“Med Wint får jag en hel ekonomiavdelning till mitt enmansbolag”

“Med Wint får jag en hel ekonomiavdelning till mitt enmansbolag”

  • Kundcase
  • 1 Jan
    2024

Jobbet som konsult innebär att tid pengar. Christian Holmqvist, som driver konsultfirman Solencia AB, insåg snabbt att bokföring inte var det han var ämnad att göra. Därför valde han att börja använda Wint, och lägger istället sin tid på debiterbara timmar mot kund.

Solencia AB är ett konsultbolag som hjälper företag att bli mer datadrivna genom att samla in och visualisera data. Christian Holmqvist, som är personen bakom företaget, hjälper alltså sina kunder med allt från CRM till kundanalys och att förstå hur väl deras processer funkar. Lite som Wint - fast utan den ekonomiska biten.

Som egenföretagare såg han hur vännerna som också frilansade eller drev konsultfirmor kämpade med bokföringen om kvällarna, och beslutade sig tidigt för att värdera sin tid bättre än så. Det var där Wint kom in i bilden.

Enkelt beslut att kapa administrationen

Det är två år sedan Christian tog beslutet att bli egenföretagare, och han började som många andra med ett gratisprogram för att sköta bokföringen på egen hand. Men när han skulle börja plocka ut lön ur bolaget sprang tiden han behövde lägga på administrationen iväg.

– Jag insåg snabbt att det inte skulle funka. För mig handlade det om att göra det så enkelt som möjligt – och inte tumma på tiden utanför arbetet där livet händer på riktigt. Jag kollade runt och insåg att en traditionell redovisningsbyrå inte var ett alternativ. Det var för mycket jag som företagare fortfarande behövde göra själv, trots att jag skulle betala en person för att göra jobbet. Och att forsla pärmar och infinna mig på ett kontor rent fysiskt fanns det inte utrymme för, berättar Christian och fortsätter:

– När man är egenföretagare och fakturerar för sin tid måste man prioritera att frigöra så mycket tid som möjligt. Med Wint känns det som att jag har en hel ekonomiavdelning till mitt enmansbolag och behöver inte fundera på själva företagandet. Bara det är värt mycket för mig.

Nyfiken på att automatisera er ekonomi med Wint?

Ta reda på hur Wint funkar

Slipper hålla koll på lagar och regler

För Christian var en av de större vinsterna med Wint frihetskänslan att slippa hålla koll på rapportering och aktivt söka när och vad som ska in till Skatteverket.

– Med Wint är det inte jobbigt att driva företag, och jag behöver inte kunna så mycket om det heller. I alla fall inte vad som förväntas i rapportering för lön eller annat krångligt. Wint är digitalt, och det är en viktig del för mig. Jag förstår det digitala, inte papper i en pärm, förklarar Christian.

– Nu vet jag att den löpande bokföringen sköts per automatik och att deklarationer och betalningar sköts av någon annan än mig. Jag som dessutom är nördig i siffror kan grotta ner mig rejält i Wints rapporter över hur företaget går istället för att lägga tid på att läsa på om gällande lagar och regler. 

Wint passar in i vardagen

På frågan vilken typ av användare Christian är, berättar han att han är personen som gör allt sent på kvällarna, när huvudet snurrar av idéer.

– Är man belagd till 100%, som jag är, så ställs frågor under sena kvällar eller helger. För under veckorna när jag är hos kund har jag inte möjlighet att sätta mig och ringa till någon för att få hjälp, så då passar det kanon att kontakten med Wint främst sköts i supportärenden. Då kan jag skicka ett meddelande sent på söndagskvällen, och få ett svar nästa vardag. Att jag dessutom kan godkänna leverantörsfakturor vid kaffemaskinen genom att använda Wint-appen är guld för någon där en så liten grej som ett däckbyte sabbar planeringen två veckor framåt, skrattar Christian. 

– För mig är Wint frihet. Jag kan slappna av och vet att hela bokföringsbiten löser sig utan att jag ens behöver logga in på banken. Som enmanskonsult finns det många saker att oroa sig för, men med Wint är bokföring inte en av dem.

Läs också:
Konsultfirma eller anställd – 4 punkter som gör dig pepp på det förstnämnda
Guide: Utveckla ditt konsultbolag – från idé till affär
Utlägg eller vidarefakturering – vad är skillnaden?

Anmäl dig till Wints mailutskick!