärsidé ska inte bara vara konkurrenskraftig och genomarbetad. Den ska vara genomförbar och relevant. 

Läs också: “4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten”

2. Du är alldeles för lik konkurrenterna

Om ditt företag, dina tjänster eller dina produkter inte är tillräckligt unika, kommer du ganska snabbt försvinna i mängden. Det gäller alltså att inte bara att ha en bra idé utan du bör även ha något unikt som gör att du står ut i mängden. Här gäller det att vara kreativ, det kan till exempel vara en bättre prissättning eller att du erbjuder en smidigare lösning för kunden. 

3. Du är för (!) fokuserad på produkten

Det är viktigt att vara unik i sitt produkt- och tjänsteutbud, men det gäller samtidigt att fokusera på kunden och förstå deras behov. Att snurra in sig i vad du själv vill är ett vanligt misstag som kan leda till att du glömmer bort kundens perspektiv. Fundera därför på hur dina kunder fungerar och vad som skulle underlätta för dem. 

4. Du ger upp för lätt – eller för tidigt

Att vara egenföretagare kräver mycket jobb, inte minst det första året. Det är lätt att det blir sena kvällar och några extra grå hårstrån på grund av att budgeten redan börjat knaka och att försäljningen går trögt. Att många ger upp tidigt är inte så konstigt. Men det är här du måste vara mentalt stark. Du måste ha inställningen att problem kommer att uppstå under resans gång, och att du kommer misslyckas i olika delar. Antagligen flera gånger om. Det ingår i själva dealen. Så istället för att ge upp när du stöter på motgångar, res dig upp, borsta av kläderna, och fortsätta kämpa.

Läs också: Förmåner för egenföretagare, hur funkar det egentligen? 

5. Du nätverkar inte med andra företagare

Nätverk är nyckeln till framgång och kan öppna upp dörrar du inte visste fanns. Det kan handla om allt från att bolla idéer till att lära sig av seniorer i samma bransch. På föreläsningar och företagsevents kan du träffa andra företagare, göra affärer och skaffa dig viktig kunskap. Dessutom är det roligt att nätverka!

TIPS: Testa vår lönekalkylator innan du startat eget och se hur mycket du bör ta ut i lön

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

6. Du har inte koll på budgeten

Det är sant. En plan för budgeten hamnar inte sällan mellan stolarna. Men det kan stå dig dyrt eftersom du då inte har koll på ekonomin. Det är enormt viktigt att skapa en väl genomarbetad budget för att kunna planera verksamheten och få en uppfattning om vad som skapar lönsamhet. Tumregeln är att du minst ska ha en startbudget (de kostnader du har på kort sikt), en likviditetsbudget och en resultatbudget. 

Planer på att starta eget? Här är 10 nybörjarmisstag du bör undvika!
När du planerar din budgetstrategi, glöm inte bort marknadsföringen. Har du inga slantar över till att marknadsföra ditt företag kan det bli ditt fall.

7. Du glömmer bort marknadsföringen – eller kan inte sälja

Om du inte har en god budgetstrategi blir det svårt att veta hur mycket du faktiskt kan lägga på marknadsföring och försäljning. En stor fallgrop nya företagare ofta ramlar ned i är att de inte når ut med sitt budskap, men även att det inte finns någon som vet hur man säljer. För att kunna gå med vinst behöver du synas och höras, samtidigt som du behöver intäkter för att gå runt. Så glöm inte bort att fundera kring din marknadsföring och försäljning när du tar fram din budgetstrategi. 

8. Du saknar avtal

Ett allvarligt misstag många företagare gör är att de inte har avtal på plats som skyddar dig som företagare men även ditt företag. Utan avtal riskerar du att bli lurad eller bli den förlorande parten om det uppstår en tvist. Så se till att ha dina avtal på plats, och gärna i skrift. Och om din motpart inte vill skriva ett avtal bör du skriva ned vad som är överenskommet och skicka till motparten med e-post, samt be denna bekräfta eller återkomma om något inte stämmer. 

Mer också: Med Wint kan du skapa egna effektiva avtal

9. Du gör allt själv

För att bli framgångsrik (och för orka med) måste du som företagare välja vad du lägger din tid på – samt ta hjälp av personer som kan det du inte kan. Du behöver helt enkelt våga delegera. När du anställer personer med viss kompetens eller anlitar utomstående experter kan du lägga tid på det du är bäst på och vara där du behövs. Men delegera inte för tidigt, du behöver lära känna ditt företag och räkna på vad det kommer kosta att ta hjälp. 

10. Du har ingen ordning på ekonomihanteringen

Ordning och reda, pengar fredag. Skämtsamt men sant. När det kommer till ekonomihanteringen av ditt företag är det viktigt att ha full koll. Inte minst när det kommer till lagar, regler och bokföring. Här kan du underlätta för dig själv genom att ta hjälp av en fullservicetjänst som gör hela jobbet åt dig, både smidigt och tryggt! Wint sköter alltifrån fakturahantering och bokföring till deklarationer och bokslut, så att du kan lägga mer tid på din kärnverksamhet! 

Du kanske är intresserad av: “Framtidens företagare har all administration “under ett tak”.

Enkelt att växa med Wint

När du använder Wint är det dessutom enkelt att växa och skala upp. Vi hjälper dig att automatisera bokföringen och det gäller allt från betala ut löner, hantera tidrapporter, deklarationer till fakturering, kvittohantering, betalningar och ekonomisk rådgivning. Effektivisera din ekonomihantering nu och ta ditt företag till nästa nivå. Boka in ett digitalt möte med oss så berättar vi mer! 

Läs också:

Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag
3 goda skäl att driva aktiebolag istället för enskild firma

Vilka privata kostnader kan du låta företaget stå för egentligen?

Anmäl dig till Wints mailutskick!