Byråer som samarbetar med Wint får en lugnare sommar

Byråer som samarbetar med Wint får en lugnare sommar

  • Ekonomi
  • 31 May
    2023

Kundansvar. En företeelse som kan vara lika mycket en välsignelse som en förbannelse i redovisningsbranschen. För samtidigt som det är bra att kunna erbjuda kunderna den trygghet det innebär att ha en egen kontaktperson, kan kundansvaret medföra ett gissel för byrån och konsulten när det är dags att planera semester. På Wint har vi dock hittat lösningen på detta.

Efter en hektisk bokslutsperiod är sommaren äntligen här och vi är nog många som ser fram emot lite välförtjänt vila i solen. Men hur är det egentligen med den där vilan? Känner du som redovisningskonsult att du kan slappna av ordentligt under ledigheten?

Sanja Skiljo är COO på Wint och har tidigare jobbat som auktoriserad redovisningskonsult på traditionella redovisningsbyråer. Hon minns hur hennes semesterperioder förr brukade kantas av en hel del pusslande för att ledigheten skulle passa in mellan hennes olika deadlines.

– Mina semestrar omringades alltid av väldigt mycket stress. Först fick jag jobba dubbelt så hårt innan semestern för att hinna klart med alla mina kunders bokföring, momsar och löner innan jag gick på ledighet. Och sen fick jag starta igång efter semestern med lika mycket stress igen eftersom jag behövde jobba ikapp det jag missat när jag varit ledig, berättar Sanja.

Läs också: “Nu kan stressiga bokslutstider bli ett minne blott”

Lösningen: lagarbete istället för ensamt ansvar

En långt ifrån optimal situation – men ett upplägg som nog många redovisningskonsulter kan känna igen sig i. För även om du enligt lag har rätt till fyra veckors sammanhängande semester är det svårt att göra verklighet av det när du har ensamt ansvar för dina kunders bokföring, löner och momsdeklarationer.

– Momsen tar inte semester och Skatteverkets deadlines tar inte hänsyn till semesterlagstiftningen, skrattar Sanja.

Wint har utvecklat vår egen mjukvara för att automatisera våra kunders bokföring och hos oss finns inte den här problematiken alls. Dels hanteras merparten av bokföringen för våra drygt 3 500 kundföretag mer eller mindre automatiskt, vilket innebär mycket mindre manuellt arbete för Wints ekonomer. Och dels har vi valt att ta bort kundernas personberoende genom att helt slopa kundansvaret och istället arbeta uteslutande i processteam.

– Våra redovisningskonsulter kan ta 4 veckors sammanhängande semester utan en tyngd på axeln som säger att de egentligen borde göra några betalningar åt en kund eller fixa med lönerna åt en annan. Det mesta sköts automatiskt och det som ändå måste göras manuellt hanteras av en kollega i teamet som ännu inte gått på, eller har kommit tillbaka från, semestern. Så vi kan faktiskt slappna av när vi är lediga, berättar Sanja. 

Samarbete med Wint ger många fördelar

Och nu kan Wints lösning implementeras även på din redovisningsbyrå. Wint har nämligen inlett samarbeten med flera byråer. Samarbeten som innebär att Wint köper en del av byråns kundstock och för över dessa kunder till vår fullservicetjänst för att automatisera kundens bokföring. Byrån behåller dock kundansvaret och kan fortsätta erbjuda värdeskapande rådgivning, baserat på den bokföring som gjorts i Wint.

Det hela är en ekonomisk uppgörelse som innebär att byrån får en inledande klumpsumma från Wint vid förvärvet av kunderna och därefter en löpande kickback så länge kunden är kvar i Wint. Dessutom kan byrån fortsätta ta betalt för sin rådgivning precis som vanligt.

Läs också: “Sälj inte din redovisningsbyrå – boosta den med automatisering”

Utöver de ekonomiska fördelarna är samarbetet också en högvinst för dig som är redovisningskonsult på en byrå som börjar samarbeta med Wint. Dels slipper du lägga tid på manuell bokföring och kan istället fokusera på att tillföra värde till de kunder du har ansvar för. Och dels kommer du kunna ta semester utan en tyngd på dina axlar eftersom du vet att bokföring, moms, löner och betalningar kommer att hanteras av Wint medan du är borta och att du kommer tillbaka till färdigavstämda och korrekta siffror efter ledigheten.

– Dessutom slipper man känna sig ensam i sitt kundansvar eftersom man har ett helt team på Wint som man skulle kunna bolla med om man behöver, avslutar Sanja.

Läs mer om Wints samarbeten med redovisningsbyråer på wint.se/byrasamarbete

Mer läsning: “Wint och Revideco är en utmärkt kombination för oss”

Anmäl dig till Wints mailutskick!