"En idé behöver inte vara unik, men du måste fokusera för att bli bäst"

"En idé behöver inte vara unik, men du måste fokusera för att bli bäst"

  • Entreprenörskap
  • 6 Dec
    2021

Christian Ulkner hade jobbat inom samma företag i 16 år men börjat snegla mot att starta eget. Hans första tanke var att ta tjänstledigt för att sondera terrängen. Sagt och gjort, och kort därefter hittade han Nya Kvadrat som sökte en nytänkande partner. Då blev det istället både uppsägning och bolagsstart ett faktum. Wint tog en pratstund med Christian för att prata idéer, företagande och förutsättningar för att starta eget.

Hur kommer det sig att du startade aktiebolag?

Jag var anställd på Volvo länge och under tiden har det växt fram en nyfikenhet om hur det skulle vara att starta eget. Jag bestämde mig för att hoppa utan att riktigt veta vart jag skulle landa, så jag begärde tjänstledigt för att pröva att hitta något intressant inom fastighet- och byggsektorn som länge intresserat mig. När jag väl gjort det dröjde det bara några veckor innan jag såg att Nya Kvadrat sökte en nytänkare som ville vara med och starta ett bolag inom det kommersiella. Det klickade i alla boxar och jag bestämde mig för att säga upp mig istället för att ta tjänstledigt!

Hur skulle du beskriva er affärsidé? 

Vi vill förändra sättet lokaler förmedlas på. Vi är nytänkare som genom en ny affärsmodell och unika tjänster ska förbättra upplevelsen för både hyresvärd och hyresgäst. Vi har tagit fram tre tjänster som är grunden i vårt arbete. SpaceMatch™ matchar vi lokalsökande företag mot våra vakanser, kostnadsfritt. SpacePremium™ är ett exklusivitetsuppdrag mellan oss och fastighetsägaren där vi tar fram bästa möjliga marknadsföring och presentation för utvald vakans. NewSpace™ är nyproduktionsprojekt där vi vill vara med tidigt i projekten för att vi ska hitta rätt hyresgäster så tidigt som möjligt.

Hur unik skulle du säga att en idé måste vara? 

Inte alls unik! Jag tror att det finns en problematik i att människor inte vågar utforska sin nyfikenhet och fastnar i ekorrhjulet. Det finns andra kulturer där man inte räds att kopiera, och det går hur bra som helst. Däremot är det viktigt att vad du än väljer, så måste du fokusera för att bli ”bäst i klassen”.

Vill du ha hjälp att starta bolag?

Vill du ha hjälp att starta bolag?

Berätta hur vardagen ser ut för dig i företaget! 

Vi delar kontor med Nya Kvadrat Mäklarbyrå i Gårda, det gör att trots att vi är nystartade och inte så många så har vi sällskap. Fantastiskt roligt att dela dagarna med fler kollegor och jag är väldigt tacksam för att att vi kan få leva och bygga vidare på deras kultur. Som nystartat bolag finns en stor variation på vad man får göra, det är väldigt roligt, allt från att prata med intressenter, hyresvärdar/fastighetsägare/bostadsutvecklare och sitta i projektmöten till att skapa marknadsföring, jobba med strategier, visioner och processer. Vi har även anställt en kollega redan, Isabella, vilket gör det än roligare att gå till jobbet.

Finns det något som är mindre roligt?

Ja, jag skulle säga är att det är en startsträcka med det mesta, jag som är ivrig får jobba lite på tålamodet. Men hittills är det mesta över förväntan så jag ser fram emot varje dag!

Finns det något du i framtiden tänker förändra, skala bort eller skala upp?

Just nu tänker vi inte så mycket på att skala bort utan tvärtom men om jag ska nämna något så är det att minimera administrativt arbete. Det är en fördel som ny att man kan skapa effektiva processer utan att vara beroende av gamla system. Vi vill skala upp det mesta, och tänker på sikt ta oss an fler storstäder i landet och varför begränsa sig till Sverige? Vi vill även starta upp med transaktioner inom inte alltför avlägsen tid.

Har du några andra tips till den som står i startgroparna? 

Har du inte tagit beslutet, gör en lista på vad som krävs för att du ska göra det. Svara på frågan: vad är det värsta som kan hända? Prata med någon som kan coacha dig i rätt riktning och ta hjälp av en terapeut/psykolog om du kört fast.

Det är många som oroar sig för ekonomin när man startar eget, har du några tips på att komma ifrån det?

Det är såklart en relevant fråga och allas situation ser olika ut. Få länder i världen har dock så bra förutsättningar och skyddsnät som i Sverige så jag skulle vilja påstå att så länge man verkligen vill prova på och är beredd att kämpa så finns det inga argument starka nog för att inte ge det ett försök. Det är man skyldig sig själv! 

Det här låter klyschigt men funkar för vissa: ställ dig frågan hur du skulle vilja att andra berättade om dig och ditt liv på din begravning. Förmodligen att du vågade prova saker som du innerst inne ville. Man lever bara en gång, och man ska leva varje dag!

Namn: Christian Ulkner
Yrke:
VD
Företagets namn:
NYKV Kommersiellt AB (läs: Nya Kvadrat Kommersiellt)
Företagets ide:
Förmedling av kommersiella lokaler
När företaget startades:
Bolaget bildades i maj -21 men operativt drog vi igång i augusti -21.
Antal anställda:
2

Anmäl dig till Wints mailutskick!