Vad du som företagare bör tänka på innan 2020 är slut

Vad du som företagare bör tänka på innan 2020 är slut

  • Ekonomi
  • 22 Oct
    2020

Har du ett bolag som efter omständigheterna gått bra under 2020? Med smart skatteplanering innan årsskiftet kan du då spara många tusenlappar i din privata plånbok. Wint hjälper dig på vägen med att hålla koll på hur du kan maximera dina möjligheter till lågbeskattad utdelning genom att se över att du tagit ut rätt lön under året.

Genom att följa de här råden kan du minimera din skatt, maximera din utdelning och se till att stå väl rustad när vi lämnar 2020 och går in i 2021. Tänk på att uppdaterade regler gäller för utdelning om ert bolag nyttjade omställningsstöd eller korttidspermittering under året till följd av Covid-19. Exakt vad som gäller hittar du under punkt 4.

1. Se över ditt löneuttag

Minimera din skatt

En av fördelarna med att driva företag är att man i relativt hög grad har möjlighet att styra över sin egen lön. Därför brukar de flesta företagare sätta ett maxtak på sin inkomst för att undvika att lönen överstiger gränsen för statlig skatt.

Du som plockat ut en årslön på max 523 200 kr under 2020 kommer undan med att enbart betala kommunalskatt. Det innebär att du ska ha tagit ut ca 43 600 kr i månaden. På varje krona över den brytpunkten måste du dock betala ytterligare 20 % i skatt till staten, vilket inte brukar kännas särskilt lockande.

När inkomsten nått gränsen för statlig skatt är det därför mer fördelaktigt för dig som företagare att göra ytterligare uttag i form av räntefördelning om du driver enskild firma eller handelsbolag och har kapital kvar i verksamheten, eller i form av aktieutdelning om du driver aktiebolag (läs mer om hur du maximerar din utdelning i punkt 2).

Eller fokusera på ditt sociala försäkringsskydd

Att planera sin lön behöver dock inte betyda att du vill undvika att betala skatt. Kanske tillhör du de företagare som gärna betalar några extra tusenlappar i skatt för att få bästa möjliga pensionsgrundande inkomst och socialförsäkringsskydd istället?

Då kan du dubbelkolla att din lön nått upp i följande tre nivåer. Med en årslön på 378 400 kr under 2020 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Nästa steg handlar om att få högsta möjliga föräldrapenninggrundande inkomst. Då måste du ha tagit ut 473 000 kr.

Så långt klarar du dig alltså undan statlig skatt. För att få maximal pensionsgrundande inkomst krävs dock en lön på 538 700 i år, vilket innebär att du behöver överstiga brytpunkten med minst ca 44 892 kr. Men det kanske det kan vara värt?

Behöver du hjälp med din K10?

Ta en titt på K10.nu!

2. Planera din utdelning genom att ta “rätt lön”

Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag och som har haft ett positivt klirr i kassan under året har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20 %. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt. Tänk på att om ditt bolag permitterat anställda under året gäller nya regler för utdelning som du kan läsa om under punkt fyra.

Hur högt just ditt gränsbelopp för utdelning är kan beräknas utifrån två olika regler: förenklingsregeln eller huvudregeln.

Förenklingsregeln baserar sig på ett schablonbelopp som för 2021säger att du kan ta ut en utdelning på ca 183 700 kr om du äger hela bolaget själv. Inte illa, men det kan faktiskt bli mer än så om du använder dig av den lite krångligare huvudregeln.

För att få fram sitt gränsbelopp för 2021 med hjälp av huvudregeln måste man bland annat ta hänsyn till vilken lön man själv plockat ut under 2020 – “rätt lön” – samt bolagets sammanlagda lönekostnader för året. Viktigt att ha med i beräkningarna för 2020 är att om du fått bidrag för korttidspermittering behöver löneunderlag tyvärr minskas med samma belopp.

Man kan räkna såhär: Omkostnadsbelopp x 9 % + lönebaserat utrymme + Sparat utdelningsutrymme från förra året x 103 %.

Men det är ju ganska krångligt. En enklare metod är att gå in på sajten K10.nu som vi på Wint tagit fram för att hjälpa dig att räkna ut vad som är “rätt lön” för dig om du vill maxa din utdelning för 2021. Spana in den så kanske du kan få en glad överraskning efter nyår.

3. Starta ett eventuellt nytt bolag före årsskiftet

Om du har planer på att starta ett nytt bolag inför nästa år kan det vara en bra idé att starta upp det redan före årsskiftet. Om du äger aktierna i bolaget den 1 januari 2021 får du nämligen tillgodoräkna dig gränsbeloppet för 2021 på din K10, vilket innebär att du kan ta ut en högre lågbeskattad utdelning.

Om du istället skulle bilda bolaget efter den 1 januari 2021 måste du vänta ända till 1 januari 2022 innan du får ditt första gränsbelopp.

Så gör slag i saken redan nu om du går i tankar att starta nytt AB!

4. Covid-19

Vi är på väg att lägga ett oväntat 2020 bakom oss. Om ert bolag ansökte om omställningsstöd eller nyttjade (eller funderar på att nyttja) stödet för korttidspermittering gäller följande:

Omställningsstöd

Om du tog emot omställningsstöd under 2020 får du inte ta utdelning förrän efter den 30 juni 2021. 

Korttidspermittering

Om ni haft behov av stöd för korttidspermittering får bolaget INTE lämna utdelning för det innevarande räkenskapsåret. Tänk också på att en förutsättning för att få nyttja stödet är att "arbetsgivaren ska ha använt sig av tillgängliga åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraft". Detta innebär att det kanske inte är i år du bör öka din lön för att komma upp till rätt gränsbelopp, om du utnyttjat stödet för korttidspermittering.

Om du inte sökt och inte kommer söka bidrag under Covid-19

Kanske har Covid-19 begränsat dina möjligheter till utdelning i år? I så fall kan det ändå vara bra att spara utrymme för lågbeskattad utdelning till kommande år. Ett tips är därmed att se till så att din K10:a blir rätt, så att du kan ta utdelningen i framtiden istället.

Vill du fördjupa dig ännu mer i detta?

I mitten på november höll jag ett uppskattat webinarie på just det här temat. Under en dryg timme pratade jag om ovanstående ämnen, samt ytterligare saker som du som företagare kan behöva tänka på innan året är slut.

Missade du det webinariet? Ingen fara! Fyll i dina uppgifter i formuläret här nedanför så skickar jag en videoinspelning till din inkorg snabbare än du kan säga "schablonbelopp"!

Fyll i formuläret för att få en inspelning av mitt webinar!

Anmäl dig till Wints mailutskick!