Det är roligare att få bestämma själv

Det är roligare att få bestämma själv

  • Kundcase
  • 10 Mar
    2022

"Så här tänker jag, varför sitta på ett fast jobb och ge någon annan dina ambitioner och din tid? Imponera på dina kunder istället för på din chef och få både roligare jobb och mer betalt."

När vi hörs har Fredrik Söder drivit sin konsultlåda, Söder Content, i exakt ett år. Men han har varit egenföretagare på olika sätt även innan dess. Och anställd.


- Jag började skriva redan på gymnasiet. Då var det musikrecensioner som gällde. Sen blev det nöjesjournalistik. Sen behövde jag en paus och började spela musik själv istället. Och plugga. Då började jag producera studenttidningen och lärde känna en kille som jag sedan skrev två böcker med. Jag spelade i ett band också men efter ett och ett halvt år la vi ner det och jag tog ett lagerjobb och lyssnade på dokumentärer hela dagarna. På kvällarna drev jag e-handel för att lära mig hur det fungerar. I samband med det blev jag intresserad av facebookannonsering och dök ner i det. Du hör ju, jag är spretig. Jag tror att jag blivit så spretig på grund av att jag vill veta mer hela tiden. Lära mig grejer. För ju mer jag lär mig, desto fler dörrar öppnar sig och då uppenbarar sig nya möjligheter.

Men nu konsultar du på 100 procent?

- Japp. Jag har kört konsultandet vid sidan av i ganska många år, men nu är det 100 procent som gäller. När jag fick barn förändrades min inställning. Jag ville inte sitta fast på ett jobb där någon annan bestämde och jag inte fick utväxling för mina ambitioner och ansträngningar. Nu bestämmer jag allt själv. När jag vill jobba, vilka jobb jag vill ta och när jag vill vara med familjen istället. Det är underbart!

Fredrik säger att han känner sig lugnare som egenföretagare än som anställd. Tack vare sin spretighet har han också ett brett erbjudande.

- Mest är jag kanske skribent, men jag designar, bygger sajter, sätter upp hubspot och ger kommunikations- och marknadsföringsråd också. Och skulle det skita sig har jag ingen prestige i vad jag måste jobba med. Jag kan ta vilket jobb som helst. Jag kommer inte från en företagarbakgrund utan har fått förstå själv att det finns fler vägar att gå än att ha ett fast jobb.

Vill du fokusera på ditt konsultande?

Se hur Wint kan maxa din debiterbara tid

Finns det något som är lättare med att vara egenföretagare än fast anställd?

- Ja, det är ju roligare. Då blir det mesta automatiskt lättare. Men också att ta beslut och att slippa alla interna möten som inte leder någonstans. Jag har blivit bättre på att värdera min tid och sitter inte bara av möten nu. Då skjuter jag ut mig och går och jobbar istället. Min tid är bättre spenderad på att leverera.

Bokföringen då?

- Jag gillar inte bokföring om vi säger så. Jag kan se till att siffror kommer in på rätt ställen men mer vill jag inte göra. Jag vill inte betala så mycket för det heller. Tidigare hade jag en traditionell redovisningsbyrå men jag spanade på Wint redan 2017. När jag bestämde mig för att bli 100 procent konsult fanns det ingen annan väg för mig och jag har inte ångrat mig en sekund. Förut fick jag rapporter i excel över hur det gick för företaget 4 månader i efterhand. Nu kan jag få en överblick i samma stund jag öppnar appen. Att kunna se ekonomin i realtid har varit revolutionerande.

Du är en människa som utstrålar extremt mycket positiv energi. Vad är det som driver dig?

- Alltså. Jag har alltid älskat att lyssna på människor och deras historier. Helst lite udda sådana. Men också att i största allmänhet höra vad andra tänker på och har på gång. Det finns en skön insikt i att förstå att det finns så många olika sätt att göra saker på. Jag tillhör också den skara som verkligen älskar att omge mig med människor som kan mer än mig. Folk som kan mycket inspirerar mig. Genom att fråga andra hur de gör blir du själv så mycket bättre. Och blir du bättre får du roligare jobb och då blir det ännu roligare att jobba.

Funderar du på om du ska våga starta eget? Här är Fredriks tips:

Gå med naturen. Forskning har visat att vi människor är mer benägna att agera när vi riskerar att förlora något än när vi har möjlighet att vinna något. Det kan du jobba med. Jag tänkte mer på vad jag ville gå från än vad jag ville till. Att kunna välja och bestämma helt själv var positiva effekter som jag fick på köpet.

Var inte för hård mot dig själv. Jag tänker på alla extremt framgångsrika människor, säg musiker till exempel. De har massvis med saker som de suger på, men en grej där de verkligen briljerar. Gör som dem. Du kan inte vara lika bra på allt. Fokusera på det du är bäst på. Gör mindre av det du är dålig på.

Tänk tvärtom. Ofta får den som vill starta eget höra att det är klokt att fundera på vilka behov människor har som du kan hjälpa dem att lösa. Jag tänker tvärtom. Vad är det du älskar att göra? Sen kan du kombinera dem. Säg att du är grym på att illustrera, då frågar du dig helt enkelt hur du kan tjäna pengar på det? Du måste ju jobba med det du har och det är det du måste sälja.

Skaffa inte onödiga prylar. Behöver du inte ett kontor så skit i det, det är bara en onödig utgift. Speciellt i början är det smart att tänka låga utgifter före stora inkomster.

Våga fråga och vara ärlig. Klyschigt men sant. Omge dig med personer som är bättre än dig, eller som kan helt andra saker. Fråga dem hur de gör. Om en kund föreslår något som du inte gjort innan, våga säga det och ta sen reda på hur det fungerar. Då visar du att du vill utvecklas tillsammans med kunden och är beredd att lära dig för att kunna ge kloka råd.

Anmäl dig till Wints mailutskick!