IT-konsult, så sätter du rätt timpris

IT-konsult, så sätter du rätt timpris

  • Guide
  • 26 Oct
    2023

Funderar du på att starta eget och bli IT-konsult? Då kan du vara rätt ute. Trots lågkonjunktur är kampen om IT-proffsen tuff. Nu gäller det för företag att jobba mer produktivt, effektivt och att återanvända kunskap i fler projekt. Men hur mycket måste du egentligen jobba och vad ska din prissättning vara för att det ska vara värt att börja konsulta? Det får du hjälp med i denna prissättningsguide.

Att lågkonjunkturen slagit till mot flera branscher är inget som gått obemärkt förbi. Som konsult kan det naturligtvis skapa en viss oro men du behöver inte höja på ögonbrynen än. Enligt konjunkturinstitutet trotsar nämligen arbetsmarknaden lågkonjukturen, och är det något område som är under ständig utveckling så är det IT-branschen.

Rätt timpris - så räknar du 

Innan du kastar dig in i konsultvärlden finns det några viktiga förberedelser att göra: sätta rätt pris till exempel. Att sätta rätt pris som IT-konsult är avgörande för att skapa en lönsam verksamhet. Ditt pris reflekterar inte bara ditt värde på marknaden utan även den kvalitet och expertis du erbjuder. 

För att uppnå rätt prissättning behöver du väga in flera saker. Det är ju inte bara tiden du ska värdera, utan även din expertis inom området, om behöver du ha en viss utrustning, försäkringar och framförallt hur mycket du måste ta betalt för att kunna plocka ut den lön du vill ha. Därför har vi satt ihop en prissättningsguide som är perfekt för dig som konsult att hålla i handen innan du börjar ta dina första uppdrag. 

1. Bestäm hur mycket lön vill du plocka ut

Det första du bör fundera över är hur mycket lön du vill ta ut varje månad. Börja helt enkelt med att skriva ner din önskade månadslön före skatt. Denna siffra kommer nämligen att fungera som basen för din prissättningsstrategi.

Läs också: Experten tipsar, därför bör du starta ditt nya bolag innan årsskiftet

2. Fastställ dina fasta kostnader 

Förutom lönen behöver du också fundera över dina fasta kostnader. Det vill säga mobil, dator, programvarulicens, certifikationer, konstorsutrymme och eventuella resor. Du kanske även vill spara till tjänstepension och har ett gäng försäkringar. Försök göra en överslagsräkning av vad detta kan komma att kosta varje månad. 

Tänk på dina fasta kostnader
Förutom lönen behöver du också fundera över dina fasta kostnader. Försök göra en överslagsräkning av vad detta kan komma att kosta varje månad. 


Hur skulle Wint funka för dig?

Boka demo!

3. Ta hjälp med att räkna ut arbetsgivaravgifter och skatt 

Som IT-konsult behöver du sköta arbetsgivaravgifter, skatt och andra omkostnader själv. Det är ingen annan som gör det åt dig. Men hur sjutton ska man veta hur mycket det kommer att kosta? Det behöver du inte, det finns nämligen uppsjö av digitala tjänster som kan hjälpa dig räkna ut hur mycket du ska betala. På starta-eget.se, får du exempelvis hjälp med att räkna ut fasta kostnader, lön och arbetsgivaravgifter.

Men för enkelhetens skull tittar vi på ett exempel. Om du siktar på en lön på 40 000 kr före skatt och har fasta kostnader på 15 000 kr i månaden som IT-konsult, skulle du behöva fakturera för cirka 76 100 kr/månad för att gå jämnt upp. För att faktiskt göra en vinst bör denna siffra höjas till åtminstone 80 000 kr (och vill du även spara till din tjänstepension behöver du höja priset ytterligare). 

TIPS: Du som IT-konsult, testa vår lönekalkylator se hur mycket du faktiskt bör ta ut i lön 2024

3. Värdera din expertis och tid rätt

Att bestämma ditt timpris som IT-konsult innebär också att du måste värdera din tid. Hur många timmar planerar du att arbeta varje månad? Kom ihåg att som egenföretagare kommer inte all din tid att vara debiterbar. Administration, kundmöten, och tekniska problem kan äta upp värdefull tid som du inte kan fakturera för.

Anta att du planerar att arbeta 40 timmar i veckan, det blir i snitt ca 167 timmar per månad. För att nå 80 000 kr i månaden, skulle ditt minsta timpris behöva vara ca 480 kr/h. Men med icke-debiterbara timmar inräknade, kanske endast 70% av dessa timmar kan faktureras, vilket skulle sätta ditt faktiska timpris till ca 685 kr/h.

Läs också: Förbrukat eget kapital - vad innebär det? 

4. Jämför din prissättning med marknaden

När du kommit fram till en summa som känns rimlig kan du börja analysera marknaden. Hur står ditt pris med andra IT-konsulter. Vilka tjänster erbjuds? Vad är prisspannet? Genom att förstå den rådande marknaden kan du positionera dig själv effektivt. Kom ihåg att som nystartad kanske du inte kan ta lika mycket som en etablerad IT-konsult med ett starkt renommé. Men glöm dock inte bort att du ändå kan ha erfarenhet som andra kanske inte har. 

5. Optimera din arbetsprocess med Wint 

Sist men inte minst. Använd teknik till din fördel. Att minimera icke-debiterbara timmar kommer också höja din potentiella inkomst. Genom att automatisera administrativa rutinuppgifter, så som fakturering, bokföring och tidrapportering, frigör du tid för din verksamhet. Wint är ett exempel på en teknisk lösning du kan använda till din fördel. 

Wint är en automatiserad fullservicetjänst för företagare och konsulter som sköter allt från fakturering, utbetalningar till bokföring och bokslut. Med Wint som din bokföringslösning får du tid att fokusera på det du gör bäst - leverera IT-lösningar av toppkvalitet. 

Nyfiken på Wint? Boka ett digitalt möte med oss!

Mer läsning för dig som IT-konsult

5 saker att tänka över innan du startat aktiebolag
Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag

Här är de privata kostnaderna du kan låta bolaget stå för  

Anmäl dig till Wints mailutskick!