Utveckling låter bra tills man inser att man måste ändra sig

Utveckling låter bra tills man inser att man måste ändra sig

  • Entreprenörskap
  • 2 Feb
    2021

Hur förändringsbenägna är ni på ert företag? Ställ den frågan till en VD och vi kan garantera ett positivt svar. Men när vi föreslår ett byte till automatiserad ekonomihantering är det inte alla som visar prov på den förändringsviljan. Vi vet varför.

Att Wints helhetstjänst innebär ett utvecklingskliv för företaget inser de allra flesta. Aktiebolagets bokföring, betalningar, löner, fakturering, deklarationer, bokslut och rapporter blir helt automatiserade. Er bokföring uppdateras i realtid vid transaktioner och du har access till aktuella siffror dygnet runt via din mobil.

Teknologin i vår tjänst är beprövad och man får allt till ett fast pris utan bindningstid. Det borde inte finnas nån anledning till oro, men ändå tvekar vissa företagsledare. Varför?

Svaret är att motståndet är känslomässigt, inte rationellt. Man vågar helt enkelt inte. Att störa de dagliga rutinerna är stressande. Att byta system upplevs som bökigt. Man har flera år av bokföring i ett annat system och litar inte på löftet att övergången är enkel. Förändring är svårt och för all utveckling krävs ledarskap och mod. Det är ingen slump att så många ledarskapsutbildningar fokuserar på just förmågan att driva förändringsarbete. Processer designade att ”hänga med” och ”hinna ifatt” den flyende framtiden är en lönsam affär för föreläsare och konsulter.

Läs också: "Låt inte evolutionen hålla dig tillbaka"

Framtiden är oundviklig

Men det finns en fara i att beskriva framtiden som ett väsen man kan lära sig bemästra. För då kan man med samma logik välja att skjuta förändringsarbetet framför sig. Man tror att man har möjlighet att ta upp jakten ”när vi har mindre att göra” eller ”när ekonomin tillåter” etc. 

Men egentligen är framtiden mer som att möta ett expresståg i en tunnel. Den är oundviklig och kommer träffa dig oavsett om du är förberedd eller inte. Du jagar inte framtiden. Du översköljs av den. En sekund i taget. Oavbrutet. Vilket innebär att tiden för en förändring är nu. Nu. Nu. Och nu.

"People don’t resist change, rather being changed", skrev Peter Senge, forskare i organisationssystem och föreläsare vid MIT Management Sloan School. Han menade att förändringsprocesser handlar mer om att inspirera människor än om siffror och timing. Att organisera sig kring det nya är att rikta fokus mot de gemensamma mål organisationen strävar efter, istället för att fastna i en process.

Att automatisera ert ekonomisystem är bara en tidsfråga. Det frigör så mycket tid och resurser till annat som är viktigare. Att vara i fas, eller helst i framkant, med sin samtid är en framgångsparameter. Och det är inte knöligare än att trycka på en knapp. Så vad säger du? Kanske är det dags att ta mod till sig och förenkla den där administrationen på riktigt? Fyll i formuläret här nedanför så hjälper vi dig att komma igång.


Fyll i formuläret så hör vi av oss!

Anmäl dig till Wints mailutskick!