Justera din preliminärskatt för 2023

Justera din preliminärskatt för 2023

  • Ekonomi
  • 1 Nov
    2023

Kommer ditt företag göra samma resultat i år som 2021? Om svaret är nej är det en bra idé att justera din preliminärskatt innan årets slut.

År 2023 börjar närma sig sitt slut och det betyder tid för bokslut - om ditt räkenskapsår följer kalenderåret. Vid bokslutet räknas den slutliga skatten fram, och därmed även huruvida ditt bolag har debiteras för mycket eller för lite preliminärskatt. 

Skatteverket tar beslut om hur mycket ditt företag ska betala i preliminärskatt. Som du säkert vet, uppskattas preliminärskatten på de inkomster ditt bolag beräknas ha under beskattningsåret, i detta fall baserat på 2021 års resultat. Gjorde du vinst 2021 utgår Skatteverket helt enkelt från att det kommer gå ännu bättre 2023. Det vill säga att de räknar upp skatten. Men som alltid kan saker förändras och ibland finns det orsaker som gör att uppskattningen behöver justeras. Vet du med dig att ditt bolags resultat inte ser ut som det gjorde 2021 kan du behöva justera din preliminärskatt.

Tips: Ta en titt på K10.nu!

Behöver du hjälp med din K10?

Ta en titt på K10.nu!

Så här räknar du ut din preliminärskatt

För att räkna ut den summan din preliminärskatt baseras på, kan du göra en enkel uträkning. Låt säga att ditt bolag exempelvis betalar 20 000 kronor i preliminärskatt per månad blir uträkningen för årets preliminärskatt: 

20 000 x 12 mån = 240 000

240 000 / 0,206 ( 20,6 % bolagsskatt) = 1 165 048

Det innebär alltså att ditt bolags preliminärskatt baseras på att du kommer göra en vinst på 1 165 048 kronor före skatt. Men om du tror att resultatet kommer bli lägre än detta kan du lämna en ny preliminär inkomstdeklaration. Tänk på att vi i detta exempel inte har inkluderat eventuell skatt på tjänstepensioner eller fastighetsskatt. Har du något av detta behöver du även lägga till eller dra bort dem

Låter justering av preliminärskatt krångligt?

Du behöver inte oroa dig. Precis som med det mesta som har med ditt företagande att göra kan du få hjälp av Wint. Wint samlar nämligen det mesta du som företagare kan behöva - i en enda helhetstjänst som sköter det automatiskt. På så sätt kan Wint ersätta såväl dina administrationssystem som din redovisningsbyrå, samtidigt som du får mindre att göra.

Anmäl dig till Wints mailutskick!