Förmånscykel – något för ditt företag?

Förmånscykel – något för ditt företag?

  • Ekonomi
  • 10 Jun
    2022

Har du hört talas om förmånscykel? Det är faktiskt en grej, och sedan början på 2022 har regeringen ändrat reglerna till det bättre för företag som vill leasa en cykel till sina anställda och låta företaget stå för kostnaden. Detta i förhoppningen om att öka cykelpendlingen och skapa positiva effekter på anställdas välmående och hälsa, men såklart även miljön.

Så här funkar det med förmånscykel

Konceptet är relativt enkelt, du som driver företag får möjlighet att hyra ut en cykel till en anställd i företaget (inkluderat dig som företagsägare!) som kan användas både privat och i tjänsten. Den anställde kan då betala för cykeln genom bruttolöneavdrag vilket innebär att den betalas med oskattade pengar för värdet av att få ha cykeln. Hur stor förmånen blir för den anställde beror på företagets kostnad för värdeminskningen. Kostnaden får du reda på genom att räkna på cykelns livslängd och hur många år den förväntas hålla samt kostnader för eventuell service. Omcföretaget leasar cykeln blir det ännu enklare att räkna på, då är det leasingavgiften och eventuella servicekostnader du behöver ta hänsyn till. Du som ensam ägare av ett aktiebolag behöver inte göra något bruttolöneavdrag utan det vanligaste är då att endast ta emot den skattefria förmånen.

Nya regler sedan årsskiftet 21/22

Som vi nämnde tidigare ändrade regeringen reglerna den 1 januari 2022. Ändringarna innebär att istället för att förmånsbeskattas för hela förmånen beskattas den anställda nu istället bara för den delen av förmånen som överstiger 3 000 kr/år eller 250 kr/månad. Förmånscyklar blev alltså ännu mer förmånligt än innan!

Men om man slutar innan man betalat av cykeln, vad händer då? Då kan det se lite olika ut beroende på vad man kommit överens om mellan företaget och den anställda, men i regel blir man erbjuden att köpa loss cykeln för aktuellt marknadsvärde.

Eftersom det är omöjligt att veta hur länge en anställd stannar i företaget är det omöjligt att veta hur eller om det blir förmånligt för den anställde i slutändan. För vem vet vad marknadsvärdet är på en specifik cykel någon gång i framtiden? Så länge du inte sitter på en magisk glaskula är det omöjligt att veta nu.

Det vi vet är att det skett ett ökat intresse för förmånscykel senaste åren och att företag verkligen fått upp ögonen för konceptet. För vem vill inte erbjuda sina anställda motion, ökat välmående och positiv miljöpåverkan i form av en cykel?

P.S. Reglerna gäller för både vanlig trampcykel men även elcykel, ifall du vill vara lite extra snabb! Ska dock tilläggas att det räknas lite annorlunda för elcyklar, då dessa behöver mer service i form av batteribyte. 

Cykla lugnt och glöm inte hjälm!

Hur funkar det att starta bolag genom Wint?

Jag vill veta mer om erbjudandet!

Anmäl dig till Wints mailutskick!