Konsultfirma eller anställd – 4 punkter som gör dig pepp på det förstnämnda

Konsultfirma eller anställd – 4 punkter som gör dig pepp på det förstnämnda

  • Entreprenörskap
  • 5 Jun
    2019

Ett alternativ till anställning är att konsulta i egen regi. En dröm för många, men likväl verklighet för de som redan tagit steget. Men att se om drömmen håller kanske känns som ett jättekliv, för var börjar man egentligen – och vilka är fördelarna?

Att bli konsult eller frilansare innebär att du istället för att få in en förutbestämd lön på kontot varje månad skickar en faktura för dina arbetade timmar. Vilket i många fall innebär mer pengar in på företagskontot mot den vanliga lönen.

Men att lämna tryggheten som en anställning erbjuder och följa drömmen om att bli egen kan väcka en del orosmoln, fastän man kanske vet att det hade varit mer ekonomiskt fördelaktigt att bli konsult.

Om du går i funderingar att bli ditt eget varumärke kanske dessa 4 punkter kan ge dig en push i rätt riktning. Häng med!

1. Du väljer dina framtida kunder

A och O är så klart att ha uppdrag. Prata med gamla kursare, bjud ut en gammal kollega på lunch eller kontakta ditt drömbolag. Just det, gammalt hederligt nätverkande är ett bra första steg för att kolla av marknaden.

Släng dig utanför din comfort zone och du kommer se att det ger resultat – knåpa ihop en post på LinkedIn, på Facebook eller något mer specifikt forum för ditt område och du kommer bli förvånad hur hjälpsamma dina medmänniskor faktiskt är.

Vill du lägga all tid på att utveckla bolaget?

Ta reda på hur Wint kan hjälpa dig med bokföringen

2. Friheten i att bestämma över sin egen tid

Den här rubriken kan sålla agnarna från vetet. Om du älskar att jobba inom givna arbetstider och inte är där i tanken att frihet väger tyngre än trygghet så kanske du inte är redo att ta steget ännu. Men om du jobbar bättre från klockan 06 för att sedan sluta vid 14 eller redan jobbat in timmarna tidigare under veckan, så erbjuder att vara konsult just det; frihet. Frihet i form av att själv kunna reglera sina arbetstider, och frihet i form av kostnader.

Vill du lägga ditt företags pengar på konferenser och utbildningar som tar dig till nästa nivå så gör du precis det. Ser du inget värde i att nybakat bröd ska köpas in till frukost varje morgon men gärna har den senaste iPhonen så är det där du lägger dina pengar.

3. Du tar kontroll över din ekonomi

Nej, det är inte bara pengar för att precis betala ut den egna lönen som ska faktureras varje månad, det är lite mer än så. Det finns lagar och regler som bland annat säger att arbetsgivaravgifter ska betalas in varje månad, samt gränsvärden att tänka på för att slippa betala alla intjänade pengar i skatt. Men om du börjar räkna på vad som skulle vara rimligt för dig att ta i timpeng och har i åtanke att du med rätt hjälp kan ta utdelning istället för lön om den möjligheten ges, så vinner fördelarna.

Du får med andra ord väldigt mycket bättre betalt för dina arbetade timmar och jobbet du faktiskt har lagt ner när du fakturerar som konsult. Hur räknar man då ut vilket pris man ska ta, och vilka kostnader man har att tänka på? En fingervisning hittar du i den här artikeln.

4. Hjälp finns att få där det behövs

Många ser bokföring och ekonomi som en stor puckel att ta sig över innan drömmen om att vara egen blir ett faktum. Pappersarbete och tråkiga ord som kontoplan, momsinbetalningar och arbetsgivaravgifter kräver en hel utbildning innan man fattar, kanske du tänker. Men det finns hjälp att få, från tjänster som både är snygga och automatiska, och som förenklar krångliga ord och termer.

Och att kalla in extern hjälp där du själv brister är alltid att föredra. Här handlar det mest om att hålla sig till det man gör bäst, och minimera tiden man måste lägga på annat än att träffa blivande kunder och jobba debiterbara timmar.

Wint finns om du vill ha full koll från början

På Wint har vi lång erfarenhet av att hjälpa nyblivna företagare. När vi automatiserar hela ditt företags ekonomi får du inte bara mer tid till att utveckla din verksamhet – du får dessutom stenkoll på hur det går för ditt bolag, i realtid. Och det vi brinner för allra mest är att göra företagandet så enkelt som det bara går. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Och du. När funderingarna börjar snurra kring huruvida du ska starta enskild firma eller aktiebolag så kan du läsa den här artikeln så har vi rett ut det åt dig också.

Lycka till!

Anmäl dig till Wints mailutskick!