Snabba tips om kultur och välmående, med Fredrik Kjell, vd på HusmanHagberg

Snabba tips om kultur och välmående, med Fredrik Kjell, vd på HusmanHagberg

  • Entreprenörskap
  • 12 Sep
    2022

Jobbet är en central del i de flestas liv, en plats där vi spenderar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och ibland räcker inte ens det till. För att orka och kunna prestera på topp behöver vi en bra arbetsmiljö. Vi har pratat med Fredrik Kjell, vd på fastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg, ett företag som aktivt jobbar med kultur och välmående. Här kommer hans bästa tips.

Mår du bra på jobbet bidrar det till högre produktivitet och högre kundnytta, två viktiga parametrar hos yrkeskåren mäklare. Ändå är inte just kultur och välmående högst på agendan i särskilt många bolag. Det är dumt, tycker Fredrik Kjell.

Hur jobbar ni med kultur och välmående på HusmanHagberg? 

- De flesta mäklare har 100 % provision. Det betyder att det är en enorm press och stress att alltid vara ute och få tag i nya affärer för att kunna få en lön. Det är en ständig jakt. Det vi tagit fasta på är att människor som trivs och mår bra har en tendens att prestera bättre, konstaterar Fredrik och tillägger: Men innan du pratar om välmående måste du först titta på hur det står till idag.

Det finns olika sätt att jobba med arbetsmiljö och flera digitala verktyg att använda. Hur går ni tillväga för att bibehålla ett gott välmående genom hela er kedja? 

- Den ena delen är att ha arbetsmässiga system som avlastar, allt från våra affärssystem och hur vi skriver ut avtal till penningtvättsystem som ska underlätta arbetet. Det är väldigt mycket runt omkring som mäklaren ska göra som inte berör själva affären. Där har vi bland annat Wint som gör att vi kan fokusera på att träffa kunder och våra fysiska möten. Wint har gjort att vi kunnat effektivisera oss. Den andra delen är att vi mäter välmående. Alla i vår kedja får varje vecka svara på lite olika frågor om hur de mår. Utifrån resultaten kan vi sedan göra olika punktinsatser. 

Nyfiken på hur Wint kan hjälpa ditt mäklarbolag?

Så funkar Wint för fastighetsmäklare

Gäller det även franchisetagare?

- Ja, alla. Vi har en anställd som jobbar nästan enbart med att titta på resultaten. Ser vi exempelvis att ett kontor får röda värden får vi direkta signaler på att här är något som inte stämmer -men också vad vi kan göra för att få det bättre. Och när vi tittar på de kontor där vi ser att vi når bra omsättning och resultat har de också bra värden för välmående.

Vad spelar ledarskapet för roll för välmåendet på arbetsplatsen?

- Jag tror att man måste vara hållbar i sitt ledarskap och sätt att se på människor. En del lägger otroligt mycket tid på sitt arbete, då måste du ha kul och må bra när du är där. Gör du inte det kommer du aldrig att prestera din fulla kapacitet.

Anmäl dig till Wints mailutskick!