“Hade jag inte behövt lägga tid på administration hade jag kunnat lägga tiden på att hitta nya kunder”

“Hade jag inte behövt lägga tid på administration hade jag kunnat lägga tiden på att hitta nya kunder”

  • Entreprenörskap
  • 20 Oct
    2021

Siri Kock är bebyggelseantikvarien som startade bolag mitt under pandemin. Med förkärlek för gamla hus och hållbara metoder har hon byggt sitt bolag kring att ge andra stöd och råd kring antikvariska frågor. Siri Kocks Kulturvård AB startade hon med stöd från både vänner och Arbetsförmedlingen. Och visserligen krävdes det en hel del mod, men det blev också en lösning på en tuff arbetsmarknad.

Siri, berätta om hur du tänkte när du började fundera på att starta bolag?

Tanken har hela tiden varit att kunna erbjuda antikvarisk kompetens till ett konkurrenskraftigt pris. På så sätt hoppas jag i förlängningen öppna ögonen för de särskilda arkitektoniska och materialmässiga kvaliteter som finns hos äldre (ibland även yngre) hus samt att bidra till att utveckla dem på ett varsamt och miljövänligt sätt.


Att du blev egenföretagare, hur kommer det sig?

Jag hade i några år efter examen gått och klurat på hur jag skulle hitta min plats i branschen, som präglas av hög konkurrens. Eftersom jag inte kunde trolla fram 20 års erfarenhet satt jag under flera månader och skrev ner mina styrkor som antikvarie, vad jag brinner för samt hur man kan jobba med kulturvård på ett nytänkande sätt. När det var klart hade jag i princip en utarbetad affärsplan att gå vidare med!

Vad var det som fick dig att våga satsa på din idé?

Det finns främst två anledningar. Jag brinner så ofantligt för detta, och så har jag en tilltro till min egen förmåga. Sen har det ju verkligen blivit ett uppsving när det kommer till intresset för kultur- och byggnadsvård. I allt från tidningar, TV- och sociala medier är det ett lite mer givet inslag idag. Det krävdes visserligen lite mod för att starta eget, men det var också som en lösning på jobb-bristen som råder för nyutexade inom mitt fält.

Har du fått mycket stöd?

Det hade aldrig funkat utan vänner att bolla med. Jag har ingen i min familj som har eller har haft företag så det blev till att gå igenom mitt kontaktnät och ta hjälp av vänner. Det finns mycket som är läskigt när man står i startgroparna för att bli egen. Jag ansökte hos Arbetsförmedlingen för att få starta eget-bidrag. Det var en lång process med kommunikation och granskning från olika instanser, men i slutändan blev jag godkänd. Det kändes kul eftersom jag vet att det är väldigt få företag som blir godkända.

TIPS: Går du tankarna på starta eget? Testa vår lönekalkylator och se hur mycket du bör ta ut i lön

Dags att starta bolag

Få ett gratis!

Gör du något annat vid sidan av ditt företag, eller är du 100 % egen?

I dagsläget jobbar jag endast med mitt företag, men jag har funderat över om det kunde vara kul att ta ett extrajobb, mest för att få lite variation i vardagen. Som ensam i ett företag blir det så stor del som man bara sitter själv.

Finns det något i ditt företag du lägger mycket tid på, men som du önskar tog mindre tid?

Helt klart de administrativa bitarna. Sätta sig in i vilka rutiner som finns, och vilka datum man behöver göra vad. Bokföring, fakturering och allt som har med det att göra. För mig som aldrig gjort detta innan känns det så stort och viktigt och jag måste lägga extra tid för att säkerställa att det verkligen blir rätt.

Vad skulle du använda den tiden till istället om den fanns?

Jag hade hellre lagt de timmarna på uppsökande verksamhet, att hitta nya uppdragsgivare. Det är något som inte bara kräver mycket tid, utan också energi, så jag försöker lägga så mycket tid jag kan och orkar på just den biten för att få ett stadigt inflöde av uppdrag längre fram.

Om du fick ge tre tips till någon som är i startgroparna, vad skulle det då vara?

Klura först och främst på om eget företag funkar för dig och ditt liv, det passar inte alla och det är bättre att veta innan man drar igång något. Annars skulle jag säga att ödmjukhet är A och O. Du kanske är grym på ditt specifika område, men glöm inte att ta hjälp där du inte kan själv. Det är inte ett nederlag, utan en styrka. Sist men inte minst, kanske din ekonomi kräver att du måste vänta innan du drar igång, du kanske behöver jobba för att tjäna ihop till aktiekapital eller annat. Det är inte heller dåligt, utan en möjlighet att verkligen utarbeta en affärsidé som står sig i längden, kolla in konkurrensen samt att nätverk!

Anmäl dig till Wints mailutskick!