Minska din vinstskatt på aktier – kvitta förluster mot vinster

Minska din vinstskatt på aktier – kvitta förluster mot vinster

  • Ekonomi
  • 12 Oct
    2023

Köper och säljer du värdepapper som privatperson? Då kan det vara en god idé att komma ihåg att se över sitt innehav innan det nya året. Med smart planering innan årsskiftet kan du nämligen se till att göra bästa möjliga av vårens deklaration.

Privatpersoner som handlar i noterade aktier och fonder och har sina värdepapper på aktie- eller fondkonto måste, som du säkert vet, betala skatt på sina försäljningar. Men om du agerar lite smart innan årsskiftet kan du minimera skatten på årets värdepappersaffärer.

Skattereduktion på förlustaffärer

Att sälja värdepapper med förlust är aldrig roligt. Däremot kan du göra det bästa av situationen genom att låta ditt förlorade belopp agera krockkudde för att minska skatten på dina vinster.

Du måste nämligen betala 30 % skatt på alla vinster på noterade värdepapper. Det innebär att du som avslutar året med en sammanlagd aktievinst på 50 000 kr skulle behöva betala 15 000 kr i skatt.

Den som istället avslutar året med en aktieförlust kan tillgodoräkna sig en så kallad skattereduktion som innebär att du får göra avdrag på skatten på 70 % av underskottets värde. Om du skulle ha en sammanlagd förlust på 50 000 kr blir skattereduktionen alltså 10 500 kr.

I praktiken innebär detta att om du skulle stänga 2022 med en förlust på 50 000 kr, men avsluta 2023 med en vinst på 50 000 kr så skulle du totalt för dessa båda år få en skattekostnad på 4 500 kr.

Läs också: Egen konsultfirma - hur mycket måste du ta betalt? 

Om du agerar smart innan årsskiftet kan du minimera skatten på årets värdepappersaffärer.
TIPS: Lär dig ta ut rätt lön - testa vår lönekalkylator för dig som driver AB

Kvitta förluster mot vinster

Men det går faktiskt att dra mer nytta av förlusten. Förluster och vinster kan nämligen kvittas mot varandra helt och hållet om de skett under samma år. Så om du istället skulle sälja aktierna med vinst samma år som du har förlusten så blir skatteeffekten noll och du tjänar 4 500 kr i skatt, om man fortsätter på exemplet ovan.

Om du skulle gå igenom årets investeringar och se att dina förluster överstiger vinsterna skulle du alltså kunna passa på att sälja några av dina värdepapper som gått plus för att slippa betala skatt på dem.

Om du ändå tänkt sälja samma värdepapper efter nyår har du nämligen ingen förlust att kvitta mot, och då blir det mindre pengar i fickan för dig.

Summorna behöver inte motsvara varandra

Självklart behöver du inte sälja för exakt samma summa som du gjort förluster på. Om du gör en vinst på 30 000 kr (vilket skulle inneburit 9 000 kr i skatt) och har en förlust på 20 000 kr att kvitta mot så betalar du bara skatt på de överstigande 10 000 kronorna, dvs 3 000 kr i skatt.

Och om förhållandet skulle vara det omvända, dvs du har en förlust på 30 000 kr men passar på att sälja värdepapper med vinst för 20 000 kr, så kvittas 20 000 kr och du kan tillgodoräkna dig en skattereduktion för de 10 000 kr du gjort i förlust.

För att kunna dra nytta av den här möjligheten gäller det att affärerna är genomförda på rätt sidan av årsskiftet. Den 1 januari är det för sent.

Lycka till!

Mer läsning för ditt företagande:


3 skäl att automatisera er bokföring

Det här gäller vid uthyrning av lokal till ditt eget aktiebolag
Det här betalar väl bolaget?

Anmäl dig till Wints mailutskick!