Att gå från anställd till egenföretagare – 6 saker att tänka på

Att gå från anställd till egenföretagare – 6 saker att tänka på

 • Entreprenörskap
 • 7 Feb
  2022

Är du på väg att lämna din anställning för att pröva lyckan som egenföretagare? Då har du en spännande tid framför dig! I den här artikeln har vi samlat 6 saker som är lätta att missa, men som är bra att ha i bakhuvudet när du kör igång med ditt aktiebolag.

Det är ett äventyr och en utmaning att starta eget aktiebolag. Som anställd har du haft en rad förmåner och försäkringar som du kanske inte har reflekterat särskilt mycket över. Det har förmodligen sparats till din pension, din lön kommer med jämna mellanrum och arbetsgivaravgifter, vad är egentligen det? Häng med så berättar vi mer!

1. Se till att ha en buffert

Du kommer kanske bara kunna ta ut en liten lön till en början, kanske ingen alls. Då är det bra att ha en buffert så du slipper stressen kring pengar precis i uppstarten. Kanske kan du börja ditt nya aktiebolag som en sidobusiness, för att bygga upp en kundkrets och börja fylla på företagskassan vid sidan om din anställning? 

Eller - om du vill ha både hängsle och livrem, skulle du kunna testa på ditt eget företag genom att ta tjänstledigt. Prata med din arbetsgivare kring dina tankar – företagsamhet borde ses som något positivt hos varje arbetsgivare!

2. Välj bolagsform med omsorg

När man beslutar sig för att starta eget företag är den enskilda firman ofta en bolagsform som ligger nära till hands. Det känns kanske enklast så, det är ju trots allt bara du i bolaget. Och då slipper du dessutom att investera 25 000 kr i aktiekapital.

Och ja, det resonemanget ser ju logiskt ut vid första anblick. Men faktum är att det finns många fördelar med att istället välja att starta ett aktiebolag. Det personliga ansvaret är ett exempel på varför. I en enskild firma är du nämligen personligt ansvarig för bolagets eventuella skulder medan du i ett aktiebolag räknas som en juridisk person. Därmed riskerar du på din höjd att förlora det satsade aktiekapitalet och eventuella insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter - då kan du som företagsledare bli personligt betalningsskyldig).

Även möjligheten att ta utdelning är ett starkt skäl till att många väljer aktiebolag som bolagsform. Det innebär att om du har ett positivt klirr i kassan har du möjlighet att plocka ut en utdelning utöver din lön, som sedan beskattas lägre än vad just lön gör.

Här kan du läsa mer om varför du bör välja aktiebolag som bolagsform!

Vill du ha hjälp att starta bolag?

Vill du ha hjälp att starta bolag?

3. Tänk på dina förmåner!

När du driver ett aktiebolag får du köpa in sådant som behövs i företaget och göra avdrag för momsen. Vissa saker som du köper in får du även använda privat – till exempel kan du välja valfri telefon, dator eller iPad och betala med bolagets pengar. Har du en dator sedan tidigare som du nu kommer att använda i tjänsten? Då kan du låta företaget köpa den av dig.

Det är även helt okej att låta företaget stå för gymkortet eller annan träning. Du kan låta bolaget betala friskvård för dig upp till 5 000 kr per år, helt skattefritt!

Missa inte alla förmåner och avdrag du kan göra som egenföretagare. Exempelvis låta bolaget betala friskvård för upp till 5000 kr per år.


4. Försäkra företaget (och dig själv!)

Försäkringar är en skön trygghet som kan hjälpa till i många olika situationer. De större försäkringsbolagen erbjuder försäkringspaket framtagna efter bransch, men det finns även branschspecifika försäkringsbolag. Så beroende vad du ska driva ditt företag inom finns det olika alternativ. Benchmarka gärna försäkringsbolagen mot varandra och hör dig för med andra inom din bransch vad de använder för försäkringsbolag och om de är nöjda med den lösningen.

När det kommer till försäkringar för dig som person, hade du som anställd antagligen en rad försäkringar som din arbetsgivare stod för. Dessa kommer att försvinna när du blir egen, så ta dig en funderare kring dessa:

 • Pensionsförsäkringar som kompenserar för tjänstepensionen. En pensionsförsäkring är ett privat pensionssparande på ett värdepapperskonto som är låst till att du fyller 55 år
 • Olycksfallsförsäkring. Skyddar dig när du är på jobbet
 • Sjukavbrottförsäkring som ger dig ersättning för fasta kostnader vid sjukdom
 • Det finns försäkringar som höjer din sjukpenning och som täcker kostnader för läkarvård. Som egenföretagare har du så klart tillgång till det allmänna socialskyddet, men många tecknar ändå en extra sjukförsäkring för att få vård på privata sjukhus
 • Arbetslöshetsförsäkring (A-kassa) ger dig ett visst ekonomiskt skydd om företaget inte går riktigt som du har tänkt. Kan vara skönt att ha i ryggen!

5. Det här betalar din lön

En bruttolön innehåller både skatter och pensionsavdrag. Och utöver bruttolönen betalar även arbetsgivaren en arbetsgivaravgift. Därför kan det vara bra att veta att du från och med nu kommer vara din egen arbetsgivare, och att det är du som kommer stå för alla de kostnaderna. 

För att titta närmare på vad en bruttolön består av, så ser det ut så här:

 • Nettolön (det du får utbetalt)
 • Kommunal skatt 
 • Statlig skatt (om din lön är tillräckligt hög)
 • Allmänt pensionsavdrag, grundavdrag och jobbskatteavdrag

+ sociala avgifter och arbetsgivaravgifter, som betalas av företaget utöver din bruttolön.

Det innebär att om du vill få ut till exempel 20 000 kr netto i fickan, kommer det kosta ditt bolag ca 34 000 kr när arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och inkomstskatten läggs uppe på din nettolön.

Ha det i åtanke när du räknar på vilka priser du behöver ta i ditt bolag! Och om du vill ha mer info om hur du kan räkna ut ett rimligt timpris hittar du det i vår artikel "Egen konsultfirma -hur mycket måste du ta betalt?"

6. Tänk på pensionen

Vi vet. Det känns kanske både trist och långsökt att behöva tänka på pensionen redan nu. Men faktum är att det är viktigare än vad du tror. Och när du är egen så betalas inte tjänstepensionen in per automatik – den pucken måste du stå för framöver.

Den så kallade ålderspensionen är inbakad i arbetsgivaravgifterna, vilket är bra. Men ha då i åtanke att det baseras på hur mycket lön du faktiskt tar ut. Tar du ut en låg lön är det per definition inte så mycket pengar som avsätts. Och för att du ska börja tjäna in till den allmänna pensionen behöver du ha en årsinkomst på minst 22 208 kr (2023). För att maxa den allmänna pensionen behöver du ta ut en lön på 49 938 kr per månad under 2023.

Förutom allmän pension får, enligt Pensionsmyndigheten, 9 av 10 som har en anställning även tjänstepension från sin arbetsgivare. När du är egenföretagare, måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen, och det gör du genom eget sparande. Antingen i pensionsförsäkring, som vi nämnde ovan, eller i valfritt långsiktigt sparande. Du behöver spara 4,5 till 6 % av din lön för att det ska motsvara vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension varje månad. Bra att ha i åtanke så att du kan njuta av livet även när du blir pensionär!

Vill du komma igång med ditt nya bolag snabbt och enkelt?

När du startar aktiebolag gör du det för att du vill förverkliga din dröm, satsa på en idé eller gå all in i ditt frilansande. Att plötsligt behöva tänka på momsavdrag, planera lönedeklarationer och bokföra fakturor var antagligen inte vad du hade sett framför dig. Det blir tråkiga måsten som både ger gråa hår och stjäl tid och pengar från din business.

För att motverka ovan har Wint tagit fram ett riktigt bra erbjudande för dig som vill starta aktiebolag. Just nu kan nämligen blivande entreprenörer få ett startklart bolag, helt kostnadsfritt, från oss på Wint. Vi tycker nämligen att bra idéer förtjänar att få utrymme och vi vill göra det så enkelt som möjligt att både starta och driva företag. 

Därför bjuder vi på registreringsavgiften hos Bolagsverket, fixar allt det administrativa och ser till att du får ett startklart aktiebolag med företagskonto hos SEB och färdiga kopplingar till såväl Wints automatiserade bokföringstjänst som Skatteverket. Det enda du behöver göra är att sätta in 25 000 kr i aktiekapital så är du redo att köra igång med din verksamhet.

Läs mer om vårt erbjudande här!

Anmäl dig till Wints mailutskick!