Jag behöver mer pengar till företaget – 3 situationer och lösningarna på dem.

Jag behöver mer pengar till företaget – 3 situationer och lösningarna på dem.

  • Ekonomi
  • 31 Jan
    2023

Det finns tillfällen då de flesta företagare behöver fylla på kassan med mer pengar. En lågkonjunktur, som den vi befinner oss i just nu, kan vara ett sådant tillfälle. Som tur är finns ett par olika sätt att boosta ekonomin eller snabba upp kassaflödet. Vi listar 3 möjliga situationer och reder ut vilken lösning som passar bäst och när.

Jag behöver pengar att betala löpande kostnader med.

Ibland hamnar du som företagare i en situation där det tar längre tid att få in betalningen för din arbetade tid – och medan du väntar måste saker som hyra och telefon fortfarande betalas. Du har helt enkelt hamnat i tillfällig likviditetsbrist. Om du snabbt behöver pengar för att hålla företaget flytande under en kortare tid finns två möjliga lösningar.

Företagskredit

En företagskredit kan liknas vid en påse med pengar som du själv väljer när du vill öppna och hur mycket du tar varje gång. Ditt företag beviljas kort och gott ett visst kreditutrymme hos din bank som du som företagare får använda efter eget behov. Det här kan vara en smidig lösning när du inte vet hur mycket pengar du behöver men den kan också fungera som en buffert för just löpande kostnader i perioder när kassaflödet är sämre.

En nackdel kan vara att krediten kan ge en känsla av att det finns mer pengar i företaget än det egentligen gör. Kom också ihåg att räkna in saker som ränta för det utnyttjade beloppet samt eventuella månads- och årsavgifter när du överväger detta alternativ.

Factoring

Factoring är när du som företagare säljer, eller belånar, dina fakturor till ett factoringföretag. Det är ett enkelt och snabbt sätt att få in pengar som du annars fått vänta på. Factoringföretaget tjänar pengar genom att ta en viss procent på fakturabeloppet. Resten får du snabbt utbetalt till företagets bankkonto och kan använda till det du vill eller behöver.

Nystartat aktiebolag? I den här artikeln finns fler knep för att få loss pengar.

Jag behöver göra en investering för att kunna ta mer betalt.

Det finns tillfällen då saker som ny utrustning eller en bättre anpassad lokal blir viktigt för att du ska kunna växa ditt företag eller helt enkelt kunna ta mer betalt. Ett exempel kan vara bättre fotoutrustning för fotografen eller mer avancerade datorer till konsulterna. Med andra ord: Om du behöver göra en engångsinvestering finns möjligheten att låna pengar.

Företagslån

Ett företagslån är precis vad det låter som – i utbyte mot ränta eller en avgift får företaget låna en viss summa pengar under en bestämd tidsperiod. Ett lån för företaget helt enkelt. Hur mycket du får låna, och till vilken ränta, beror på flera saker. Till exempel vilken bank du vänder dig till och vilken kreditvärdighet ditt företag har. Även löptiden varierar. Ibland är det svårare för nystartade företag att få lån, vilket beror på att företaget då inte hunnit “bevisa sig”. Men på flera banker finns det möjligheter även för dem.

Jag har en idé och behöver startkapital!

Har du kläckt en fullkomligt briljant idé som tyvärr kräver en större summa pengar för att kunna realiseras? Lugn, det finns lösningar även för detta.

Riskkapital

Riskkapital heter det när en investerare placerar pengar i ditt företag i utbyte mot aktier. Förhoppningen för riskkapitalisten är att inom en viss tid få avkastning på sin investering. Denna lösning är vanligast i företag som har en stor tillväxtpotential och vinstmöjligheter och uteslutande i aktiebolag (eftersom riskkapitalisten som sagt förväntar sig att få en aktieutdelning). Om företaget inte utvecklas som planerat riskerar investeraren att förlora hela eller delar av sin insättning, därav namnet riskkapital.

Om du funderar på att ta in riskkapital i ditt företag behöver du vara medveten om att riskkapitalisten kommer att vilja engagera sig i ditt företag, till exempel genom en plats i styrelsen. Detta för att kunna påverka företagets tillväxt och utveckling.

Crowdfunding

Crowdfunding är ett koncept som blivit allt vanligare de senaste åren. Konceptet går ut på att många individer bidrar med små summor istället för att ett fåtal investerare bidrar med en stor summa. Den här investeringsformen gör det möjligt för dig att testa din företagsidé innan du går vidare med exempelvis tillverkning eller utveckling.

Vanligast är att du presenterar din företagsidé på en sajt för crowdfunding och låter människor donera eller investera kapital i utbyte mot exempelvis förmåner eller delar i ditt företag. En fin grej med crowdfunding är att om många är sugna på att investera i din idé är chanserna stora att den kommer fungera bra även på en större marknad.

Jag vill få mer kunskap om smart företagande!

Vad roligt! Som företagare finns det gott om tillfällen då det vore gött att fylla på kunskapsbanken. Som kund hos Wint är det mycket du slipper bry dig om och det betyder mer tid till att utveckla ditt företag. Till exempel genom att läsa Wints artiklar -skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att inte missa ett enda tillfälle att lära dig mer!

Missa inte heller den här artikeln med 3 sätt att rädda likviditeten  

Anmäl dig till Wints mailutskick!