Det här behöver du tänka på innan du startar eget aktiebolag

Det här behöver du tänka på innan du startar eget aktiebolag

  • Entreprenörskap
  • 10 Mar
    2020

Är entreprenörskap en ådra som bara återfinns hos vissa människor? Är mycket pengar på bankkontot och en högskoleutbildning nycklar för att lyckas? Svaren på de frågorna är nej. Så om du har en grym idé kommer här en guide för vad du behöver tänka på innan du kör igång med ditt aktiebolag.

Hårt jobb, långa timmar och rejäl uppförsbacke – eller fria arbetstider, vara din egen chef och ha möjlighet att bli ekonomiskt oberoende. Det finns flera sätt att se på att vara egenföretagare, och faktum är att 10 % av Sveriges yrkesverksamma personer gjort resan innan dig och lämnat en fast anställning bakom sig. I den här guiden ger vi handfasta tips på vad du bör tänka på för att lyckas med din alldeles egen business. Häng med!

1. Analysera din affärsidé

Oavsett om din idé är något helt nytt på marknaden eller om du förfinar något som någon annan redan gör är det smart att skriva ner vad du har tänkt dig. När du skriver ner din idé, fundera på det här:

  • Vilket behov fyller affärsidén?
  • och/eller vilket problem löser den?

Det finns många bra inkubatorverksamheter för den som vill bolla den ekonomiska hållbarheten i sin idé med en expert och det finns också hjälp att få från Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Enklast här är att kontakta dina lokala kontor och fråga. Se sedan din affärsplan som ett styrdokument för dig själv - och framtida investerare.

Vill du digitalisera din administration?

Se hur Wint kan hjälpa dig

2. Ta fram din målkund

I nästa steg är det dags att bena ut vilka som är intresserade att köpa det du erbjuder. Vem är den kunden, och vart finns den? Har du vänner och bekanta som är intresserade av det du har att erbjuda? Se då till att du får ärlig återkoppling och att även de kunder som du känner betalar för sig. Det är din tid du lägger ner, och den är inte gratis.

Gör research över vilka som är dina konkurrenter på marknaden och vilka som kan vara potentiella samarbetspartners. Lägg ner tid på att se vad marknaden behöver och vill ha och gör undersökningar där du tar reda på fakta direkt från din potentiella målkund. Gör en enkät och be människor som är utanför ditt nätverk besvara den, och intervjua människor som är där du vill vara.

Ställ dig även frågan: Gör någon redan det du funderar på att köra igång med? Om inte, finns det en bra orsak till det? Ju fler saker du kan bocka av som du tänkt på innan du är up and running, desto färre saker dyker upp som tråkiga överraskningar senare.

3. Finansiera ditt nya företag

Kommer ditt bolag vara i direkt behov av kapital? Det finns några olika vägar att gå:

  • Ta pengarna ur egen ficka. Men var noga med att göra upp en plan för hur mycket du klarar att avvara, och sätt inte allt du äger på spel.
  • Pitcha din idé för familj och vänner. Att blanda business med relationer kan vara lurigt, men kanske du har någon i din närhet som tror på din idé lika mycket som du?
  • Är crowdfunding ett alternativ? Många bäckar små kan bli finansieringen du behöver.
  • Sälj inte din idé bara för att någon vill köpa. Om någon är så pass intresserad att de ger dig ett bud för din idé, är chansen stor att de är precis lika intresserade att gå in med finansiering.

I vår artikel "Jag behöver mer pengar till företaget -3 situationer och lösningarna på dem" går vi igenom fler finansieringslösningar.

Att sedan prissätta sin produkt eller sin tid är en sak i sig. Hur ska man räkna, och hur blir man lönsam? I den här artikeln får du tips och räkneexempel på hur du sätter ett bra timpris.

4. Välj rätt bolagsform

När du beslutat dig för att starta eget företag är den enskilda firman ofta en bolagsform som ligger nära till hands. Det är trots allt bara du i bolaget, så varför inte bara driva den i eget namn? Det känns ju enklast så. Då slipper du dessutom investera 25 000 kr i aktiekapital.

Och ja, det resonemanget ser logiskt ut vid första anblick, men det finns många fördelar med att istället välja att starta ett aktiebolag. Det personliga ansvaret till exempel. Detta innebär att du i en enskild firma personligen är ansvarig för alla bolagets eventuella skulder. I ett aktiebolag räknas du som en juridisk person, och riskerar på din höjd att förlora det satsade aktiekapitalet och eventuella insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter - då kan du som vd bli personligt betalningsskyldig).

Möjligheten att ta utdelning är också ett starkt skäl till att många väljer AB som bolagsform. Det innebär att du, om du har ett positivt klirr i kassan, har möjlighet att plocka ut en utdelning utöver din lön, som sedan beskattas lägre än vad just lön gör.

Här kan du läsa mer om varför du bör välja aktiebolag som bolagsform.

5. Vet dina begränsningar

För att få maximalt med tid åt att utveckla ditt aktiebolag är det smart att fundera över vad som är rimligt för dig att sköta själv. Bokföring är en del i företagandet som många upplever tar kål på såväl glädje som tillväxtmöjligheter. Och ju mer tid du måste lägga på till exempel bokföring, desto mindre tid blir över till kärnverksamheten – den du faktiskt tjänar pengar på.

På Wint hjälper vi varje dag över 3500 aktiebolag till ett enklare företagande. Genom automatiserad bokföring gör vi det enkelt för dig i en startup att hålla koll på finanserna, vilket så klart är extra viktigt när man bygger upp något från scratch.

Hör gärna av dig till oss på Wint när du startat upp ditt bolag så kan vi hjälpa dig automatisera din ekonomihantering. Då slipper du krångla med pappersarbete, bokföring och momsdeklarationer och kan fokusera på det du gör bäst.

Lycka till!

Ytterligare läsning på samma tema:
3 vanliga fällor när man startar bolag med en vän
Gör din hobby till ditt jobb
Guide: Utveckla ditt konsultbolag – från idé till affär

Anmäl dig till Wints mailutskick!