Experten tipsar: Så funkar tjänstepension för egenföretagare

Experten tipsar: Så funkar tjänstepension för egenföretagare

  • Ekonomi
  • 10 Mar
    2023

Visste du att enligt Pensionsmyndigheten har 9 av 10 anställda tjänstepension. Bland egenföretagare ser den siffran inte alls lika ljus ut, vilket är synd eftersom de förmodligen inte kan vänta sig en speciellt guldkantad pension från staten heller. Men det är inte för sent. Med lite planering och smarta sparval kan du bygga upp din egen tjänstepension. Anders Nilsson, skatteexpert på Wint förklarar hur tjänstepension fungerar för företagare.

Som anställd behöver du oftast inte tänka på tjänstepension, speciellt inte om din arbetsplats har kollektivavtal. Och även bland arbetsgivare som inte har kollektivavtal väljer de flesta ändå att matcha kollektivavtalad tjänstepension. Här finns det två varianter att välja på, beroende på när du är född. Bland tjänstemän med kollektivavtal är det vanligaste tjänstepension ITP 1 eller ITP 2. Nya företag med kollektivavtal brukar välja att endast erbjuda ITP 1 till sin anställda. Denna förmånen har inte egenföretagare.

Prioritera inte bort tjänstepensionen

Tjänstepension är en viktig del av din totala pension. Den utgör nämligen ungefär en fjärdedel av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Det säger sig självt, ju tidigare du som egenföretagare börjar betala  till din tjänstepension, desto mer pengar finns det sedan att sätta sprätt på när det har blivit dags att stänga butiken. Och som med allt sparande är det bästa det som blir av, så även om du är en av de som börjar närma sig pensionsålder är det aldrig försent att börja spara. 

Om du väljer att prioritera bort tjänstepensionen kommer du dock endast få den allmänna pensionen, vilket kan innebära en lägre pension. Planerar du att leva ungefär så som du gör nu, då räcker det inte med de skatter och avgifter som du betalar in via skattsedeln.

Tänk så här kring din tjänstepension

Okej, du som läser har förmodligen bestämt dig för att ta tag i tjänstepension? Smart! Men hur mycket ska du egentligen spara? Ja, det kanske kan kännas som en miljon-fråga. Det enkla svaret är att det är helt upp till dig, dina förutsättningar och hur du ser på din framtid. Men självklart finns det några riktlinjer att utgå från.

Behöver du hjälp med din K10?

Ta en titt på K10.nu!

Om vi sneglar och jämför med tjänstepensionen ITP 1 som de flesta anställda tjänstemän ligger under, så betalar arbetsgivaren in 4,5 % av din lön till tjänstepensionen. Om du tjänar över 46 438 kr per månad så betalar arbetsgivaren in 30 % på det som överstiger detta belopp. Ökningen beror på att du närmar dig gränsen för när du inte längre får någon ytterligare inbetalning till den allmänna pensionen (brytgräns 599 250 kr/år). Vi tar ett exempel: 

Exempellön på 55 000 kr/mån:

Lön upp till 46 438 kr x 4,5 % => 2 090 kr i pension
Lön över 46 438 (dvs. 8 562 kr) x 30 % => 2 569 kr i pension
Total tjänstepensionsinbetalningar: 4 659 kr

Utöver själva tjänstepensionspremien så tillkommer en extra skatt på 24,26 % som betalas på deklarationen året efter. Detta kallas för ‘särskild löneskatt’ och ersätter den vanligare arbetsgivaravgiften. 

Vi tar ytterligare ett exempel. Om du betalar in 100 000 kr till din tjänstepension så kommer det kosta ditt företag 124 260 kr. Detta är en kostnad du får dra av i företagets deklaration, genom att kvitta summan mot bolagets intäkter, vilket innebär att du minska skatten som bolaget behöver betala. Det finns dock en gräns för hur mycket du får spara till tjänstepensionen och samtidigt göra avdrag. Här är gränsen 35 % av lönen, men max 525 000 kr år 2023 per anställd.

Eftersom tjänstepensionsinbetalningar är 4,5 % i början och 30 % på den högsta delen av lönen så är det inte många som går över 10 % av sin lön. Det innebär att om du inte betalat in speciellt mycket är det ändå inte kört. Det finns oftast utrymme att komma ikapp genom att betala högre premier under några år. Och räcker inte det finns det ibland ytterligare en möjlighet att köpa ikapp sin pensionsförsäkring och på så sätt kan du ta igen för förlorad tid. Vi rekommenderar dock att du i såna fall pratar med en pensionsspecialist för att säkerställa att alla krav är uppfyllda. 

Läs även: Så bör du tänka kring din lön för 2023 

Bonus: tänk även på det här 

En fallgrop en del egenföretagare gör är att de baserar sin tjänstepension på den lön de tar ut. Det är inte ovanligt att den ligger runt brytgränsen för statlig inkomstskatt (51 158 kr). Men pensionsinbetalningar borde baserar på marknadsmässig lön om du hade haft en vanlig anställning, för att få motsvarande pension som en anställd med tjänstepension. 

Tänk även på att du först kan börja ta ut din tjänstepension när du fyllt 55 år, men då måste du betala skatt på uttaget som pension. Om du tar av din pension samtidigt som du tar ut lön finns risken för att du når gränsen för högre skatt, och det kan leda till att du får mindre pengar totalt sett.

Anmäl dig till Wints mailutskick!