Influencer? Det här gäller kring förmånsbeskattning av gåvor och spons!

Influencer? Det här gäller kring förmånsbeskattning av gåvor och spons!

  • Entreprenörskap
  • 7 Oct
    2021

Fler och fler företag förstår att en av dagens viktigaste kanaler är sociala medier och influencers. Bland både stora och små konton dyker allt fler sponsrade inlägg upp. Men hur är det med det där egentligen? Får man ta emot vilka produkter som helst? 


Att en person med följare och förtroendekapital förordar en viss produkt upplevs ofta som både mer trovärdigt och mer genuint än att annonsera planlöst. Allt fler företag förstår också att det inte bara är de största kontona som är värda att använda i sin marknadsföring. Tvärtom i många fall, engagemanget hos mindre konton är ofta större än hos de största. 

Det är lätt att känna sig smickrad när man blir kontaktad om ett möjligt samarbete, men det är viktigt att se till så att det som sker är lagligt och går rätt till. 

Ingenting är gratis

Får man ta emot produkter i utbyte mot reklam? Det enkla svaret är nej. Om du blir erbjuden produkter i utbyte mot annonsering måste du förmånsbeskattas för produktens värde. Om ett företag vill att du visar upp deras väska mot att du får behålla väskan behöver du alltså skatta för värdet av väskan. Enklaste sättet för det är att ha ett eget aktiebolag. 

Inte ens pressprodukter

Nej tyvärr är det så att du behöver skatta även för pressprodukter. Ta för vana att bara ta emot det du verkligen vill ha, och se till att företag, agenturer och PR-byråer vet dina storlekar, preferenser och önskemål, så du slipper skicka tillbaka sånt du varken kan eller vill ha!

En enkel lösning - fakturera!

Om du vill göra samarbetet, men slippa förmånsbeskattas, är det viktigt att du får betalt för ditt utförda arbete. Du behöver alltså fakturera för det jobb du utför. För att fakturera behöver du ett företag, ett aktiebolag är enklaste formen för de flesta, då hålls företagets och din privata ekonomi isär.

Dags att starta bolag

Få ett gratis!

Barter deals - #winwin

När du blir kontaktad av ett företag som vill använda dina kanaler är det även möjligt att du blir erbjuden en barter deal. Det betyder att du får betala för företagets produkt och sedan fakturerar du dem samma belopp. Då blir det ju i praktiken att du får produkten gratis, men både du och företaget får betalt. Det uppstår inga hål i någon bokföring och allt blir helt rätt. Det här är den helt klart enklaste lösningen för dig som kan tänka dig att få betalt med en produkt.

Reklammarkera!

Oavsett hur det blir, om du får fakturera en barter deal eller ett belopp utöver produktens värde för ditt utförda jobb är det viktigt att reklam-markera. Gör det alltid det första du gör i inlägget. Annars finns det risk att du blir anmäld till Konsumentverket.

Det ska vara kul att jobba, och det ska vara kul att driva företag. Vi på Wint kan det här med skatteregler och tar hand om dig och ditt företag från bokföring till bokslut. En helhetstjänst där du gör så lite administration som möjligt helt enkelt.

Anmäl dig till Wints mailutskick!