Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

  • Entreprenörskap
  • 5 Sep
    2023

Har du inlett hösten med en inre röst i huvudet som säger att du egentligen borde göra nåt annat? Att du borde satsa på den där drömmen om att konsulta i egen låda? Ja, varför inte. Men vad krävs för att lämna den trygghet som en anställning innebär? Hur mycket måste man jobba? Och vad är din tid värd?

Många ser hösten som en chans att börja på ny kula. De flesta söker ett nytt jobb eller utforskar nya alternativ i livet som anställd. Men många väljer också att ta det ultimata steget – att pröva lyckan som egenföretagare. Varför inte börja frilansa eller starta konsultbolag?

Innan man kastar sig ut i det okända krävs dock en hel del förarbete som inte sällan är förknippat med både huvudbry och tandagnisslan. Det gäller att tänka till kring det mesta innan man sätter bollen i rullning.

Vilka är dina kunder till exempel? Och hur ska du nå dem? Behöver du ett kontor? Måste du investera i tekniska hjälpmedel? Hur ska du hantera din ekonomi? Och – framförallt – hur mycket måste du ta betalt för att du ska kunna plocka ut den lön du vill ha?

Hur mycket behöver du fakturera?

Att sätta rätt pris på sin tid är inte det enklaste. Nog för att du kan utgå från standarden i branschen och debitera samma timpris som alla andra. Men hur vet du att det räcker för att täcka dina kostnader? Låt oss räkna lite på det.

Hur mycket du med egen konsultfirma ska ta betalt är inte alltid en enkel ekvation. Men genom att tänka på lön, skatt och fasta kostnader är du på god väg.
Hur mycket du med egen konsultfirma ska ta betalt är inte alltid en enkel ekvation. Men genom att tänka på lön, skatt och fasta kostnader är du på god väg.

För att bestämma ditt timpris kan du börja bakifrån och ställa dig följande frågor:
1. Hur hög lön vill jag kunna ta ut varje månad, före skatt?
2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet (till exempel detta på starta-eget.se) som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna och din lön som arbetsgivaravgifterna.

Ponera att du tänker starta ett aktiebolag att bedriva din konsultverksamhet i. Vi säger att du vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt och har fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. 

(Helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.)

Missa inte att läsa: 9 skattefria förmåner för dig som driver aktiebolag

Så här mycket tar dina konkurrenter betalt

Läs mer

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att värdera din tid. Dels hur mycket din tid är värd för dig, d.v.s. hur mycket du vill jobba varje månad, men också vad din tid är värd i pengar. Tänker du arbeta heltid, eller skulle du vilja få mer tid till familjen och jobba färre timmar varje vecka?

I vårt fiktiva exempel vill du jobba heltid, dvs 40 timmar i veckan, eller i snitt ca 167 timmar per månad. Och eftersom du behöver få in minst ca 80 000 kr varje månad kan vi därmed räkna ut att skulle kunna ha ett timpris på som lägst ca 480 kr/h (80 000 / 167 ≈ 479).

Men den kalkylen håller inte riktigt, eller hur? Du kommer vare sig ha tid eller möjlighet att upprätthålla en hundraprocentig debiteringsgrad. Några av de där 167 timmarna kommer behöva vara odebiterade timmar, då du arbetar med administration, försäljning, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för.

Du måste med andra ord höja ditt timpris, utifrån hur hög debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. Hur många av dina 8 timmar om dagen du kan ta betalt för är såklart individuellt, men man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett bra riktmärke.

Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså.

Lyssna även på detta webinar: så tar du betalt av dina kunder

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till.

Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Kom bara ihåg att du är nystartad och de kanske har ett känt namn och ett gott renommé att leva på, så sväva inte iväg för långt när du beslutar dig för ditt pris.

När det gäller marginaler finns förresten några andra parametrar som kan vara bra att ta hänsyn till. Som debiteringsgraden till exempel. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den egenföretagande konsulten finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto fler timmar kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig.

Testa Wint?

På Wint strävar vi efter att göra företagande så enkelt och effektivt som möjligt för egenföretagare och konsulter. Med vår automatiska fullservicetjänst får du hjälp med allt som rör ditt bolags ekonomi, från fakturering och bokföring till utbetalningar av löner och bokslut. Dessutom erbjuder vi branschens kanske bästa support och personlig rådgivning. Vi finns här för att stödja dig på varje steg av din företagsresa och är alltid bara ett knapptryck bort.

Intresserad av att läsa mer om hur Wint kan hjälpa dig och ditt företagande? Läs mer här och om hur du blir kund.

Anmäl dig till Wints mailutskick!