5 tips kring prissättning och lön

5 tips kring prissättning och lön

  • Entreprenörskap
  • 21 Sep
    2022

Den senaste tidens kraftigt höjda priser på bland annat el, drivmedel och matvaror gör att många företagare nu planerar att höja priserna på sina tjänster. Samtidigt finns rädslan att skrämma bort kunder om höjningen blir för hög. Hur vet du att du ligger rätt i din prissättning och vad är ett rimligt arvode? Här bjuder Wint på 5 tips på hur du kan tänka kring prissättning och lön.

Enligt Småföretagarbarometern planerar 7 av 10 företagare att höja sina priser det närmaste året och visst är mer pengar in ett enkelt sätt att höja lönen från företaget, men det finns fler sätt att se på saken. Häng med så bjuder vi på 5 sätt att ta reda på om du får rätt betalt för din tid, vad du kan göra åt det och några knep för att oavsett få mer klirr i kassan.

Benchmarka

Den här punkten känns given men är likväl viktig. För att veta hur mycket du kan ta betalt behöver du ha koll på marknadsläget, det vill säga hur mycket dina kollegor och konkurrenter får. Men att luska reda på det är ofta lättare sagt än gjort. Konsultrapporten från Brainville är ett av flera bra sätt att hålla dig uppdaterad om vilka priser säljarna anger vid ansökningar och hur de matchar med köparnas erbjudna priser. 

Hur mycket pengar behöver du?

Inte bara företag har fått högre omkostnader. Inflation och stigande levnadskostnader drabbar även privatpersoner. Och du är en av dem. Det är smart och rimligt att med jämna mellanrum räkna på hur mycket pengar du behöver få in varje månad för att du och företaget ska gå runt. För att ta reda på detta behöver du börja bakifrån, det vill säga med att fundera över hur höga utgifter du har som privatperson varje månad. Detta avgör hur hög lön du behöver ta ut, före skatt. Fundera också över vilka kostnader, utöver lönekostnaderna, du har i företaget varje månad. Här pratar vi lokal, telefon, programvaror, bokföringskostnader och så vidare.

När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna och din lön som arbetsgivaravgifterna (ovanpå det vill du såklart gå lite plus och kanske till och med få möjlighet till utdelning i slutet av året. Glöm därför inte att lägga på lite extra i kalkylen).

Så här mycket tar dina konkurrenter betalt

Läs mer

Levererar du olika typer av tjänster till olika företag? 

Om du driver ett företag som levererar flera olika typer av tjänster kan det finnas möjlighet att höja timpengen i åtminstone vissa av dem. Kanske har du en typ av uppdrag som du hunnit bli senior inom? Eller så har du blivit så snabb på att utföra vissa uppdrag att du kan ta lika mycket betalt fast du faktiskt lägger mindre tid på dem. Ibland går det till och med att ta olika mycket betalt för samma tjänst beroende på vilket företag som köper den av dig. Allt handlar om vilket värde du tillför just dem. Se bara till att vara noga med att kunna motivera dina olika priser.

Identifiera onödiga tidstjuvar

Om du har svårt att motivera en prishöjning kan det finnas andra vägar att gå. Till exempel att identifiera onödiga tidstjuvar, sådana som snor värdefull tid från dig – tid som du istället skulle kunna lägga på att göra det du är bäst på och därigenom dra in mer pengar till ditt företag. Du har ju trots allt, med största sannolikhet, startat företag för att få fokusera på det du är bra på, ändå sitter du där och måste lägga timmar på saker som bokföring och städ av lokal. Kanske kan du tjäna på att låta någon annan – någon som gör just de sakerna bättre, göra dem åt dig..?

Bygg ett starkt varumärke

Som nystartad kan det vara tufft att lägga pengar och tid på att marknadsföra dig, men i längden är det värt det. Ju starkare varumärke du har desto lättare är det att ta betalt. Ta för vana att göra en koll då och då på hur ditt varumärke förändras och blir starkare. När du börjat få andra att rekommendera dig kan det finnas utrymme för prishöjning eftersom marknaden vet att du gör ett bra jobb.

Tips - testa vår lönekalkylator

Med vår lönekalkylator räknar du automatiskt och enkelt ut vad du med aktiebolag bör ta ut i lön under 2024. Fyll i vad du har tänkt att fakturera, hur mycket du ska jobba och övriga kostnader så ser du direkt vad som blir din rätta lön.

Anmäl dig till Wints mailutskick!