När är det bäst att starta aktiebolag?

När är det bäst att starta aktiebolag?

  • Entreprenörskap
  • 31 Aug
    2023

Jojo, nu går visan “juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern nyss slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Nä vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef här på Wint. Vi gör det enkelt att starta aktiebolag. Nu har vi breddat vårt erbjudande och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika. 

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. När du bestämt dig så ska du skapa stiftelseurkunden och göra en bolagsordning. Starta bankkonto och sätta in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriva under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt aktiebolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är klappat och klart, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet. 

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga. Det kan kännas skönt att veta att det är många som gjort redan innan dig, och att det finns mängder av människor att prata med och mängder av råd att få när man ligger i startgroparna.

I startgroparna? Gratis starta-eget-webinar!

Ja vad kul!

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan på direkten

Om du nu bestämt dig och vågar, ja då räcker det med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.
– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta, det gör väl ingen? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt aktiebolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund.

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

Starta lagerbolag med Wint. Allt du behöver är 25 000 kr att stoppa in i ditt aktiekapital. Allt annat bjuder vi på och du är up and running på nolltid.
Starta lagerbolag med Wint. Allt du behöver är 25 000 kr att stoppa in i ditt aktiekapital. Allt annat bjuder vi på och du är up and running på nolltid.– Du får ta utdelning först efter ditt första bokslut, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari. Det kanske låter konstigt, men är enkelt och en av ett gäng smarta saker man kan göra som nystartat företag för att maxa sina förutsättningar. 

– Det är enkelt att starta företag. Och för den som inte startar helt nytt är det enkelt att byta till Wint.

Anmäl dig till Wints mailutskick!