Allt du som egenföretagare behöver veta om prisbasbeloppet 2024

Allt du som egenföretagare behöver veta om prisbasbeloppet 2024

  • Ekonomi
  • 3 Jan
    2024

Nytt år och nya möjligheter. I alla fall om vi ser till 2024 års prisbasbelopp. Sveriges regering har nämligen fastställt att prisbasbeloppet för 2024 höjs – och det kraftigt! Det nya prisbasbeloppet ökar med inte mindre än 9,14 procent, vilket är den största ökningen på 40 år! Här är allt du behöver veta.

Från och med den 1 januari 2024 kommer det nya prisbasbeloppet att uppgå till 57 300 kronor, och det förhöjda prisbasbeloppet kommer att ligga på 58 500 kronor (förhöjt prisbasbelopp är ett basbelopp som bland annat reglerar tilläggspension).

Det innebär alltså att nivån på 2024 års prisbasbelopp ökar med hela 4 800 kronor jämfört med 2023 års nivå som låg på 52 500 kronor. En imponerande ökning på 9,14 procent, vilket överträffar förra årets rekordhöjning på 8,7 procent. Det är verkligen en betydande ökning och ett tydligt tecken på den pågående prisutvecklingen. Och med det sagt ganska välkomnat. 

Mer läsning: Resultat och likviditet, har du koll på skillnaden?

Läs också: Så funkar Wint i företagarens vardag

Ta mig till artikeln!

Så här funkar prisbasbeloppet

Prisbasbeloppet fungerar som en indikator på prisutvecklingen i samhället och baseras på inflationen mellan juni 2022 och juni 2023, enligt konsumentprisindex. Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som på uppdrag av regeringen årligen beräknar och fastställer prisbasbeloppet.

Prisbasbeloppet utgör en viktig referenspunkt för olika finansiella gränser och tak. Det används inom skattesystemet och socialförsäkringen och ligger till grund för beräkning av bidrag och ersättningar. Det är även en vanlig parameter vid beräkning av intäkter, förmåner och avgifter.

Hur påverkar prisbasbeloppet dig som företagare?

Årets ökning av prisbasbeloppet är ovanligt stor och beror helt enkelt på den pågående höga inflationen. Och en del kan skatta sig extra lyckliga. Detta innebär nämligen positiva konsekvenser som högre garantipensioner, ökade medel för studenter och lägre inkomstskatt för de som är yrkesverksamma.

Även du som företagare kommer att påverkas i och med att prisbasbeloppet används för att justera exempelvis skatter och sociala förmåner. Det innebär att företagets kostnader för dessa kan gå upp eller ner, beroende på prisbasbeloppets storlek. Prisbasbeloppet kan exempelvis påverka ditt bolags kostnader för:

  • Bilförmånsvärde
  • Tjänstepension
  • Reseavdrag
  • Skattefritt traktamente, inrikes
  • m.m.

Dessutom, du kan också använda dig av prisbasbeloppet som en fingervisning när du justerar dina priser mot kund baserat på inflationen.

Läs också: Hur mycket moms ska jag som konsult lägga på min tjänst?

Mer kunskap i Wint Academy 

Det finns många frågor och svar när det kommer till företagande - därför har vi gjort vårt bästa med att bjuda på all form av kunskap som kan hjälpa dig i ditt företagande. På Wint Academy hittar du allt från artiklar , likt den du precis har läst, guider, till webinar och rapporter. Kan du inte få nog? Då ska du signa upp för våra mailutskick så missar du ingenting!

Anmäl dig till Wints mailutskick!