Innan du ber om något – ge något

Innan du ber om något – ge något

  • Kundcase
  • 30 Jun
    2022

Den röda tråden genom Jakobs liv har alltid varit att hjälpa och försöka ge värde till andra. Och det oavsett om det är på arbetstid eller privat. “Världen blir bättre om alla försöker ge lite mer än de tar”, menar han. Under våren 2022 gjorde han slag i saken som han funderat på under en längre tid, han startade eget AB, Magnetico. Nu var det plötsligt han som fick hjälp och värde av andra.

Jakob beskriver sig själv som en “livsstilsföretagare”. Med det menar han att anledningen till att han valde att starta eget aktiebolag snarare handlade om möjligheten att kunna spendera sin tid som han ville, än det faktum att han ville tjäna mycket pengar.

- Det finns potential att växa det här, men jag vill bygga ett företag som möjliggör för mig att spendera mer tid med min familj och kanske jobba lite mindre. Jag vill få mer tid till det jag tycker är kul och viktigt, även utanför  jobbet. Dessutom vill jag jobba mindre med sånt som tar energi och mer med det som ger energi.

Bakgrunden har Jakob inom sälj, marknadsföring och rekrytering. Det är också det hans eget företag sysslar med.
- Dels hjälper jag erfarna utvecklare att hitta sitt nästa drömjobb, dels jobbar jag med techbolag som vill rekrytera utvecklare för att lyfta deras employer brand. Man kan säga att jag agerar som en agent åt utvecklarna och researchar marknaden åt dem. Jag har koll på deras kunskaper, vad de går igång på  och om det finns några dealbreakers, sen matchar jag dem mot företag som jag tror kan passa. Och när det gäller företagen handlar det i stor utsträckning om att hjälpa dem nå ut på LinkedIn, så de syns och kan attrahera de människor som de vill ska arbeta hos dem.

Magnetico, som Jakobs företag heter, startades tillsammans med Wint i april 2022. Redan kort tid efter starten hade företaget fullt upp. Något som Jakob inte räknat med.

- Jag hade en tanke om att det skulle ta lång tid och vara svårt att få det att lyfta, men det har gått otroligt bra. Det är klart att det inte alltid kommer vara guld och gröna skogar, men så här långt har det blivit precis som jag drömde om. Jag känner mig väldigt nöjd och glad med starten, konstaterar han.

Det behöver vara lätt att göra rätt.

Redan från början visste Jakob att när det kom till papper, bokföring och viktiga datum behövde det vara lätt att göra rätt.

- Jag drar mig för att ta tag i “tråkiga saker” som administration, så det var viktigt att det gick smidigt att sköta sådant. En gammal kollega tipsade mig om Wint, som jag kände till men inte hade full koll på, och då förstod jag att jag kan få det bästa av båda världar. Automatiseringen, som gör det lätt och smidigt, men också kunnig och hjälpsam supportpersonal. Alltså både tekniskt stöd och människor som är grymma på att hjälpa till.

Vårda ditt nätverk

Du har hunnit testa ett par olika yrkesroller och arbetsplatser, vad skulle du säga har varit din största drivkraft nu när du startat ditt eget företag?

- Att jag och människorna runt mig ska ha det bra, jag vill bygga ett liv som jag vill ha och som jag mår bra av. Det är viktigt för mig att kunna hjälpa andra människor och det har jag gjort i många år bara för att jag tycker om det, nu gör jag det jag älskar mest och får betalt för det.

Vilka är dina bästa råd till den som går omkring och funderar på om det är läge att starta AB?

- Absolut att vårda och bygga sitt nätverk. Jag hade aldrig kommit hit utan mitt nätverk. Det är givetvis aldrig för sent att börja, men jag ser att många vänder sig till sitt nätverk först i den stund de själva behöver hjälp med något. Jag tror det blir bättre om vi försöker vända på det och sträva efter att ge värde till andra i första hand, då blir det också lätt för andra att ge tillbaka när det är du som behöver något. Själv har jag fått oerhört mycket hjälp och stöd med starten från dem som jag hjälpt under åren.

Vill du, liksom Jakob, starta upp ett AB utan att krångla med administration? Wint har flera färdiga aktiebolag på lager, kompletta med bankkonto och kopplingar till Wints tjänst. Spana in vårt starta-bolag-upplägg här.

Anmäl dig till Wints mailutskick!