Sluta prokrastinera med dessa 10 tips!

Sluta prokrastinera med dessa 10 tips!

  • Entreprenörskap
  • 27 Mar
    2024

Ägnar du dig åt prokrastinering – det som brukar kallas “konsten att skjuta upp till morgondagen, vad du skulle ha gjort idag”? Du är inte ensam. Vi upplever nog lite till mans den ständigt pågående konflikten mellan vad vi egentligen borde göra och vad vi hellre vill göra. Men det går att undvika den.

Vi har alla varit där. Att-göra-listan är full av supertråkiga saker, diskhon är full och berget av administration är oöverkomligt högt. Så du prokrastinerar. Du kan ju faktiskt ta det där imorgon istället. Idag kan du lika gärna göra den enklare, roligare uppgiften. Den måste ju också bli gjord.

Det här tillvägagångssättet är förstås inte hållbart i längden – speciellt inte om du driver företag! Som tur är finns det metoder att använda för att undvika prokrastinering. Det gäller bara att vara medveten om sina vanor.

Så undviker du prokrastinering – 10 tips

1. Trimma att-göra-listan

I vissa lägen kan en lång att-göra-lista vara kontraproduktiv och göra att du drar dig för att beta av den. Om du märker att din att-göra-lista känns mer avskräckande än funktionell – gör en ny, men ta bara med de absolut viktigaste punkterna.

2. Stäng av mobilen och gå offline

Vissa menar att prokrastinering är fem gånger vanligare idag än för 50 år sedan – mycket på grund av internet, mobiltelefoner och det flöde av information och stimuli som vi utsätts för dagarna i ända. När du verkligen måste koncentrera dig kan det därför vara en god idé att stänga av wi-fi, lägga bort telefonen och fokusera på bara dina måsten en stund.

Ett sätt att sluta prokrastinera är att sluta vara så tillgänglig hela tiden. Stäng av mobilen, gå offline och låt kreativiteten flöda.
Ett sätt att sluta prokrastinera är att sluta vara så tillgänglig hela tiden. Stäng av mobilen, gå offline och låt kreativiteten flöda.

Mer läsning: Kickoff och personalfest - allt du behöver tänka på för 2024

3. Vänta inte på det perfekta tillfället

Det första steget för att få nånting gjort är att börja. Så även om du är både oinspirerad, trött och allmänt ur form – gör det bara. Det är alltid lättare att gå tillbaka och färdigställa något än att börja från noll imorgon.

4. Bryt ner uppgiften

Ingen kan fokusera på samma sak flera timmar i sträck. Om du försöker med detta kanske det är just därför som du börjar att prokrastinera. Därför kan det vara bra att dela upp det du ska göra i olika delar eller etapper. Varför inte testa Pomodorotekniken som bryter ner arbetsdagen i 25-minutersintervaller med korta pauser. Testa!

5. Våga delegera till andra

Som företagare kan det vara svårt att släppa kontrollen och delegera till någon annan. Om du är ensam i bolaget är det kanske inte ens ett alternativ, om du inte outsourcar. Men faktum är att den som slipper fokusera på mindre rutinmässiga uppgifter blir mer effektiv när de stora puckarna väl ska genomföras. Så om möjligheten finns, våga släppa kontrollen.

Som företagare och speciellt om du är chef är det viktigt med att delegera. För att undvika prokrastinering är det bättre att be andra göra vissa uppgifter.
Som företagare och speciellt om du är chef är det viktigt med att delegera. För att undvika prokrastinering är det bättre att be andra göra vissa uppgifter.

Läs också: Rätt lön för 2024 - så bör du som företagare planera

6. Dela bördan med någon annan

Större uppgifter kan du med fördel göra tillsammans med någon eller några andra – i en grupp där var och en har sin egen funktion. På så sätt kan ni ge varandra deadlines att hålla, vilket gör det svårare att skjuta upp uppgiften till senare.

7. Välj dina tillfällen

Du vet säkert själv om du är en morgonmänniska eller en nattuggla. Planera då dagen utifrån när du är som mest produktiv, så att du gör de viktiga uppgifterna då. Och tänk på att undvika de allra tyngsta sysslorna på eftermiddagen – då är de flesta som minst effektiva. Annars är det lätt att du allt eftersom tiden går hamnar i prokrastineringsfällan.

8. Gör nåt kul före och efter

Vissa saker är ju bara för tråååkiga. Men om du planerar dessa mellan två arbetsuppgifter som du faktiskt gillar kan alla tre bli ganska komfortabla. Den första hjälper dig att komma i rätt sinnesstämning och den sista blir något att se fram emot. Då blir den viktiga, men tråkiga, uppgiften i mitten bara en transportsträcka. Och vips så blir det enklare att tänka på en sak i taget.

Bästa tipsen för att sluta prokrastinera
Unna dig något riktigt trevligt kanske både för och efter du lyckats med ditt mål.


9. Automatisera mera

Tro det eller ej, men väldigt många monotona och tidskrävande sysslor kan faktiskt automatiseras och hanteras av en dator eller ett system. Varför inte låta teknologin jobba i ditt ställe och ta hand om tråkiga sysslor som bokföring, kvittohantering eller momsdeklaration? Då slipper du även den gnagande tanken i bakhuvudet som säger "du måste ta tag i din bokföring och helst igår".

10. Belöna dina framgångar

Vare sig det handlar om att bestiga ett berg av administration eller bara ta det där jobbiga telefonsamtalet skadar det aldrig med en liten belöning när det är färdigt. Oavsett om det handlar om en mental klapp på axeln eller en mer påtaglig morot kan den hjälpa dig att få saker gjorda och undvika prokrastinering.

Få det gjort!

Kontentan är egentligen att planera väl, börja direkt och se till att få det gjort. Många som prokrastinerar tror att det är okej att skjuta saker på framtiden eftersom de ändå presterar som bäst under press, men faktum är att undersökningar visar att så sällan är fallet.

Den som tar tag i uppgiften direkt har mer tid på sig att färdigställa den, vilket i nio fall av tio leder till ett bättre slutresultat. Att de dessutom slipper stress och håller sig glada och hälsosamma borde vara skäl nog att bara köra igång? Kom igen nu, besegra dina prokrastineringsdemoner idag!

Behöver du hjälp med ditt administrationsberg?

Bokföring, kvittohantering och administration hör till de sysslor som ofta skjuts på framtiden. Men de är också lätta att automatisera så att du istället kan fokusera på de uppgifter som faktiskt är viktiga för din verksamhet.

Wint hjälper gärna till att trimma din att-göra-lista. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

Anmäl dig till Wints mailutskick!