Dags att anställa? Här är fem saker du inte får glömma!

Dags att anställa? Här är fem saker du inte får glömma!

  • Entreprenörskap
  • 20 Apr
    2023

Har du kommit fram till destinationen i din företagsresa där det har blivit dags att anställa? Grattis! Även om det känns stort och pirrigt så förstår vi att det också kan vara kantat med ett uns oro. Det är ju så mycket att tänka på. Dessutom kan det vara svårt att räkna på allt det positiva som en anställd kommer att bidra med kontra hur mycket utgifterna kommer att öka. Här kommer därför fem hjälpande tips på saker du inte får glömma vid din första anställning.

Att anställa sin första medarbetare är ett stort steg. Det har ju bara varit du på den här resan och nu är det dags att släppa tyglarna och låta någon annan rida med. Men frågan är, kommer det att vara värt kostnaderna eller kommer du bara få dras med större utgifter? Och vad händer om personen du anställt visar sig inte vara lämplig för jobbet? Ja, det senare kan du ju inte veta förrän ni jobbat ihop ett tag. Men om vi pratar om kostnader så tycker jag att du borde fråga dig själv: hur mycket är min tid värd? Sätter du det i relation till vad en anställd kostar så visar det sig ofta att tiden du frigör kan vara värd 10 gånger mer. 

Förutom att räkna på de faktiska kostnaderna av en anställd finns det några ytterligare saker du faktiskt måste göra innan du ens lägger fram ett anställningsavtal. 

Läs även: Företagare: Här är fyra avtal du bör ha koll på 

Fem saker att tänka på när du anställer

1. Att anställa någon handlar både om att hitta rätt person för din verksamhet och att följa de regler som gäller för dig som arbetsgivare. Därför måste du säkerställa att bolaget är registrerat som arbetsgivare. Registreringen gör du enkelt på verksamt.se. Om du själv tar ut lön från bolaget, så räknas du redan som anställd och bolaget är registrerat som arbetsgivare. 

2. Att anställa innebär även ökade utgifter men hur mycket?  På verksamt.se finns en uträknare som hjälper dig att beräkna lön och sociala avgifter för en anställd, vilket i sin tur hjälper dig att få en uppfattning om hur mycket extra intäkter du behöver generera varje månad för att klara kostnaderna. 

Men kom ihåg, stirra dig inte blind på de faktiska kostnaderna utan tänk också på hur mycket tid du kan spara genom att anställa och därmed kunna fokusera mer på att exempelvis öka försäljningen i ditt företag. I många fall visar det sig att den tid du frigör genom att anställa någon kan vara värd upp till tio gånger mer än vad det faktiskt kostar

3. När du hittat en person du vill anställa behöver du ett anställningsavtal. I anställningsavtalet ska nämligen anställningsvillkoren skrivas ner. Alltså de regler och förutsättningar du som arbetsgivare och din arbetstagare kommer överens om vid anställningen. Sedan 2022 är det dessutom lag  på att vissa saker måste finnas nedskrivna skriftligt.  Dessa handlar om lön, arbetstid, semester, sjukfrånvaro och uppsägningstid. Men det är faktiskt inte bara en massa krångliga bestämmelser, utan ger en trygghet och klarhet åt både dig som arbetsgivare och den du anställer.

Nyfiken på att veta mer?

Hur fungerar Wint?

4. Anställer du för första gången? Då kan du nämligen ansöka om det så kallade Växa-stödet. Detta är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna som du som driver ett företag kan ansöka om. Det som sker är att ålderspensionsavgiften blir lägre (upp till 24 månader i följd). Så istället för att betala 31,42 % i ålderspensionsavgift betalar du endast 10,21 % (upp till 25 000 kr/månaden). Bra va? På Skatteverket får du mer detaljerad information om hur du ansöker. 

5. Sist men inte minst, glöm inte bort arbetsgivardeklarationen. I samband med att du betalar ut lön varje månad så kommer du att behöva redovisa specifika uppgifter till Skatteverket. Dessa uppgifter handlar bland annat om utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt samt arbetsgivaravgifter för dina anställda.

Ta ditt företag till nästa nivå - byt till Wint

Känns det som mycket att tänka på? Det finns faktiskt en lösning på detta - Wint! Vi är en automatiserad bokföringstjänst som bland annat hjälper dig med saker som rör ditt företagande . Genom att vi hanterar allt från utbetalning av lön, deklarationer, moms till bokslut, kan du effektivisera din ekonomihantering på nolltid. Testa Wint idag och se hur det kan hjälpa dig att ta ditt företag till nästa nivå.

Läs även:

Förmåner för egenföretagare, hur funkar det egentligen? 
Företagare: så bör du tänka kring din lön för 2023

Experten tipsar: så funkar tjänstepension för företagare

Anmäl dig till Wints mailutskick!