Företagare: Ligger du rätt i din prissättning?

Företagare: Ligger du rätt i din prissättning?

  • Entreprenörskap
  • 8 Mar
    2021

Hur får du reda på om du tar rätt betalt? Att få insyn i var dina branschkollegor och konkurrenter ligger lönemässigt är ju inte så enkelt. Eller? I dagens gästblogg tipsar Manuel de Verdier, VD på Brainville, om hur Konsultrapporten kan hjälpa dig att benchmarka ditt arvode.

Driver du eget? Grattis! Förutom att du förhoppningsvis numera har möjlighet att välja kunder själv (åtminstone i viss utsträckning) så har du även möjlighet att ta kontroll över din egen lön. Som företagare och före detta konsult är jag dock också medveten om att det inte alltid är så enkelt som det låter. 

För de flesta av oss är det lättare att pusha för och heja på våra vänner och våra kollegor än oss själva. Ändå är det precis vad du måste lära dig att göra som företagare – i alla fall om du vill att ditt konsultföretag ska överleva långsiktigt. 

Men hur vet man egentligen vad som är en marknadsmässig lön som företagare och konsult då? Det mesta har vi siffror på i vårt statistikfrälsta Sverige, men det är ingen hemlighet att verkligheten inte alltid hunnit ikapp våra myndigheter. Just därför är ofta underlagen som gäller frilans- och konsultmarknaden kanske inte riktigt vad du är ute efter. 

Fakturera bör man annars dör man

Ända sedan jag var med och grundade Brainville 2012 har jag ställt mig undrande till allt detta hemlighetsmakeri kring siffror och arvoden. Jag menar, det är ju knappast någon hemlighet att vi alla måste fakturera för vår tid och våra arbetsinsatser. Inte heller att en förutsättning för att driva ditt företag är att du bör göra det i vinstsyfte, annars kan du ju lika gärna ha det som en hobby att pyssla med på sidan om ditt vanliga jobb. 

Transparens – ett klyschigt och uttjatat ord som du hört till lust och leda vid det här laget. Jag också för den delen, men kanske är det just därför jag också försökt att verkligen göra mitt bästa för att bidra till en sundare och mer transparent marknad. 

Ett konkret första steg kom 2017. Då gav vi ut den första Konsultrapporten, en sammanställning över den nordiska konsultmarknadens utveckling och arvoden. Baserad på unika data och statistik som vi grottar ner oss i, tanken med Konsultrapporten är helt enkelt att den ska kunna fungera som ett snabbt uppslagsverk för dig som konsultar. Två gånger per år sammanställer vi den. Den mest populära läsningen? Så klart prisstatistiken! 

Så mycket debiterar dina kollegor och konkurrenter för sin tid

Så vad tar andra betalt då, egentligen? Här nedan ser du hur de 10 vanligaste rollerna som finns representerade hos oss värdesatte sin tid under fjolåret (statistiken avser det andra halvåret 2020).

Nyfiken på fler siffror, trender och marknadskommentarer? Läs det senaste numret av Konsultrapporten här!

PS. Hjälp mig gärna att även fortsatt hjälpa dig och andra företagare att ta rätt betalt! Steg för steg bygger jag och mina Brainville-kollegor ut vår databas med priser för vanliga konsultroller. Som du såg i prisstatistiken i mitt inlägg ovan har vi rätt gott om underlag från it-branschen, men vi är så klart också intresserade av flera branscher.  Hjälp oss gärna genom att (anonymt) dela ditt senast debiterade arvode i vår enkätundersökning som vi gör inför nästa Konsultrapporten. 

Deltagandet tar bara någon minut och din input är oerhört värdefull i jakten på en mer transparent prissättning på konsult- och frilansmarknaden. Klicka in dig här för att delta

Frågor, funderingar eller tips på något ämne vi borde undersöka i kommande nummer av Konsultrapporten? Hör gärna av dig till mig

/Manuel de Verdier, VD på Brainville

Ladda ner vårt webinar om prissättning

Vill du grotta ner dig ännu mer i prissättningens ädla konst? Den 7 april 2021 anordnade Wint ett webinar där vi bland annat fördjupade oss i hur man reder ut vilket som är “rätt pris" baserat på såväl marknaden och konkurrenter som dina egna kostnader.

Dessutom delade vi med oss av flera användbara exempel och beräkningar (inklusive en Excel-mall) som du kan ta med dig i din vardag. Missade du det? Ingen fara. Vi spelade in webinariet, så du kan ladda ner det och kika på det i efterhand.

Jag vill titta på webinariet!


Läs också:
"Vilket timpris är rätt för dig – så kan du räkna"
"Så kan tjänstebolag skapa tillväxt genom datadrivna beslut"

Vill du fokusera på ditt konsultande?

Se hur Wint kan maxa din debiterbara tid

Anmäl dig till Wints mailutskick!