Papperslöst företagande – går det?

I framtidens konsultföretag har alla lika stort inflytande och all administration är digital. Så resonerade de båda IT-konsulterna Johan Isaksson och Markus Berglund när de startade Konsultkooperativet – Sveriges första kooperativ för IT-konsulter. Men funkar det verkligen att driva företag helt utan papper? Ja, Konsultkooperativet har visat att det går.

När de båda IT-konsulterna Johan Isaksson och Markus Berglund bestämde sig för att starta företag tillsammans var det inte ett vanligt konsultbolag de drog igång. Istället startade de Konsultkooperativet.

– Efter många år i medarbetarägda konsultföretag, där ägandet var ganska ojämnt fördelat, kände vi att det var dags att göra någonting annorlunda – någonting som är mer transparent och rättvist, berättar Markus Berglund, och fortsätter:

– I den typen av bolag som vi arbetat i tidigare är det inte ovanligt att några konsulter med större ägande och inflytande kan göra sig bra pengar på andra konsulters arbete. Så vill inte vi ha det. Vi är inte konsulter för att göra kapitalklipp utan för att tjäna pengar på vår egen tid. 

Administration i molnet

Och just att tjäna pengar på sin tid är den springande punkten i Konsultkooperativets verksamhet. Bolaget drivs som en ekonomisk förening utan vinstintresse, där varje medlem har lika stort inflytande och ägandeskap. Därmed är det också viktigt att organisationen är så effektiv och slimmad som möjligt, både för att hålla nere kostnader och för att undvika att konsulterna behöver lägga tid på annat än att konsulta.

– Vi har hittat ett arbetssätt som innebär att vi varken är knutna till specifika personer eller platser. All vår administration sker i molnet och vi har automatiserat det mesta. Wint tar hand om hela vår ekonomi automatiskt, så att vi slipper hantera fakturor eller häfta kvitton. All post som inte har med vår ekonomi att göra plockas upp av Kivra och eventuella avtal signeras digitalt. Vi ska helt enkelt inte ha några papper som passerar det här bolaget, menar Markus.

Inte nog med att han slipper hantera papper. Markus upplever också att ett automatiserat företagande ger honom större kontroll över företagets ekonomi.

– När jag drivit bolag tidigare har jag antingen bokfört själv i ett vanligt digitalt bokföringsprogram, eller använt mig av en redovisningskonsult. Den stora nackdelen med båda dessa lösningar är fördröjningen. Saker bokförs oftast inte förrän en månad efter att de skett. Det innebär att man sällan har koll på hur mycket av pengarna i kassan som faktiskt kan användas. Nu när vi automatiserat ekonomin har vi realtidskoll på ekonomin och det känns riktigt bra, säger han.

Skapar egen integration

Faktum är att Konsultkooperativet är så nöjda med Wints automatiserade ekonomihantering att man – IT-konsulter som man är – har börjat skissa på en lösning för att integrera Wint med sitt projekthanteringssystem, ZOHO. 

– Både ZOHO och Wint har väldigt bra API:er, så det ska inte vara några problem. Skönt att kunna samarbeta med bolag som är i 2018, precis som vi, skrattar Markus. 

Vill du också driva ditt företag papperslöst?

Effektiv administration och företagande utan pappershantering kan bli din verklighet också. Hör av dig till oss på Wint så berättar vi mer om hur vi kan effektivisera och underlätta din vardag.

För vem passar Wint?

Vi har tagit fram en riktigt bra lösning som är optimerad för aktiebolag som tar betalt med faktura för sin tid eller tjänst. I första hand alltså konsult- och tjänstebolag samt fastighetsmäklare. Exempel på verksamheter som vi inte tar in i dagsläget är produktbolag med order- och lagerhantering, e-handel, transportbolag och restauranger. Helt enkelt för att vi inte har fullt automatiserade flöden för de här typerna av verksamheter ännu, och därför blir inte upplevelsen för dig som kund optimal. 

Hur blir jag kund?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig. Vi bokar in en genomgång av Wint och när du bestämt dig för att du behöver Wint i din vardag skapar vi upp ett konto. Vårt onboardingteam tar över och ser till att du känner dig trygg med hur Wint funkar. De tar även in din tidigare bokföring, om det finns någon sådan. 

När allt är på plats tar du en kaffe och fortsätter utveckla ditt bolag, medan vi sköter företagets ekonomi. Deal?

Få artiklar som denna i din inkorg

Sugen på att automatisera din ekonomi?

Ta reda på hur Wint funkar

Vill du få företagstips direkt i din inkorg?

Signa upp för Wints nyhetsbrev!