Att fakturera genom faktureringstjänst, eller aktiebolag, det är frågan

Att fakturera genom faktureringstjänst, eller aktiebolag, det är frågan

  • Guide
  • 20 Feb
    2024

Att inte vara anställd är en sak, men formen för hur man väljer att driva eget bolag är en annan. Att starta en enskild firma har länge varit första steget för många, men sedan faktureringstjänster som Frilans Finans och Cool Company gjort entré är det många som väljer att helt skippa bolag, och istället fakturera genom andra. Men är det verkligen bästa alternativet? Häng med så förklarar vi!

För många kan aktiebolag låta svindlande, men det gör faktiskt skillnad för dig som jobbar, och det finns en hel del fördelar med aktiebolag. Så, let’s cut to the chase och besvara frågan: att fakturera genom faktureringstjänst, eller aktiebolag, genom att rada upp lite grejer som är möjligt när du väljer aktiebolag, oavsett hur mycket du fakturerar per år! 

Först: tänk på ekonomin - men också på förmånerna!

Okej, om vi ska vara helt ärliga så finns det absolut en ekonomisk aspekt här, och det är att när du fakturerar ungefär 50 000 kronor och uppåt om året så är ett aktiebolag den bästa lösningen. Då tjänar du i rena pengar mer på att driva ditt eget aktiebolag än att fakturera genom en faktureringstjänst. Under 50 000 kronor i fakturor, då har du ekonomiskt inte så mycket att vinna. 

Så om du redan idag skickar fakturor på över 50 000 om året, eller kanske viktigare, att du har en ambition att göra det, då fördelarna med aktiebolag är riktigt stora! Inte bara för att du sparar pengar på att fakturera själv - när du får hela kakan så att säga - utan också för att du kan använda aktiebolaget både som anställd och till att införskaffa material och inventarier som du behöver i ditt arbetsliv. 

Nu går vi igenom 5 solklara fördelar med aktiebolag!

1) Du kan enkelt starta ett företag ihop med andra

När du fakturerar genom en faktureringstjänst är du helt ensam. Det innebär att är ni fler som jobbar tillsammans i ett projekt, måste ni fakturera var för sig. Och ni bygger inget gemensamt att stå på, ta hand om eller ta utdelning ifrån (mer om utdelning kommer längre ner!). Men med ett aktiebolag är det möjligt. Då delar man upp aktiekapitalet, vilket är de 25 000 kr alla bolag måste starta med. Är ni två som ska äga lika mycket, betalar ni in 12 500 kr var, är ni fem så är det 5000 var, och så vidare. Det går helt enkelt att ha ett bolag tillsammans, och ansvara för det ihop!

Mer läsning: 5 skäl till varför du ska starta aktiebolag med Wint

Starta aktiebolag tillsammans med andra
Roligare tillsammans? Det finns fler fördelar med att starta AB med andra än bara sig själv.

2) Anställ dig själv!

När du har ett aktiebolag är aktiebolaget en separat organism, och du en annan. Eller ja,  juridisk person brukar man säga om aktiebolaget, och att du är en privatperson. Det innebär att när du vill ha lön ur ditt aktiebolag, så anställer aktiebolaget dig. Aktiebolaget betalar arbetsgivaravgifter och du tar ut en lön, som är skattad och klar. Precis som när du är anställd av ett bolag som du inte äger. Det innebär också att du själv kan välja vad du vill (under förutsättning att pengarna finns såklart) ha i lön. Kanske vill du maxa lönen för att få ut en bra föräldrapeng, eller så vill du maximera ditt utdelningsutrymme. Utdelning funkar bara att ta i aktiebolag (snart kan du läsa mer om det!). 

Kort och gott: om du använder en faktureringstjänst så får du ut det som du fakturerar, minus de avgifter, skatter och arbetsgivaravgifter som din faktureringstjänst tar. Du med aktiebolag kan istället optimera lönen efter andra parametrar. 

Vill du kan du anmäla dig till vår skatteexpert Anders webinar kring utdelning & rätt lön!

3) Ge dig själv en present - och andra förmåner!

Som anställd kan du få ett gäng skattefria förmåner. Det innebär att ditt aktiebolag köper det åt dig, och att du som privatperson inte skattar för dem. Sådana förmåner är till exempel ett friskvårdsbidrag på upp till 5000 kronor per år, julklapp på upp till 550 kronor, telefonabonnemang och grupplivförsäkring. Det är helt enkelt himla schysst att vara en schysst arbetsgivare, inte minst när man anställt sig själv! 

Går detta att göra om du fakturerar genom en faktureringstjänst? Nope, då behöver du som privatperson stå för de här kostnaderna själv, med skattade pengar. 

Vill du läsa lite mer specifikt om förmåner, kan du göra det här.

4) Låt företaget bekosta det du behöver för att jobba!

När du är anställd, oavsett om det är i ditt eget aktiebolag, eller i någon annans, så står bolaget för dina arbetsverktyg. När du fakturerar med en faktureringstjänst är det du som privatperson som behöver tillhandahålla dem. Det betyder alltså att om du istället väljer att starta aktiebolag, och anställa dig själv, ja då kan du låta företaget köpa din jobbdator, pennor att anteckna med, material att jobba med. Självklart beror det på vad för företag du driver och vad din verksamhet är. Du kan inte köpa vad som helst, men sådant som är motiverat för din verksamhet är inga konstigheter att köpa in. Är du sömmerska ska du ju inte köpa ditt tyg själv, utan företaget ska göra det. Precis tvärtom blir det om du fakturerar genom en tjänst, då får du köpa allt själv, för de pengar du fått ut i lön.

Med ett aktiebolag kan du ta utdelning

5) Du kan ta utdelning!

Så är vi framme vid utdelningen. Som ägare av ett aktiebolag kan du ta ut utdelning. Det betyder att när du har gått med vinst kan du välja att ge dig själv en bonus. Utdelningen kan vara bra att ha räknat på från början, alltså vid årets start, så att du har gett dig själv en okej lön över året och sen kan ta en utdelning. Många tycker om att ta utdelning för den beskattas bara med 20%, vilket ju är mycket lägre än den vanliga månadslönen. Fördelen med utdelning är som störst när du har en inkomst över brytpunkten för statlig skatt. För 2024 väntas den brytpunkten ligga på 615 300 kronor. Det kan kännas som att det är en bit kvar dit när man är ny med sitt aktiebolag, men oavsett kan en utdelning vara både bra och härlig att ta, som en liten present efter ett bra arbetsår! Det är något du inte kan göra när du använder en faktureringstjänst. 

Dags för bolagsstart - hör av dig!

Så, hur känns det? Har vi slätat ut frågetecknen kring vilket sätt som egentligen är bäst? Hoppas det. För det här var våra fem top-of-mind-grejer med att välja bort en faktureringstjänst till förmån för att starta sitt eget AB, ensam, eller tillsammans med andra. 

Känner du “Nu kör vi!” så hjälper vi dig gärna. Du kan faktiskt få ett gratis lagerbolag av oss på direkten, vilket du kan läsa mer om här! Och vill du prata lite mer med någon om fördelarna, så boka ett möte med någon av oss på Wint, så berättar vi mer.

Få hjälp med att starta ett AB. Gratis.

Berätta mer!

Anmäl dig till Wints mailutskick!