Jag kommer gå med positivt resultat – vad kan jag göra med pengarna?

Jag kommer gå med positivt resultat – vad kan jag göra med pengarna?

  • Ekonomi
  • 10 Dec
    2021

Kommer du att avsluta året med ett positivt resultat i företagskassan? Snyggt jobbat! Då finns det en rad möjligheter för dig vad du kan göra med pengarna – i den här artikeln har vi listat våra 4 bästa tips.

Om man vill vara smart med kapitalet i sitt aktiebolag, vad bör man göra då? Kanske något av det här:

Investera pengarna i en kapitalförsäkring

Behövs inte pengarna i bolaget i närtid? Då kan det vara en idé att investera i aktier och fonder för att få företagets pengar att växa på sikt.  

När du väljer att handla med värdepapper så bör det göras det på redan skattade pengar. Det betyder att du betalar bolagsskatt på vinsten som du gjort i företaget under året, och det som sedan är kvar är pengar som du kan handla aktier och fonder för. 

Det allra enklaste är att investera pengarna i en kapitalförsäkring. En kapitalförsäkring schablonbeskattas, vilket innebär att du kan köpa och sälja aktier inom försäkringen utan att behöva betala reavinstskatt. Istället betalar du en avkastningsskatt som baseras på kapitalförsäkringens värde.  

En annan fördel med en kapitalförsäkring är att du inte behöver bokföra alla köp och försäljningar av aktier som sker inom kapitalförsäkringen, utan att det endast är in- och utbetalningar som bokförs.

Sugen på att automatisera din ekonomi?

Ta reda på hur Wint funkar

Satsa på tjänstepensionen

Driver du ett mindre bolag, utan något större kapitalbehov? Då kan det också vara en smart idé att investera bolagets positiva resultat i den egna pensionen. Det du gör då är att du höjer din tjänstepension och på så sätt investerar du företagets pengar i din egen framtid.

Att göra en inbetalning till tjänstepensionen minskar bolagets skattemässiga resultat, och sänker därmed skatten som behöver betalas in. Så du gör både en god investering på lång sikt och sänker skatten i bolaget på kort sikt.

Låt pengarna stanna i bolaget

Vet du att du kommer att behöva kapital i ditt bolag inom en nära framtid så bör du låta pengarna finnas tillgängliga i företaget. Placera pengarna på ett sparkonto med så hög sparränta som möjligt – så har du möjlighet att växla upp när du är redo för det.

Höj din årslön – maxa utdelningsutrymmet

Lön och utdelningsutrymme hör ihop. Så ju mer lön du tar ut, desto större blir ditt utdelningsutrymme. 

Om det bara är du i bolaget och du maxar din lön så kan du använda löneunderlaget, vilket innebär att du får använda halva lönen till lågbeskattad utdelning nästa år. Kan vara bra att tänka på om du prognostiserar att gå med vinst även nästa år, att då se till att maxa ditt utdelningsutrymme i år. 

Är ni flera som tar ut lön ur bolaget så görs beräkningen på ett lite annat sätt – vill ni få en fingervisning så spana in k10.nu!

Vill du läsa mer om att ta ut rätt lön och gränsbelopp? Spana in den här artikeln.

Lycka till med ditt företagande!


Anmäl dig till Wints mailutskick!