Obegränsad semester – utopi eller möjlighet?

Obegränsad semester – utopi eller möjlighet?

  • People & organisation
  • 12 Jul
    2019

I Sverige har vi en lag som säger att alla anställda ska ha rätt till 25 dagars betald semester per år. En generös lagstiftning jämfört med många andra länder. Men varför begränsa semestern i ditt bolag till fem veckor? Kanske kan ni tjäna på att erbjuda “obegränsad semester” istället?

Uttrycket “obegränsad semestertid” får det att pirra i magen hos de flesta. Den som är anställd börjar genast drömma om ett par månader i hängmattan, medan du som driver företag och är arbetsgivare istället känner ett visst obehag. “Skulle mina anställda jobba över huvud taget i så fall?"

Mer semester – mindre bokföring?

Automatisera ekonomin med Wint

Det funkar – för många

Faktum är att många framgångsrika företag har infört en semesterpolicy som erbjuder obegränsad semester, vilket i praktiken innebär att den anställde får ta hur många lediga dagar som helst, så länge deras arbete blir gjort. Och många vittnar om att det funkar riktigt bra. En sådan policy får nämligen medarbetarna att känna att de har förtroende från ledningen, vilket i sin tur leder till större ansvarskänsla och en vilja att göra ett bra jobb.

Redan för tio år sedan lät Netflix faktiskt sina medarbetare ta hur lång semester de ville utan att behöva registrera det över huvud taget. “Vi vill fokusera på vad folk presterar, inte på hur många timmar de arbetar”, sa man då i sin presentation “Freedom & Responsibility Culture”.

Nyfiken på att införa en liknande semesterpolicy i ditt bolag? Här får du 3 tips för att bygga en kultur som får det att funka.

1. Förtydliga vad “obegränsad” egentligen betyder

Kan man verkligen ta hur lång semester man vill? Nej, på samma sätt som du har förväntningar på dina medarbetare när de är på jobbet har du säkert vissa förväntningar på vad som gäller när de väl tar ledigt. Visst, det heter “obegränsad semester”, men du räknar ju inte med att de ska vara borta 70 % av tiden.

Kanske har du en ungefärlig siffra på hur många dagar eller veckor om året som är okej – och när det börjar gå för långt? Är 8-9 veckor om året helt okej, men 13-14 aningen för många? Se i så fall till att dina medarbetare är medvetna om detta, för att undvika stel stämning på kontoret.

2. Får man ta hur LITE semester man vill?

Som vi har skrivit i en tidigare artikel så är det viktigt för såväl hälsan som effektiviteten att unna sig lite ledigt ibland. Därför kanske du ska kräva av dina medarbetare att de måste ta minst ett visst antal dagar semester varje år. Var i så fall noga med att även dessa förväntningar är tydliga i hela bolaget.

Företaget HubSpot har till exempel en “Two Weeks To Infinity”-policy som säger att alla anställda måste ta minst två veckors semester varje år, men att de får ta i stort sett hur många de vill så länge jobbet blir gjort. Hur ska du tänka där?

3. Bygg en kultur som genomsyras av samarbete

Det övergripande målet är att skapa en resultatdriven kultur som genomsyras av en känsla av förtroende. När alla är medvetna om vilka uppgifter som ska göras, vilka projekt som ska färdigställas, vilka resultat man förväntas uppnå och vilka deadlines som gäller så ökar förutsättningarna för goda resultat. Då har alla medarbetare möjlighet att ta ansvar för sin egen situation och arbeta sig till en välförtjänt, lång ledighet.

Men att var och en vet vad de själva ska prestera är inte nog. Att kombinera en resultatdriven verksamhet med möjligheten till obegränsad semester kräver samarbete.

Vad gäller till exempel om jag vill plocka ut en ledig dag eller vecka? Kan jag bara lämna arbetsplatsen och gå, eller måste jag komma överens med mina kollegor först? Måste jag prata med HR, eller kan vi lösa det inom arbetsgruppen? Hur gör vi om flera i gruppen vill vara lediga samtidigt?

Se till att det finns en tydlig struktur i bolaget för att undvika missförstånd. Ingen tjänar ju på att bolaget som helhet blir lidande för att ni har en generös semesterpolicy.

Hur brukar din egen semester se ut?

Tillhör du dem som inte riktigt har tid att unna dig semester över huvud taget? Är du en sån som “fixar lite pappersarbete” i solstolen? Som sorterar kvitton medan du väntar på bra glöd och river av lite administrationsjobb innan barnen har vaknat och vill åka till stranden?

Genom att automatisera bolagets bokföring kan även den mest stressade entreprenör få lugn i själen och mer tid till det som är viktigt – vare sig det rör sig om att ta semester eller att få tid till att utveckla verksamheten.

Vi tar gärna en konsultation med dig för att reda ut om du kan automatisera bokföringen i ditt bolag. Anmäl intresse till Wint, så tar vi det därifrån.

Glad sommar!

Anmäl dig till Wints mailutskick!