Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 - allt du behöver veta

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 - allt du behöver veta

  • Ekonomi
  • 22 Dec
    2022

Kör du din privata bil i jobbet? Funderar du på att bjuda dina anställda på lunch men är inte helt hundra på vad som gäller? Och hur var det nu igen med traktamente, kommer det nya året innebära några större förändringar? Häng med så förklarar vi alla nyheter för 2023.

Vi börjar med den kära milersättningen som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service på bilen. När du använder din privata bil i tjänsten brukar arbetsgivaren betala ut skattefri milersättning. Det betyder att bolaget betalar ut ersättning till dig som uppgår till samma belopp som den skattefria milersättningen. På så vis blir det alltså ingen skatt utan du får skattefri ersättning av ditt bolag. Självklart blir detta en kostnad i bolaget, men det skulle det ju också bli om du tog exempelvis tåg istället för bil.

En del företag betalar även ut extra milersättning, utöver den som är skattefri. Den överskjutande del beskattas istället som att det vore lön. För egenföretagare är det normala att endast ta ut den skattefria milersättningen och sen kan annan ersättning tas som vanlig lön.

Milersättningen får en efterlängtad ökning

Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Från och med den 1 januari 2023 ökar den skattefria milersättningen från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. Och för dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Förmånsbil - allt du behöver veta

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

Kostförmån - detta gäller 2023 

Funderar du på att inleda det nya året med att bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. Men innan vi hoppar till förändringen tar vi en liten recap om vad det faktiskt innebär med kostförmån. 

Kostförmånen för 2023 är inte riktigt lika förmånlig som tidigare.

Så, en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid. Generellt gäller det för frukost, lunch eller middag, kanske i samband med en tjänsteresa. 

Eftersom den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde då betala en förmånsskatt. 

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur efter ett schablonbelopp. Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch kostar. 

Så när klockan slår 00.00 1 januari 2023 blir beskattningen lite större för dina anställda om du vill bjuda på ett måltid eller om ni är iväg och käkar på en tjänsteresa. De nya schablonvärdena är följande: 

  • Fri frukost 55 kr
  • Fri lunch eller middag 110 kr
  • Kost för en heldag 275 kr 

Sen finns det även undantag från regeln om kostförmån, exempelvis om du i samband med representation bjuder en kund på lunch, så uppstår det ingen förmån för dig.

Traktamente ökar med nästan 10 %

Är du en av dem som ofta är på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och när vi träder in i 2023 höjs det högsta skattefria traktamentesbeloppet från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader.

Anmäl dig till Wints mailutskick!