Har du tid att ta semester i sommar?

Har du tid att ta semester i sommar?

  • Entreprenörskap
  • 8 May
    2022

Rätt vad det är står sommaren för dörren! För dig som driver företag är det därmed också hög tid att planera för semester – både för dina eventuella anställda och för dig själv. För du tänker väl plocka ut semester i år?

Som egenföretagare och entreprenör – och ytterst ansvarig för hur det går för det företag man lagt ner sin själ i att bygga upp – är det lätt att slarva med de lediga dagarna. Klämdagar existerar sällan, lediga söndagseftermiddagar blir en möjlighet att komma ikapp i mailkorgen och de många komptimmar man samlat på sig är mest en siffra i statistiken. Känner du igen dig? Kanske har du även fört resonemanget att du har lite för mycket att göra just i år, så den längre sammanhängande semestern får nog vänta till 2024 istället – precis som du resonerade förra året.

Det är fullt förståeligt. När man startar aktiebolag är det svårt att släppa sitt ansvar helt och hållet. Men faktum är att även om det inte känns som att du har tid att plocka ut någon semester i sommar, så bör du ta dig tid att vara ledig. Chansen är nämligen stor att det kommer göra både dig och företaget gott.

Semestern är viktigare än du tror

Att en semester kan vara ett skönt avbrott för att koppla av och motverka stress är såklart ingen överraskning. Men faktum är att fördelarna sträcker sig långt längre än bara en tillfällig paus. Att ta semester kommer nämligen göra att du får mer gjort och mår bättre när du väl är tillbaka på jobbet igen.

Enligt en studie gjord på University of Calgary – där 887 jurister studerades med stressiga arbetsförhållanden – är semesterns långsiktiga fördelar nämligen många. Studien visade att den stressavlastning du får av en semester bidrar till bland annat minskad risk för depression och andra psykiska hälsoförhållanden i flera veckor efter att du avslutat din semester. Att varje ledig dag dessutom tycks öka den anställdes produktivitet med ca 8 % låter inte heller så dumt, eller hur?

Hur skulle Wint funka för dig?

Boka demo!

Hur lång semester ska du ta?

Med detta i åtanke råder det väl ingen tvekan om att du bör unna dig lite semester i sommar – om än bara några dagar?

Så, hur lång semester ska du ta? Finns det någon ideallängd på ledigheten? Här kan man såklart resonera att semesterbehovet är individuellt; vissa blir rastlösa efter bara några dagar medan andra behöver flera veckor för att ladda batterierna. Ändå finns det forskning som antyder att det kan finnas en ideallängd på semestern.

Finska forskare som studerade nivån av tillfredsställelse hos 54 semesterfirare upptäckte nämligen att de flesta nådde sin absolut högsta lyckonivå någonstans runt dag åtta på semestern för att långsamt se den dala därefter.

Kanske bör du ha det i åtanke när du planerar din semester i sommar? Några få dagar är ofta för lite för att hinna slappna av, men om du tillåter dig minst åtta dagars ledighet är chansen stor att du får största möjliga effekt av din semester.

I slutänden är det trots allt helt upp till dig hur du lägger upp din ledighet i sommar, men en sak är säker: det är viktigt för såväl din karriär, din hälsa och ditt psykiska välmående att du unnar dig regelbunden ledighet ibland. Lägg undan administrationen, boka av några möten och ta dig lite tid att stressa av. Det kommer både du och ditt bolag må bra av.

Läs också: "Obegränsad semester – utopi eller möjlighet?"

Anmäl dig till Wints mailutskick!